Myanmar: Shosiba getroffen door de overstromingen, hulp is onderweg

Welke gevolgen hebben de overstromingen voor de mensen in Myanmar? Noodhulpmanager John Buijs ontmoette Shosiba en vertelt hier haar verhaal. ‘Voor Shosiba Katu en haar familie kwam het hoge water als een verrassing. Een kleine overstroming hadden ze wel verwacht maar dit was meer dan ze ooit eerder hadden gezien.’

Het huis bleek toch niet hoog genoeg te staan en doordat ze geen voorzorgsmaatregelen hadden getroffen is een groot deel van hun eigendom weggespoeld en zitten ze nu zonder potten, pannen en andere inboedel.

Modder en vuil

Op een hoger gelegen plek hebben ze gewacht tot het water weg was. Dat was al snel want hun dorp Let san Kauk heeft een brede verbinding met de zee waardoor het vele water snel werd afgevoerd. Wat achterbleef was vooral veel modder en vuil om op te ruimen. Shosiba had daarbij de pech dat ze haar voet openhaalde aan een stuk zwerfglas dat onder de modder lag.

Haar dorp Let san Kauk heeft geen gezondheidscentrum en een alternatief is niet direct voorhanden in de omgeving. Dit geeft een behoorlijk gezondheidsrisico want de hygiënische omstandigheden zijn erg slecht.

Schaarste en verhoogde kosten

Enkele andere problemen waar zij en haar man tegen aanlopen zijn het verlies van de rijstvoorraad om te eten en het verlies aan zaaigoed. Door alle rijst die verloren is gegaan tijdens de overstromingen en de mislukte oogst zijn de prijzen omhoog geschoten. Dit zal nog minstens een aantal maanden zo blijven. Veel geld om dit op te vangen hebben ze niet.

Zaaigoed is schaars want bijna de hele voorraad is drie weken voor de overstroming ingezaaid. De nat geworden rijst kiemt inmiddels rond het huis en de overgebleven consumptierijst is snel op het land gestrooid om te kijken of het daar alsnog tot een oogst uit kan groeien. Veel zal het zal waarschijnlijk niet worden want rijst voor de consumptie is geen goede rijst om te zaaien.

Dreigende voedseltekorten

Het dorp Let san Kauk heeft op dit moment een kwart van de grond ingezaaid met veelal slechte kwaliteit rijstzaad. De rest van de grond ligt braak. Dit gaat tot een voedseltekort leiden. Naast alle korte termijn problemen zijn er dus langere termijn problemen die zeker een half jaar aan zullen houden tot de daaropvolgende oogst in april/mei 2016 en waarschijnlijk langer.

Geen rooskleurig beeld, maar de harde realiteit voor vele families in Myanmar.”

Noodhulpmanager John Buijs is momenteel in Myanmar om de schade op te nemen van de hevige overstromingen in Myanmar die begin augustus plaatsvonden.

ZOA is met een aantal projecten actief in Myanmar, waaronder in het gebied Rankhine. Vanuit deze programma’s zijn inmiddels de eerste noodhulpactiviteiten gestart. Door de vele verwoestingen ligt de eerste prioriteit bij het regelen van voedsel en nieuwe sanitaire voorzieningen. Ondertussen wordt gekeken welke hulp er op langere termijn nodig is. Vanuit ZOA Nederland is Noodhulpmanager John Buijs momenteel ter plaatse om hierin extra ondersteuning te bieden.

Over dit project heeft afstemming plaatsgevonden met de hulporganisaties Dorcas, Red een Kind, Tear en Woord en Daad, die samen met ZOA het christelijk noodhulpcluster vormen.

ZOA
ZOA
23-08-2015
Hulpverlening
https://www.zoa.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies