Wat de kerk deed in de 25 jaar na de genocide in Rwanda

Op 7 april 2019 is het 25 jaar sinds de genocide in Rwanda begon. De gruwelijke massamoorden kostten meer dan een miljoen mensen het leven. Journalist Marusja Aangeenbrug reisde door het land en bundelde een serie verhalen van verzoening in het boek Mensen van Hoop dat op 5 april wordt gepresenteerd.

De boekpresentatie vormt het startsein voor een weekend waarin meer dan 1000 Nederlandse kerken als onderdeel van de 40dagentijdcampagne van Kerk in Actie collecteren voor het Afrikaanse land.

Gruwelijke massamoorden, verwoestingen door het hele land en een getraumatiseerde bevolking. Hoe kun je dan ooit verder met elkaar? Die vraag is na 25 jaar nog steeds actueel in Rwanda. Hutu-rebellen vermoordden in hoog tempo Tutsi’s, maar ook gematigde Hutu’s en Twa kwamen om. Met hakmessen en vuurwapens werden mensen vermoord, talloze vrouwen werden verkracht, huizen en kerken werden in brand gestoken.

Boek Mensen van Hoop, christenen in Rwanda

De Presbyteriaanse Kerk heeft toegegeven dat de kerk tijdens de genocide te weinig deed om de massaslachtingen te voorkomen en mensen te beschermen. In de afgelopen 25 jaar heeft de Presbyteriaanse Kerk zich op allerlei terreinen ingezet om de Rwandese samenleving sterker te maken en verder te helpen. Dat gaat verder dan het bieden van bijvoorbeeld hulp, goed onderwijs en hiv/aidsvoorlichting. Vrede en verzoening lopen als een rode draad door alle activiteiten heen.

In het boek Mensen van Hoop wordt duidelijk hoe het verzoeningsproces in Rwanda verloopt en welke rol de Presbyteriaanse Kerk hierin heeft, hoe daders en overlevenden elkaar weer vinden, en wat muziekverenigingen en spaargroepen te maken hebben met verzoening. Journalist Marusja Aangeenbrug reisde voor Kerk in Actie naar Rwanda en interviewde onder meer Pascal Bataringaya, president van de Presbyteriaanse Kerk en bezocht verschillende projecten van de kerk.

Mama Rose bezoekt Nederland

Een van de projecten richt zich op de opvang van weeskinderen. Tijdens de genocide verschool Mama Rose zich met haar man en tien kinderen honderd dagen lang in haar huis. “We waren doodsbang. We baden voortdurend of God ons wilde beschermen. Ik zei tegen God dat ik, als Hij de genocide zou stoppen en ons weer veilig buiten zou brengen, Hem voortaan zou dienen.” Toen het aanhoudende moorden eindelijk stopte, besloot ze in 1995 veertig weeskinderen op te vangen. Inmiddels zijn er duizenden kinderen geholpen. “Het werk blijft groeien, we hebben maar weinig personeel, maar dit blijft Gods werk.” Mama Rose ontvangt op 5 april het eerste exemplaar van Mensen van Hoop en bezoekt tussen 7 en 15 april verschillende kerken in Nederland.

Collecte in meer dan 1.000 Nederlandse kerken

Tijdens de 40dagentijdcampagne ‘Een nieuw begin’ collecteren op 7 april meer dan 1.000 kerken in Nederland voor de opvang van weeskinderen in Rwanda. Tijdens de oprichting van de stichting Mwana Ukundwa in 1995 waren 400.000 kinderen wees door de genocide. Tegenwoordig telt Rwanda zo’n 230.000 weeskinderen, waarvan de meesten door aids. Mwana Ukundwa besteedt daarom veel aandacht aan aidsvoorlichting. De medewerkers geven voorlichting over hiv/aids aan de leraren en leerlingen van de vijf betrokken scholen, districtsbestuurders en predikanten. De organisatie heeft boekjes uitgebracht over huiselijk en seksueel geweld. Ook organiseert ze seminars over allerlei thema’s.

Friesland voor Rwanda

In Friesland zetten steeds meer protestantse kerken zich langere tijd in voor Rwanda. In Kootstertille organiseerde de kerk bijvoorbeeld een bazaar voor het Afrikaanse land. Inmiddels zijn meer gemeenten in Friesland aan de slag voor Rwanda en het is de bedoeling dat de komende jaren nog meer kerken aanhaken. “Naast de financiële steun voor Kerk in Actie-partners, hopen we dat Nederlanders de complexiteit van het land beter gaan begrijpen, en leren van de Rwandese kijk op het leven”, aldus Kerk in Actie-consulent Evelien Vrolijk. In oktober gaan leden van de kerken op reis naar Rwanda.

Voor het bestellen van het boek, informatie over de collecte of Friesland voor Rwanda is te vinden op www.kerkinactie.nl/rwanda.

Rob van Ooijen – Kerk in Actie
Kerk in Actie
29-03-2019
Kerk
https://www.kerkinactie.nl/rwanda

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies