Overal ter wereld weten telkens opnieuw mensen zich door de Heere geroepen om het Evangelie te brengen. Soms in hun eigen omgeving, soms ver weg, tot aan de andere kant van de wereld. In de nu volgende bijdrage leest u over zo’n mooi werk in de Franse Riviera. Daar horen zowel Arabische immigranten als de plaatselijke bevolking het Evangelie. Een zendingsechtpaar verspreidt er in de ‘parfum-hoofdstad’ de geur van Christus.
Toen Nicole Derieux haar leven als tiener toewijdde aan Christus, deed ze dat met de gedachte dat ze haar thuisland Schotland ooit zou verlaten om zendeling te worden in een ver land. Nooit had ze kunnen vermoeden dat het de Franse Riviera zou worden. ‘Maar dit is precies waar God me wilde hebben.’
Nicole en haar Franse man Vincent stichtten de zendingsorganisatie ‘Parfums de Vie’ (Parfums van het leven), nu gevestigd in ‘Villa des Parfums’. Hun thuisbasis is in Grasse, een pittoresk Frans stadje, dat bekend staat als de parfum-hoofdstad van de wereld, waar ze wonen met hun 11-jarige zoon Etienne.
Miljonairs en immigranten
Grasse ligt op een paar kilometer van Cannes. De regio trekt veel miljardairs en filmsterren aan. Om alles draaiende te houden, zijn buitenlanders nodig, meestal immigranten uit Noord-Afrika. Sommigen hebben een werkvisum, anderen hebben helemaal geen papieren. Met hun gezinnen leven ze vaak in kwetsbare omstandigheden, en worstelen ze om hun hoofd boven water te houden.
Toen de Derieuxs aan hun zendingswerk in Grasse begonnen, vroegen ze zich af: ‘Met wie zou Jezus contact zoeken?’ In plaats van de rijke en bekende mensen, zochten ze de veelal onzichtbare werkers op: degenen die de hotels schoon maakten, de bagage droegen, de straten schoon hielden.
‘Jezus zocht vaak de armen op en degenen die uit de samenleving waren gestoten,’ merkt Vincent op. Zijn grootouders hadden het Evangelie gehoord van Amerikaanse zendelingen die na de Tweede Wereldoorlog naar Frankrijk kwamen.
Veel van de mensen met ze in contact kwamen, waren moslim. Ze ontdekten dat hun kinderen niet mee konden komen op school omdat ze de Franse taal niet spraken en thuis geen hulp kregen.
Bidden met moslimkinderen
Nicole, die lerares Frans was geweest en Vincent, die opgegroeid is in Frankrijk, bedachten een plan om deze kinderen in hun huis te gaan helpen bij hun huiswerk. In de vakanties organiseren ze nu allerlei activiteiten voor hen.
Aan hun ouders vertellen ze dat ze christen zijn en dat ze hun kinderen Bijbelverhalen vertellen en met hen bidden. Ze hebben zelfs Arabische lessen genomen om beter met hen te kunnen communiceren. De meeste ouders stellen hun activiteiten met hun kinderen zeer op prijs. Dat is bijzonder.
Inmiddels zijn al verschillende kinderen tot geloof in de Heere Jezus gekomen. ‘Eerst waren hun ouders argwanend naar ons toe, maar ze waarderen ons nu. Ze zien dat wij het Evangelie ‘uitleven’,’ aldus Nicole.
Het werk startte enkele jaren geleden in het huis van Nicole en Vincent, inmiddels vinden de activiteiten van de organisatie plaats in een voormalige garage. Als de scholen uitgaan, komen veel kinderen daar naartoe om huiswerk te maken, hulp te krijgen en boeken te lezen in de bibliotheek.
Vrucht op dit werk wordt zichtbaar
Enkele voorbeelden maken duidelijk hoeveel vrucht dit werk draagt. Narjes is de dochter van immigranten uit Noord-Afrika. Op school liep ze vast. Enkele jaren geleden kwam ze bij ‘Parfums de Vie’ en binnen korte tijd gingen haar studieresultaten zo vooruit dat ze ‘topleerling’ werd in haar klas. Ze zit nu op een vervolgschool, waar het prima met haar gaat. Ze spreekt ook vloeiend Engels en wil psychologie en neurowetenschap gaan studeren. Op een dag wil me terugkomen naar Grasse om bij ‘Parfums de Vie’ te komen werken.
Nicole en Vincent vinden het moeilijker om met de plaatselijke bevolking in Grasse in contact te komen. Zij bekijken de zendelingen met de nodige scepsis. Maar ze vinden wel dat ze goed werk doen voor en met de jeugd van de immigranten.
‘Over het algemeen zijn de Fransen erg wantrouwend ten opzichte van religie en beschouwen ze evangelischen als onderdeel van een sekte,’ aldus Nicole. ‘Maar ze weten dat we christen zijn en respecteren ons voor het werk wat we doen. Sommigen hebben zich zelfs aangeboden om de kinderen les te geven en anderen hebben ons op andere manieren ondersteund. Ons huis, wat we mede met hulp van donateurs konden aanschaffen, biedt een open huis voor mensen in nood.’
Ondertussen groeit het werk van de Derieuxs nog steeds. Ze verkopen inmiddels ook parfums om zo in financiën te voorzien voor de kinderkampen. ‘We bereiken niet alleen de immigranten, maar ook steeds meer de plaatselijke bevolking. Als je het Evangelie uitleeft, verandert dat harten,’ ziet Nicole.
Bron: Christianity Today
Dirk van Genderen is columnist, publicist en spreker. Eerder was hij eindredacteur van Visie, het programmablad van de EO. Elke week schrijft hij een nieuwsbrief die ook op z’n site wordt gepubliceerd en elke maand schrijf hij een commentaar in Het Zoeklicht. Bezoek zijn website via de link onderaan dit item.
Dirk van Genderen
Parfums de Vie
15-12-2019
Evangelisatie
https://www.dirkvangenderen.nl