Het is echt crisis, geen Israeli is meer veilig op straat

Niemand in Israel is meer veilig. Elke Palestijn, elke Israëlische Arabier kan een vijand zijn, die uit het niets onschuldige Joodse mensen kan aanvallen, mishandelen of doden. Israel probeert de spanningen te verminderen, maar het lijkt erop dat de onrust alleen maar toeneemt.

In een poging Palestijnse doden te voorkomen, heeft het Israëlische leger bekend gemaakt dat in geval van nood, bij Palestijnse aanvallen op Joodse mensen, zo mogelijk alleen op de benen van de aanvallers zal worden geschoten.

Derde Intifada

Deze vrijdag stichtten Palestijnen brand bij het graf van Jozef, vlakbij Nablus. Dat gebeurde eerder ook al in het jaar 2000, tijdens de Tweede Intifada. Bij Hebron verwondde een als fotojournalist vermomde Palestijn een Israëlische militair.

Op de Palestijnse televisie verklaarde de Palestijnse leider Abbas onlangs: ‘We verwelkomen elke druppel bloed die in Jeruzalem vloeit. Met de hulp van Allah zal elke martelaar in de hemel komen en elke gewonde Palestijn zal zijn loon ontvangen.’

Op de Facebook pagina van Abbas’ partij Fatah werd een illustratie geplaatst met brandende autobanden, stenen gooiende Palestijnse jongeren met kufiya-sjalen (zelfde sjaal die de voormalige Palestijnse leider Arafat altijd om had) en een mes met daarop de tekst ‘Derde Intifada’.

Netanyahu: Het gaat om de waarheid

De Palestijnse leider Abbas beschuldigde afgelopen woensdag Israel van het executeren van een 13-jarige Palestijnse jongen. Echter: Abbas verkondigt leugens. Deze Palestijnse jongen, Ahmed Manasra leeft. In het ziekenhuis vertelde hij dat hij een mes van zijn neef had gekregen om samen met hem Joodse mensen mee te doden.

Ahmed raakte gewond toen hij een aanslag pleegde op een ook 13-jarige Joodse jongen, die eveneens ernstig gewond raakte. Ahmed Manasra wordt behandeld in het Jeruzalemse Hadassah Ein Kerem Ziekenhuis.

Abbas

Abbas stelde: ‘Israel doodt onze jongens in koelen bloede, zoals ze hebben gedaan met Ahmed Manasra en andere kinderen in Jeruzalem en elders.’

De Israëlische premier Netanyahu ontmaskerde de leugens van Abbas. Tegen journalisten zei hij: ‘We moeten de waarheid vertellen, dat is de enige manier om deze leugens te bevechten. We vragen onze vrienden om naar de feiten te kijken en de waarheid onder ogen te zien. Ga niet mee in de valse vergelijking van Israëlische slachtoffers en Palestijnse terroristen.’

De afgelopen weken vonden al meer dan dertig aanvallen plaats op Israëlische burgers, waarbij acht doden vielen.

Nieuwszender CNN faalt

In een reportage over het geweld in Israel vraagt de Amerikaanse nieuwszender CNN zich af wat de oorzaak ervan is. Opmerkelijk genoeg wordt nergens in de documentaire gezegd dat de Palestijnse terroristen er op uit zijn Israëliërs te doden.

Arabisch-Israëlische journalist beschuldigt Palestijns leiderschap

De Arabisch-Israëlische journalist Lucy Aharish stelde afgelopen woensdag op de Israëlische zender Channel 2 TV: ‘Op geen enkele manier doen de Arabische leiders hun best om de rust te herstellen… Ze hitsen het publiek juist nog meer op. Welke god (hij spreekt hier over Allah, dvg) staat kinderen toe onschuldige mensen te doden? Welke vrouw met een sluier, die bidt tot god, pakt een mes uit haar rugzak om daarmee in te steken op mensen? Jullie sporen duizenden jonge mensen aan om de straat op te gaan. Met jullie eigen handen vernietigen jullie onze toekomst. Deze kinderen betalen met hun eigen leven, met hun eigen bloed, vanwege jullie aansporing om dat te doen.’

Dirk van Genderen

Dirk van Genderen is columnist, publicist en spreker. Eerder was hij eindredacteur van Visie, het programmablad van de EO. Elke week schrijft hij een nieuwsbrief die ook op z’n site wordt gepubliceerd en elke maand schrijf hij een commentaar in Het Zoeklicht. Bezoek zijn website via de link onderaan dit item.

Dirk van Genderen
© Henk-Jan Oudenampsen
17-10-2015
Buitenland
https://www.dirkvangenderen.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies