Achttien maanden werd Kayla Mueller gegijzeld door Islamitische Staat (IS). Ze kwam vorig jaar om het leven bij een luchtaanval van de Jordaanse luchtmacht op IS-stellingen. Ze wordt door voormalige medegevangenen herinnerd als een zeer moedige vrouw, die zich niet schaamde voor haar geloof in de Heere Jezus en zich inzette voor het Syrische volk en voor haar medegevangenen. Ze verdedigde haar geloof ook tegenover de ‘bekende IS-beul’, de Brit Jihadi John.
Kayla werd gevangen genomen toen ze in Syrië humanitaire hulp verleende. In een videoboodschap – als bewijs dat ze nog in leven was – zei een zichtbaar uitgeputte Kayla: ‘Mijn naam is Kayla Mueller. Ik heb uw hulp nodig. Ik ben hier al te lang. Ik ben heel ziek en het is verschrikkelijk hier.’ De 25-jarige Kayla doorstond marteling, verkrachting, geweld en slavenarbeid. Voormalige medegevangenen vertellen dat ze nooit de hoop opgaf. Ze zette hun behoeften boven die van haarzelf.
Jihadi John, oftewel Mohammed Emwazi, had de leiding over drie andere Britse IS-terroristen, die door de gijzelaars ‘de Beatles’ werden genoemd.
De terroristen poogden Kayla te bekeren tot de islam. Dan stelden ze haar tot voorbeeld voor de andere gijzelaars. Ze aarzelde niet om dat dan direct te ontkennen, ongeacht de consequenties die dat kon hebben.
Kayla had een ‘heel krachtig geloof,’ aldus de voormalige Deense medegevangene Daniel Rye.
‘Ze was heel bijzonder, heel sterk,’ aldus Patricia Chavez uit Peru.
En Frida Saide uit Zweden vertelde aan ABC-News dat ze ‘een sterk geloof had dat haar veel kracht gaf. Als persoon was ze een erg goede vriend. Ze was slim, leuk, vriendelijk en zeer loyaal. En hoewel ze zich in een zeer moeilijke situatie bevond, had ze altijd aandacht voor de andere gevangenen. Ook tijdens haar gevangenschap bleef ze meeleven met het lijden van het Syrische volk.’
Volgens ABC-News werd Kayla op een gegeven moment ‘gegeven’ aan Abu Sayyaf, de olie en gas emir van IS en zijn vrouw Umm Sayyaf. Kayla werd, samen met nog zes Yazidi meisjes, de seksslaaf van Abu Bakr al-Baghdadi, de leider van IS.
Kayla zette zich daar in voor de bevrijding van de Jazidi meisjes, vertelt één van hen, die nu vrij is. Zij was toen 13 jaar (nu 15) en het IS-netwerk noemde haar Julia.
Aan ‘ABC 20/20’ vertelde Julia dat Kayla nooit overwoog om met hen mee te ontsnappen, om hen, de Jazidi meisjes, een betere kans op ontsnapping te geven. Ze zei: ‘Als ik als Amerikaanse ontsnap, zullen ze alles in het werk stellen om ons weer te vinden. Het is beter dat jullie alleen gaan en dat ik hier blijf.’
Om die meisjes een betere kans op ontsnapping te geven, deed zij naar al-Baghdadi toe alsof zij een moslim was, maar ‘nooit gaf ze haar christen-zijn op,’ aldus Julia. ‘Ze bad altijd voor ons, dat we zouden overleven en zouden kunnen ontsnappen. Ik zal haar opoffering nooit vergeten. Ze was zo goed voor ons.’
(Bron: CBN News)
Dirk van Genderen is columnist, publicist en spreker. Eerder was hij eindredacteur van Visie, het programmablad van de EO. Elke week schrijft hij een nieuwsbrief die ook op z’n site wordt gepubliceerd en elke maand schrijf hij een commentaar in Het Zoeklicht. Bezoek zijn website via de link onderaan dit item.
Dirk van Genderen
Kayla Mueller – familiefoto
28-08-2016
Buitenland
https://www1.cbn.com/cbnnews