Afgelopen dinsdag heeft de Turkse president Recep Tayyip Erdogan contact gezocht met de Iraanse president Hassan Rouhani. Erdogan zou hebben aangegeven dat hij nauwe samenwerking wenst met Iran en Rusland om de crisis in het Midden-Oosten aan te pakken en vrede en stabiliteit te herstellen.
Rouhani twijfelt er niet aan dat er andere superkrachten, zoals hij ze noemt, betrokken zijn bij het destabiliseren van de regio. Het is duidelijk dat hij hiermee onder andere doelt op Amerika.
De suggestie van Erdogan om te komen tot een coalitie van Turkije, Iran en Rusland is heel opmerkelijk. Voor de coup leek hij nog aan te sturen op nauwere banden met zowel Israel als Rusland. Ook leek hij de NAVO te gebruiken om de positie van Turkije in de regio te versterken.
Nu lijkt hij de Turkse relatie met Amerika verder onder druk te zetten door de uitlevering van de Turkse islamitische geestelijke Fethullah Gülen te verlangen, die in Amerika woont en volgens hem ook achter de coup zit. Het zou mij zeer verbazen als Amerika daartoe overgaat. Erdogan lijkt zo de weg vrij te maken om het Westen de rug toe te keren en samenwerking in het oosten te zoeken. Komende maand staat er een ontmoeting tussen Erdogan en Putin gepland.
Bij dit bericht denk ik aan Ezechiël 38 en 39, waar sprake is van een landenalliantie, die een aanval gaan uitvoeren op Israel, waarin Rusland, Iran en Turkije betrokken zijn. Gaan deze Bijbelgedeelten nu actueel worden? Dat weet ik niet. Het is in Gods handen. Laten we alert zijn op de ontwikkelingen en blijven bidden voor de vrede van Jeruzalem.
Tijdens en kort na de staatsgreep in Turkije vonden er enkele aanvallen door moslims plaats op kerken in de provincies Trabzon en Malatya. Terwijl ze riepen ‘Allahu akbar (Allah is de grootste) gooide een groep moslims stenen naar een protestantse kerk, waardoor schade aan het gebouw werd aangericht. In Trabzon vond een soortgelijke aanval plaats op de Santa Maria kerk, waarbij de ramen sneuvelden. Ook probeerden ze de deur met hamers kapot te slaan. Kerken in heel Turkije hebben al langer te maken met geweld en discriminatie. De protestantse kerk in Turkije heeft niet eens een legale status. Ze hebben niet eens officiële toestemming om samenkomsten te houden.
Dirk van Genderen is columnist, publicist en spreker. Eerder was hij eindredacteur van Visie, het programmablad van de EO. Elke week schrijft hij een nieuwsbrief die ook op z’n site wordt gepubliceerd en elke maand schrijf hij een commentaar in Het Zoeklicht. Bezoek zijn website via de link onderaan dit item.
Dirk van Genderen
© Henk-Jan Oudenampsen
23-07-2016
Buitenland
https://www.dirkvangenderen.nl