Amir Tsarfati: Deel het Goede Nieuws

De Bijbel zegt: “En zo is Paulus uit hun midden weggegaan. Maar sommige mannen sloten zich bij hem aan en geloofden. Onder hen waren ook Dionysius de Areopagiet, en een vrouw van wie de naam Damaris was, en anderen met hen.” Ik wil je iets vertellen. Overal waar je komt en het evangelie verkondigt, zal waarschijnlijk de meerderheid het afwijzen. Maar er zullen altijd mensen zijn die het horen, er aandacht aan schenken, het accepteren en volgen. En omwille van hen moet je het Goede Nieuws aan iedereen prediken. Je weet maar nooit.

Ga naar je kantoor, ga naar je school, ga naar je familieleden, je gaat het evangelie aan hen verkondigen. Negentig procent kan het afwijzen. Maar voor die 10% ben je naar de hele 100 gezonden zodat ze geen excuus meer hebben en ook om hen een kans te geven om op het evangelie te reageren. Jullie weten allemaal dat je een minderheid bent in je familie, op je werkplek, op je scholen. Jullie zijn een minderheid.

Nooit de meerderheid

Ik zeg altijd tegen mensen: “Jullie zullen nooit de meerderheid zijn.” De enige keer dat gelovigen de meerderheid zullen zijn, is wanneer ze de enigen zijn, en wanneer is dat? Wanneer God alle dingen nieuw zal maken – nieuwe hemelen en nieuwe aarde. Zelfs in het Duizendjarige Rijk zullen de gelovigen niet de meerderheid vormen. Het is heel interessant om dat te zien.

Boodschap veranderen

Hoe triest de realiteit ook is, de waarheid is dat de meeste mensen vandaag de dag niet geïnteresseerd zijn in het horen van het evangelie. Wat dit nog erger maakt, is dat sommigen in de kerk hebben besloten dat het veranderen van de boodschap de manier is om de interesse en ontvankelijkheid voor wat we zeggen te vergroten. Veel kerken hebben de filosofie aangenomen om zichzelf te presenteren als een “inclusieve kerk”, wat betekent dat ze alle seksuele voorkeuren als acceptabel erkennen. Anderen hebben de methode aangenomen om een boodschap van zelfverbetering en voorspoed te presenteren “als” je Christus leert kennen.

Marcus 4:3-9

“Luister! Zie, een zaaier ging eropuit om te zaaien. En het gebeurde bij het zaaien dat het ene deel van het zaad langs de weg viel; en de vogels in de lucht kwamen en aten het op. En een ander deel viel op steenachtige grond, waar het niet veel aarde had, en het kwam meteen op, doordat het geen diepte van aarde had. Maar toen de zon opgegaan was, verschroeide het, en doordat het geen wortel had, verdorde het. En een ander deel viel in de dorens, en de dorens kwamen op en verstikten het, en het gaf geen vrucht. Nog een ander deel viel in de goede aarde en gaf vrucht; het kwam op en groeide, en het ene droeg dertig-, en het andere zestig-, en het andere honderdvoudig. En Hij zei tegen hen: Wie oren heeft om te horen, laat hij horen.”

Nadat Jezus deze gelijkenis had gedeeld vanuit een boot op het Meer van Galilea vanwege de grootte van de menigte die op de oever zat, kwamen Zijn discipelen en vroegen Hem wat het betekende. Hij antwoordde:

Marcus 4:14-20

“De zaaier is hij die het Woord zaait. En dit zijn zij bij wie langs de weg gezaaid is: in wie het Woord gezaaid wordt, en als zij het gehoord hebben, komt de satan meteen en neemt het Woord weg dat in hun hart gezaaid was. Evenzo zijn dit degenen in wie op de steenachtige grond gezaaid wordt: die, als zij het Woord gehoord hebben, het meteen met vreugde ontvangen, en geen wortel in zichzelf hebben, maar zij zijn mensen van het ogenblik; als er later verdrukking of vervolging komt omwille van het Woord, struikelen zij meteen. Dit zijn zij bij wie in de dorens gezaaid wordt: zij horen het Woord, maar de zorgen van deze wereld en de verleiding van de rijkdom en de begeerten naar al het andere komen erbij en verstikken het Woord, en het wordt onvruchtbaar. En dit zijn zij bij wie in de goede aarde gezaaid wordt: zij horen het Woord en nemen het aan en dragen vrucht, de één dertig-, en de ander zestig-, en de ander honderdvoudig.”

Jezus zei niet tegen de discipelen: “Gebruik het zaad van de weg voor hen die langs de weg staan. Gebruik het zaad van de steenachtige grond voor hen die geen wortel in zichzelf hebben en het zaad van de doornige grond voor hen die tussen de doornen zijn en het zaad van de goede grond voor hen die van de goede grond zijn.”

Aangezien de bodems duidelijk soorten mensen en hun ontvankelijkheid voor het evangelie voorstellen, was wat Jezus zei dat er één evangelie is voor alle mensen. We veranderen de boodschap niet op basis van de ontvankelijkheid van de massa.

Galaten 1:6-8

“Ik verwonder mij erover dat u zich zo snel afwendt van Hem Die u in de genade van Christus geroepen heeft, naar een ander evangelie, terwijl er geen ander is; al zijn er ook sommigen die u in verwarring brengen en het Evangelie van Christus willen verdraaien. Maar zelfs als wij, of een engel uit de hemel, u een evangelie zouden verkondigen, anders dan wat wij u verkondigd hebben, die zij vervloekt.”

Paulus vertelt de gemeente in Galatië dat er geen ander evangelie is, en het veranderen van het evangelie leidt alleen maar tot vervloekt worden. Dit is het gevaar van de bovengenoemde praktijken in een groot deel van de kerk vandaag de dag. Als je een evangelie zaait dat niet het ware evangelie is, heb je niet alleen het zaad veranderd, maar ook de vrucht van het zaad, dat wil zeggen het resultaat van de boodschap.

2 Timoteüs 4:2-5

“Predik het Woord. Volhard daarin, gelegen of ongelegen. Weerleg, bestraf, vermaan, en dat met alle geduld en onderricht. Want er zal een tijd komen dat zij de gezonde leer niet zullen verdragen, maar dat zij zullen zoeken wat het gehoor streelt, en voor zichzelf leraars zullen verzamelen overeenkomstig hun eigen begeerten. Ze zullen hun gehoor van de waarheid afkeren en zich keren tot verzinsels. Maar u, wees nuchter in alles. Lijd verdrukkingen. Doe het werk van een evangelist. Vervul uw dienstwerk ten volle.”

We leven in de tijd waarover Paulus profeteerde, en zijn instructie in zo’n tijd is om het Woord te prediken. Hij zegt ook dat we “verdrukkingen moeten doorstaan” omdat we dat gedaan hebben. Dat betekent dat in de laatste dagen, wanneer kerken fabels onderwijzen in plaats van evangeliefeiten, degenen die het Woord verkondigen het Woord moeten verkondigen.

Boodschap niet veranderen

Veranderen we de boodschap dan in iets dat acceptabeler is? Om een van de favoriete antwoorden van Paulus te gebruiken: “Zeker niet!”. Predik het Woord, beste vrienden, ook al is het niet populair. Want sommige van die evangeliezaadjes zullen op goede grond terechtkomen, en vergeet niet dat reddend geloof komt door het horen van het woord van God, niet door fabels.

Amir Tsarfati

Amir Tsarfati is een geboren Israëli en voormalig majoor in het Israëlisch leger (IDF). Hij is de oprichter en directeur van Behold Israel. Dit is een non-profitorganisatie die Bijbels onderwijs geeft door middel van rondleidingen, conferenties en social media, en vanuit een Bijbels en profetisch gezichtspunt nieuws en informatie over Israël biedt.

Amir is getrouwd en heeft vier kinderen. Zijn huis in Noord-Israël kijkt uit over de vallei van Megiddo (Armageddon), en dit is een voortdurende herinnering aan de opdracht die hij van de Heer gekregen heeft om vanuit de Bijbel onderwijs te geven over Gods plannen voor de eindtijd.

Lees meer over dit onderwerp op de website van Amir Tsarfati: beholdisrael.org

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies