Raadselachtige ontwikkelingen in het Midden-Oosten

Er gebeuren momenteel raadselachtige dingen in het Midden-Oosten. Ik doel bijvoorbeeld op de – schijnbaar – goede banden die ontstaan zijn tussen Rusland en Israel. Waarom gebeurt dit nu, wat zit hier achter?

Allereerst: alles verloopt volgens het plan van God. Menselijkerwijs zeg ik: het gaat in het Midden-Oosten om de recente gas- en olievondsten in de Israëlische bodem. Kan het zijn dat Israëls (voormalige) vijanden andere belangen hebben en daarom vriendschap sluiten met Israel?

Rusland kijkt begerig naar de enorme bodemschatten, die Israel bezit. Dan kun je maar beter vrienden zijn dan vijanden. En wie weet, komt eens het moment voor Rusland om toe te slaan.

Een aantal maanden geleden vroeg ik u naar uw mening over de Russische president Putin. Een paar honderd lezers reageerden, van wie verreweg de meerderheid Putin niet vertrouwt.

Daar zijn diverse redenen voor. Allereerst zijn verleden als KGB-chef, de Russische geheime dienst. Verder het ingrijpen in Oekraïne en de annexatie van De Krim. Denk ook aan de krachtige opbouw van het Russische leger. Telkens weer duiken berichten op over Russische gevechtsvliegtuigen die onaangekondigd het NAVO-luchtruim binnenvliegen, kennelijk om onze alertheid te testen. Ook zijn er berichten over Russische onderzeeboten, die soms binnendringen in Scandinavische wateren en ook al zijn gesignaleerd voor de Amerikaanse kust.

Sommige Westerse commentatoren geven echter juist het Westen de schuld van de oplopende spanningen tussen Europa en Rusland. En wellicht gaat ook het Westen niet vrijuit, gelet op de recente grootschalige NAVO-oefeningen vlakbij de grens met Rusland. Dat noem ik eerder provoceren in plaats van afschrikken.

Terwijl Rusland en de NAVO op ramkoers liggen, lijken Rusland en Israel inmiddels vrienden te zijn geworden. Raadselachtig. Eerlijk gezegd vertrouw ik Rusland niet.

In het grotere plaatje speelt ongetwijfeld ook mee dat Rusland weer als wereldmacht mee wil spelen. In het Midden-Oosten en op de grens Rusland/NAVO is dat inmiddels goed zichtbaar.

Voor Israel zijn goede betrekkingen met Rusland ook zeer belangrijk. Israel heeft namelijk van Rusland de vrije hand gekregen om wapenleveranties aan Hezbollah in Syrië te bombarderen.

Turkije

En Turkije dan? De verhoudingen tussen Israel en Turkije waren totaal verziekt nadat het Turkse schip Mavi Marmara in 2010 de blokkade van Gaza probeerde te breken. Israel tolereerde dit niet – terecht – en greep in, waarbij tien Turkse opvarenden om het leven kwamen.

Het herstellen van de politieke banden met Turkije gaat gepaard met een forse schadevergoeding van 20 miljoen dollar door Israel. Kennelijk hecht Israel zeer aan herstelde betrekkingen met Turkije. Maar raadselachtig blijft het. Nog geen jaar geleden beweerde de Turkse leider dat hij Jeruzalem zou gaan bevrijden.

Vermoedelijk spelen ook hier de grondstoffen in Israëls bodem een rol. Want om gas en olie te kunnen exporteren naar Europa, heeft Israel Turkije nodig, voor pijpleidingen richting Europa.

Dirk van Genderen

Dirk van Genderen is columnist, publicist en spreker. Eerder was hij eindredacteur van Visie, het programmablad van de EO. Elke week schrijft hij een nieuwsbrief die ook op z’n site wordt gepubliceerd en elke maand schrijf hij een commentaar in Het Zoeklicht. Bezoek zijn website via de link onderaan dit item.

Dirk van Genderen
© Henk-Jan Oudenampsen
10-07-2016
Buitenland
https://www.dirkvangenderen.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies