Lees en Luister festival krijgt vorm

Het Lees & Luisterfestival op 17 oktober in De Reehorst in Ede begint vorm te krijgen. Nog niet alle programma-onderdelen zijn gereed, maar inmiddels staat er een aantrekkelijke festivaldag in de steigers.

Het Lees & Luisterfestival is de vervanging van de bekende christelijke boeken- en muziekbeurs in de IJsselhallen in Zwolle. Helemaal nieuw van opzet – een dag lang een doorlopend programma in De Reehorst in Ede. Naast het boeiende dagprogramma zijn er echter ook, zoals vanouds, tientallen stands van boekenuitgevers, muziekdistributeurs en antiquairs.

U kunt een dag lang met het hele gezin genieten van tal van activiteiten, presentaties, workshops en concerten. Het programma is verdeeld over zeven themazalen: Romans & literatuur, Bijbels & theologie, Gezin & samenleving, Vrouwen, Muziek, Film en Kinderen. Daarnaast is er een literair café, een beursvloer met uitgebreide boekhandel, tweedehands boeken en een expositieruimte. Het sfeervolle congrescentrum De Reehorst in Ede ligt in het hart van de Veluwe, met meerdere theaterzalen, een driesterren hotel en een uitstekend restaurant. Met de auto op drie minuten afstand van A12 en A30 en op loopafstand van intercitystation Ede-Wageningen.

HET PROGRAMMA

Workshops, lezingen en presentaties Op het vrouwenpodium kunt u uw lachspieren oefenen tijdens een interactieve workshop Theatersport – een geïmproviseerde theatervoorstelling in de vorm van een wedstrijd. Maar ook uw brein wordt uitgedaagd in een brainstorm over het nieuwe nummer van Eva, het grootste christelijke vrouwenmagazine. Want u hebt zich ongetwijfeld wel eens afgevraagd hoe zo’n blad tot stand komt. Nu kunt u meedenken en ideeën opperen die ook echt in een volgend nummer gebruikt gaan worden!

U krijgt vlieglessen voor het geloofsleven in een bevlogen lezing van het duo Stoorvogel/ Poppe, bekend van hun boek Geboren om te vliegen, een boek over de metafoor van de gelovige als arend, dat christenen helpt om hun bestemming en roeping vorm en inhoud te geven. Aan de hand van de diverse bijbelgedeeltes over de arend werken de auteurs het beeld verder uit.

Of u volgt een culinaire workshop met Renée Vonk, auteur van Lekker Bijbels. In oktober komt haar kookboek uit, een verrukkelijke combinatie van culinaire passie en smakelijke Bijbelpassages. Ze zal vertellen over haar boek, haar passie en ook zal er iets te smikkelen zijn.

Gerrie Ham en Wilhelm van de Brug, schrijvers van het boek Zonder wrijving geen glans, geven een workshop over sociale vaardigheden, waaraan werkelijk iedereen mee kan doen. Zonder wrijving geen glans geeft richting aan het samenwerken in een organisatie die volop verandert en innoveert.

Theologe Anne Westerduin vertelt over haar boek Ongeluk, dat ze schreef nadat ze een zwaar auto-ongeluk had gehad en haar rug brak. Langzaam kwam ze er weer bovenop. Haar autobiografische verhaal helpt als er een krater in je leven wordt geslagen.

Gerda van de Haar vertelt over haar boek De Bijbel cultureel, een indrukwekkende dwarsdoorsnede van twintigste-eeuwse kunst over de Bijbel. Dit omvangrijke boek schreef ze samen met Marcel Barnard, hoogleraar liturgiewetenschap aan de Protestantse Theologische Universiteit (Utrecht) en aan de Vrije Universiteit Amsterdam en betrokken bij de Prof. dr G. van der Leeuw-stichting, ontmoetingscentrum van kerk en kunst.

Tijdens een spannende bijbelstudie wordt u ingeleid in het werk van de New Yorkse Redeemer-predikant Tim Keller, auteur van de bestsellers In alle redelijkheid en De vrijgevige God. Het laatstgenoemde boek gaat over de gelijkenis van de Verloren Zoon – die eigenlijk zo niet zou moeten heten. Keller brengt de gelijkenis uiterst dicht op de huid van ongelovigen én van kerkmensen. Met materiaal dat Tim Keller speciaal voor het boek heeft ontwikkeld, wordt een bijbelstudie gehouden met een aantal vooraanstaande Nederlandse geestverwanten van Keller. Bijbelstudie op festivalniveau dus, als oase in het rijk geschakeerde literaire geweld.

Rien van den Berg, dichter en één van de leidende krachten achter het Psalmen voor nu project, geeft een workshop Psalmen lezen. Sinds de lente van 2002 werkt het team van Psalmen voor Nu aan een nieuwe psalmberijming. Een berijming in hedendaags Nederlands, op nieuwe melodieën in de brede traditie van de moderne populaire muziek.

Boeiend vergelijkingsmateriaal met een lezing van Matthew Jacoby, de leadzanger van de Australische band Sons ofKorah, die muziek maakt met alleen het psalmenboek als tekst. Sons of Korah is ervan overtuigd, dat juist vandaag de psalmen ons veel te zeggen hebben in hun bijbelse beschrijving van het geestelijk leven in al zijn facetten en dynamiek.

Op zoek naar een handiger manier om overal een boek te kunnen lezen, bedacht Hugo van Woerden, directeur van drukkerij/ uitgeverij Jongbloed, iets revolutionairs. Een boekje dat zo licht en handzaam is dat je het kunt lezen waar en wanneer je maar wilt: de dwarsligger®. De dwarsligger® is een compleet boek van acht bij twaalf centimeter dat je overdwars leest: door het boek een kwartslag te draaien ontstaat een normale bladspiegel. Gedrukt op dundrukpapier weegt dit kleine boek gemiddeld nog geen 145 gram. De dwarsliggers® zijn fraai vormgegeven, passen in een binnenzak of handtas en liggen gemakkelijk in de hand. Maak op het Lees & Luisterfestival kennis met dit revolutionaire boekconcept!

De christelijke kinderboekenprijs Het Hoogste Woord wordt tijdens een boeiend forum over christelijke kinderliteratuur uitgereikt aan Gerry Velema, voor haar boek Eruit jij!.

Een bijzondere ervaring wordt u aangeboden door Rien van den Berg, die zijn gedichten voorleest bij indringende beelden van de bekende fotograaf Eljee.

Kinderen Marijke ten Cate illustreert kaartjes naar aanleiding van haar nieuwe Opa- en Omaboeken. Marijke ten Cate werkt voor meerdere uitgevers in binnen- en buitenland. De afgelopen jaren tekende ze onder andere de Prentenbijbel, maar ook het boekje Altijd Tijger, waarvoor ze een vlag en wimpel kreeg van de Penseeljury. Ze werkt vooral met pen, inkt, waterverf en acryl. In In 2006 won ze de christelijke vormgevingsprijs De Verwondering voor haar illustraties in JanPieter en de gieter.

Ben de Raaf vertelt alles over politiewerk en het bedenken van spannende detectiveboeken. Vanuit zijn werk als brigadier bij de politie van Rotterdam-Rijnmond slaagt hij erin het recherchewerk in zijn kinderboeken uiterst levensecht te beschrijven.

Een bekende kinderboekenschrijver geeft een echte workshop schrijven voor kinderen – laat je fantasie de vrije loop en dwing ’em dan weer in het keurslijf van een echt boek. Voor schrijvers in de dop dus.

Een heuse workshop taartjes maken voor kinderen wordt gegeven door Anne-lise van Tisa’s taarten in Kampen. Als lid van het British Sugarcraft Guild weet ze als geen ander hoe ze om moet gaan met suikerwerk, chocolade en marsepein. Dat je daar als kind maar al te graag aan meewerkt, spreekt voor zich, zeker tijdens de Christelijke Kinderboekenmaand Heerlijk! over snoepen en eten.

Bert Wiersema, bekend van zijn kinderboekenseries over Chris en Jorieke en Detectivebureau Iris en Ko, vertelt over zijn boeken en over zijn schrijverschap.

Ook de kinderen hebben een boekenprijs uit te reiken! Ze kozen het afgelopen jaar zelf voor Ster de knuffelpony van Evelien van Dort en Bruggers van Hans Mijnders. Zij krijgen hun Eigenwijsprijzen in de kinderzaal uitgereikt. Ook schrijfster Suzanne Wittpennig is te vinden in de kinderzaal. Ze is de auteur van de populaire boeken over Maaike en Domenico, twee klasgenoten die ondanks de grote verschillen in karakter toch een bijzonder vriendschap ontwikkelen. Het belooft een meet & greet te worden voor haar trouwe fans!

Literair café De hele dag lang kunt u terecht in het literair café. Dit wordt georganiseerd door het Christelijk Literair Overleg, platform voor christelijke literatuur. Onder het genot van een hapje en drankje kunt u luisteren én actief deelnemen aan een interview met de bekende romanschrijfster Joke Verweerd, een mini-cursus Literatuur-analyse volgen of deelnemen aan een workshop Literair Bijbellezen onder leiding van schrijver en theoloog Jan Fokkelman.

Film In de filmzaal krijgt u een stoomcursus film kijken. Aan het publiek worden filmfragmenten getoond, over het begin van films, over het fenomeen fantasy en over de karakters (in films). Twee filmkenners geven hun mening over het getoonde en een gespreksleider nodigt de aanwezigen uit hun reactie te geven, mee te praten, eventueel vragen te stellen. Alle know-how van de makers van de website cvfilm.nl wordt ingeschakeld.

Ook wordt de film Fireproof vertoond. In aansluiting daaraan vindt in een van de andere zalen een gesprek plaats rond het thema huwelijk, naar aanleiding van de boeken Fireproof en De uitdaging van de liefde. Fireproof zette de filmindustrie in Amerika op z’n kop. Een film volledig door een kerk gemaakt werd en qua opbrengst zelfs een aantal Hollywood-toppers overtrof. Een film over een man en vrouw die de uitdaging aangaan om met Gods hulp hun bedreigde huwelijk te redden.

Muziek Het Lees & Luisterfestival is erin geslaagd een geweldig aanbod aan bekende en minder bekende artiesten bij elkaar te krijgen. Een overzicht van de muzikanten die u kunt beluisteren en beleven:

• Veelzijdig zangeres Elise Mannah brengt samen met de Kids Crew onder andere haar nieuwe liedje Niet eerlijk ten gehore.

• Nederlands bekendste zanger van Nederlandstalige gospel Gerald Troost treedt op.

• Meer dan honderddertig kinderen zingen inmiddels mee in de groepen van de Kids Crew – op het festival geven ze een concert!

• Matthijn Buwalda tourde met Kees Kraayenoord en stond op het hoofdpodium van het Flevo Festival. Met inmiddels twee succesvolle albums (Storm voor de Stilte en Hooggeëerd Publiek) is hij een gevestigde naam.

• Sons of Korah is een wereldwijd geliefde Australische band, die de psalmteksten opnieuw op muziek heeft gezet. Hun eigentijdse muzikale interpretatie van de eeuwenoude teksten heeft inmiddels honderdduizenden christenen in het hart getroffen.

• Ralph van Manen behoeft bijna geen introductie. Zijn nummer Testify to Love kreeg, gecoverd door de Amerikaanse groep Avalon een Dove Award. Sinds hij in 2001 naast Engelstalige ook Nederlandstalige teksten ging zingen, is zijn populariteit alleen nog maar gegroeid.

• Na jaren zingen bij de Ronduit Praiseband en de klezmerband Mazzeltov en het dirigeren van Inside Out, maakte Talitha Nawijn in 2009 haar eerste cd Raak, met vleugjes jazz, gospel maar ook blackgospel. Al haar diversiteit en gevoel kon ze kwijt op dit debuut.

• Trinity bestaat uit drie broers en vier vrienden die al lang met elkaar musiceren. Het eerste bandje van de gebroeders Smelt ontstond al in hun kinderjaren in Peru waar ze folklorische muziek uit de Andes speelden. Later in Nederland liepen ze al spelend bij andere muzikale belevenissen bassist Bert tegen het lijf. Ze besloten met elkaar een nieuwe band te vormen: Trinity. Christelijke popmuziek met Zuid-Amerikaanse en Ierse invloeden. Het Lees & Luisterfestival wordt georganiseerd door BCB (Brancheorganisatie voor het Christelijke Boeken- en Muziekvak) in samenwerking met het Nederlands Bijbelgenootschap, het Nederlands Dagblad, christelijk vrouwenmagazine Eva en Inspirit Media/CV film.

Entree De entree bedraagt € 7,50 voor volwassenen en € 2,50 voor kinderen tot 12 jaar. Kaarten zijn te verkrijgen via de website www.leesenluisterfestival.nl. Daar kunt u ook terecht voor de meest recente informatie, programma-inhoud en routebeschrijvingen naar De Reehorst in Ede. Het Lees & Luisterfestival op 17 oktober:

03-09-2009
Media
https://www.leesenluisterfestival.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies