Drievoudig

Column – De organisator van enkele toeristische attrakties in mijn woonplaats nodigde mij uit mijn eigen touw te maken. Aan een apparaat dat hiervoor geschikt is waren 3 strengen touw al bevestigd. Al draaiend aan een soort rad vlocht ik de strengen om elkaar heen, daarbij bijgestaan door 2 personen die zorgden voor een goed eindresultaat. En zo ontstond er het ineengevlochten touw dat je op bovenstaande foto ziet. Aan het uiteinde van het touw zijn de lussen van de drie afzonderlijke strengen nog goed te zijn. Hierover is mijns inziens een geestelijke toepassing te maken.

Jesaja

In Jesaja 40:31 lezen we dat de profeet Jesaja een volk dat heen en weer werd geslingerd  aanmoedigde om “de Heere te verwachten”. Door te wachten, zo zei Jesaja, zou men vernieuwde kracht ontvangen. Terwijl het werkwoord wachten in het Hebreeuws verschillende betekenisnuances heeft, wil volgens  Jamie Buckingham, schrijver van het boek ‘Een pad door de woestijn’ en met veel woestijnervaring  het woord dat in Jesaja 40:31 gebruikt is aangeven dat je er volkomen door omgeven wordt, dat je er deel van gaat uitmaken. Je kunt dat volgens hem het beste geïllustreerd zien, als je kijkt naar het ineengevlochten touw, dat uiteindelijk bestaat uit drie verschillende strengen die door elkaar gevlochten worden. Zo ontstaat een sterke haast onbreekbare band. Ook al kan je de kleinere strengen nog onderscheiden, ze zijn één  geworden, omdat ze door elkaar gevlochten zijn.

Prediker

Een meer bekend voorbeeld van een drievoudig snoer is de tekst in Prediker 4:12:

“En als iemand de één overweldigt, zullen die twee tegen hem standhouden. Een drievoudig snoer wordt niet snel gebroken”. Ik vermoed dat in menige huwelijksdienst gesproken zal zijn voor de betekenis van dit snoer in de relatie tot het huwelijk. De plaats die God inneemt in een huwelijk.

Kolossenzen

Maar een minder direct opvallende toepassing vind ik zelf in Kolossenzen 3:3. Daar staat “…want u bent gestorven en uw leven is met Christus verborgen bij God.”

Als ik er nummers bij zet wordt de toepassing misschien wat duidelijker:

  1. uw leven
  2. met Christus
  3. verborgen bij God

Wil je eens nadenken over de vraag in hoeverre je ‘verwantschap’ ziet tussen de woorden uit Kolossenzen 3:3 en de drie ineengevlochten strengen tot een sterk touw?

Tekst en foto: Willem van Leiden

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies