De Israëlische premier Netanyahu blijft zich in scherpe bewoordingen verzetten tegen het beginselakkoord dat Amerika en andere wereldmachten onlangs overeenkwamen met Iran om de nucleaire aspiraties van het land te beteugelen. De Iraanse leiders laten weten dat ze nauwelijks beperkt worden in de verdere ontwikkeling van hun nucleaire programma, terwijl de Amerikaanse president Obama een totaal ander verhaal vertelt. Wie spreekt de waarheid?
Ondertussen wijzen diverse deskundigen op de goede contacten die de Iraanse leiders hebben met Noord-Korea. Sinds 2012 werken Iraanse deskundigen in Noord-Korea aan de ontwikkeling van raketten en nucleaire wapens. Er is niemand die Iran daar een strobreed in de weg legt. Een in Noord-Korea geproduceerd nucleair wapen kan binnen één dag in Iran zijn.
Ondertussen gaat Iran met het oproepen tot de vernietiging van Israel en het verlenen van steun aan diverse terreurbewegingen in het Midden-Oosten. Zo meldde de Engelse krant Sunday Telegraph dat Iran tientallen miljoenen dollars heeft geschonken aan Hamas, om de door Israel verwoeste tunnels in de Gazastrook te herbouwen. Ook vult Iran de raketvoorraden van de Hamas-terroristen aan.
In Jemen steunt Iran de Huthire-rebellen, die het bewind in Jemen omver willen werpen. De situatie in Jemen is explosief. Er zijn al militaire confrontaties geweest van Iraanse troepen met Egyptische en Saoedische militairen, die niet zullen toelaten dat Iran de macht overneemt in Jemen.
Toen Hamas vanuit Gaza Israel beschoot met honderden raketten en Israel een tegenactie begon, werd door de wereld al snel met de beschuldigende vinger naar Israel gewezen. Israel zou teveel onschuldige burgers hebben gedood, terwijl de werkelijkheid was dat Hamas omgekomen terroristen vermeldde als omgekomen burgers.
Maar toen terroristen van IS afgelopen weken dood en verderf zaaiden in het vluchtelingenkamp Yarnoek, aan de rand van de Syrische hoofdstad Damascus, bleef de wereld stil. Syrische Palestijnen smeekten de wereld om hulp, maar niemand stak een helpende hand uit. Veel inwoners van het kamp zijn inmiddels gevlucht.
De 30-jarige Palestijn Machmoud zei tegen het Israëlische dagblad Yediot Achronot: ‘Gisteren werd mijn buurman neergeschoten door sluipschutters. Vandaag hebben we hem begraven. We leven in een hel. Het hele kamp is omsingeld. We hebben niets te eten.’
Machmoud smeekt om hulp. ‘Jullie – Israel – zijn barmhartiger dan de Arabieren in het Midden-Oosten. De jihadisten hebben het kamp veroverd. Andere milities schieten in het rond en Assads soldaten beschieten alle anderen. En wij? Wij zijn bang en wachten op de bevrijding. Jihadisten van IS onthoofden Palestijnen.’
Wanneer Israel met dit Palestijnse vluchtelingenkamp zou hebben gedaan wat IS nu doet, dan zou Israel door de hele wereld zijn veroordeeld. Een Palestijnse journalist uit Nabloes zei zelfs tegen Israel Today: ‘Dat niet alleen, jullie worden voor al het mogelijke aangeklaagd wat niet eens een aanklacht waard is en het Westen slikt dit.’
Benjamin Netanyahu is druk bezig met de vorming van een nieuwe en stabiele regering. Laten we voor hem bidden, dat de Heere hem hierin leidt en wijsheid schenkt, zodat de juiste mensen op de bijbehorende ministersposten komen.
Dirk van Genderen is columnist, publicist en spreker. Eerder was hij eindredacteur van Visie, het programmablad van de EO. Elke week schrijft hij een nieuwsbrief die ook op z’n site wordt gepubliceerd en elke maand schrijf hij een commentaar in Het Zoeklicht. Bezoek zijn website via de link onderaan dit item.
Dirk van Genderen
© Henk-Jan Oudenampsen
12-04-2015
Buitenland
https://www.dirkvangenderen.nl