Het offline avontuur van Ruben: Off the Grid

Dagen achter elkaar door de bergen hiken, overnachten in berghutten en drinken uit rivieren. En al die tijd zonder mobiele telefoon of Facebook. Dat is ‘Off The Grid’ (OTG): even van de wereld. Zonder de gemakken van het moderne leven tot het uiterste gaan om jouw missie, potentie en doel te (her)ontdekken. Ruben (22) ging dit avontuur aan.

Na zijn studie wist Ruben eigenlijk nog niet zo goed wat de volgende stap in zijn leven zou zijn. Hij besloot mee te gaan met het trainingsprogramma van OM Nieuw Zeeland, ‘Off The Grid’. Tien weken lang verdiepte hij zich in zijn relatie met Jezus, zonder de afleidingen uit het normale leven. Daarnaast waren de weken gevuld met outdoor activiteiten en het leven in een internationaal team. “In OTG draait alles om leren uit Gods Woord, leren van je teamgenoten, je omgeving dienen en dit alles uitdragen naar je omgeving.”

In OTG draait alles om leren uit Gods Woord, leren van je teamgenoten, je omgeving dienen en dit alles uitdragen naar je omgeving.- Ruben, deelnemer Off the Grid

Vrij van afleidingen

Gedurende deze tijd had Ruben geen contact met de buitenwereld. Zonder toegang tot zijn mobiele telefoon en Facebook, ging hij afleidingen tegen. “OTG is outdoor! OTG is geen telefoon! Dit lijkt voor sommigen vreselijk, maar het is geweldig. Geen telefoon en internet betekende voor mij 80% minder afleiding. Hierdoor was het echt mogelijk om te focussen op mijn relatie met Jezus, zodat ik Zijn stem in mijn leven beter kon horen en de mensen om me heen pas echt kon zien. Als je op deze manier even van de wereld afgaat, is het echt mogelijk om je meer te richten op God,” vertelt Ruben.

OTG is outdoor! OTG is geen telefoon! Dit lijkt voor sommigen vreselijk, maar het is geweldig.- Ruben, deelnemer Off the Grid

Het teamleven

Een hoogtepunt voor Ruben was het teamleven. Het OTG team bestond uit zeven personen en deelde alles met elkaar. “Je leeft vrijwel 24/7 met deze mensen. En hoewel ik me daar natuurlijk wel eens zorgen om heb gemaakt, is dit echt een top ervaring geweest. Als ik één ding heb geleerd is het dat de beste gesprekken tijdens de afwas ontstaan.”Team bij zonsondergang

Ook heeft Ruben veel steun van zijn medeteamleden ervaren. “Je staat nooit alleen wanneer je in gesprek raakt met een andere campinggast over het geloof. Zelf heb ik dat mogen ervaren in een gesprek met een Afghaan en een Iraniër die beiden naar Nieuw Zeeland waren gevlucht. Hierin heb ik ervaren hoe je elkaar kunt ondersteunen én hoe God keer op keer kansen geeft voor gesprekken met mensen die je niet kent.”

Toen Ruben begon aan deze reis, ging hij op zoek naar de volgende stap in zijn leven. Door ‘off the grid’ te gaan, leerde hij zijn relatie met Jezus te verdiepen. Het was een kans om nieuwe mensen te leren kennen en hen aan te spreken over het geloof. “Hoewel ik nog niet precies weet wat ‘the next step in life’ voor mij zal zijn, mag ik nu wel weten waarvoor ik mag leven, en dat God weet wat die volgende stap zal zijn.”

Hoewel ik nog niet precies weet wat ‘the next step in life’ voor mij zal zijn, mag ik nu wel weten waarvoor ik mag leven, en dat God weet wat die volgende stap zal zijn.- Ruben, deelnemer Off the Grid

Durf jij de uitdaging aan?

Wil jij ook op avontuur gaan? Durf jij de uitdaging aan om zonder mobiele telefoon en internet door de bergen van Nieuw Zeeland te hiken? ‘Off The Grid’ is een trainingsprogramma van OM met diverse discipelschapsprogramma’s waarin je jouw doel, missie en potentie (her)ontdekt. Er zijn reizen beschikbaar van 10 tot 70 dagen voor jongeren in de leeftijd van 18 tot 28 jaar. Kijk op de internationale site (onderstaande link) voor meer informatie en de beschikbare reizen.

Operatie Mobilisatie
© Henk-Jan Oudenampsen
14-07-2015
Jongeren
https://www.operatiemobilisatie.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies