Realistische werken van Helmantel in Cultuurfabriek Veenendaal

Tot september dit jaar zijn 25 uiterst realistische schilderijen van Henk Helmantel te bewonderen in Museum Veenendaal. Christelijknieuws.nl bracht een bezoek aan het museum dat gevestigd is in de Cultuurfabriek in het centrum van Veenendaal.

Henk Helmantel (1945) is geboren en getogen in het Groningse Westeremden. Hij is de middelste van vijf kinderen en groeide op als kind van een echtpaar dat een eigen kwekerij had in Westeremden. Henk ontdekte op twaalfjarige leeftijd dat hij kunstschilder wilde worden. Van 1961 tot 1965 volgde hij dan ook de opleiding tot kunstschilder aan de Academie Minerva in Groningen.

Inmiddels is hij één van de meest bekende levende Nederlandse kunstschilders. Hij voelt zich sterk verbonden met de traditie van 500 jaar West- Europese schilderkunst en wordt beschouwd als een fijnschilder. Dit houdt in dat hij onderwerpen op een realistische manier weergeeft.

Stillevens

Henk schildert al zijn leven lang hoofdzakelijk stillevens van gedekte tafels, interieurs van kerken en kloosters, maar ook dieren die wij in onze tuinen tegenkomen. Helmantel’s oeuvre is conceptueel. Hij schildert graag antieke voorwerpen, maar hij schildert niet op antieke wijze. De compositie van zijn schilderijen is abstract, een typisch uitgangspunt van de 20e eeuw. Het is eigentijdse kunst, niet geforceerd modern, maar op een natuurlijke manier.

Steeds soberder

Tijdens de tentoonstelling zult u ontdekken dat de stillevens van Henk steeds soberder worden naarmate de tijd vordert. Zijn werken gaan over de verwondering van de schepping in al zijn diversiteit en schoonheid. De schilderijen zijn klassiek in licht, vorm en kleur. Het talent van Helmantel maakt dat de kunst een product van hard werken en heilig respect voor de onderwerpen en voor de schilderkunst is.

Kinderworkshop

Op zaterdag 30 april en zaterdag 4 juni van 14:00-16:00 zal de workshop Tafeltje Dekje plaatsvinden. De workshop wordt verzorgd door Team Creative (HE)-ART. De prijs voor een kinderworkshop is €2,50.

Arrangementen

Daarnaast vindt op zaterdag 14 mei en zaterdag 18 juni van 14:00-16:00 een tweede en derde arrangement plaats. Deze arrangementen bestaan uit een rondleiding door de tentoonstelling Meester in Realisme, gegeven door de conservator en rondleidster van Museum Veenendaal. Na de rondleiding is er in de hal van de Cultuurfabriek gelegenheid voor een hapje en drankje onder het genot van klassieke pianostukken van o.a. Bach, Haydn, Mozart en Shubert door Hans Wegen. De prijs voor dit arrangement bedraagt €12,50.

Prijzen toegang museum

< 12 jaar = € 1,50
12 t/m 17 = € 4,00
18 jaar en ouder = € 7,50
CJP = € 3,50
Museumkaart = 1,50

Meer informatie en tickets boeken: Henk Helmantel

Redactie christelijknieuws
Foto’s: © Henk-Jan Oudenampsen
24-03-2022
Web: www.museumveenendaal.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies