Rond naar schatting zo’n 2.000 demonstranten verzamelden zich opnieuw in Den Haag. Deze keer aan het Lange Voorhout, voor een ‘manifestatie van vrede’. Niet voor een staakt-het-vuren, maar vanwege het bestaansrecht van de staat Israël. Vandaag wordt Israël namelijk door Zuid-Afrika voor het internationale Gerechtshof aangeklaagd, omdat de staat genocide zou plegen op de Palestijnen.
Genocide is het stelselmatig uitroeien van een bevolkingsgroep; het begrip was ooit door een Joodse advocaat geïntroduceerd om de vernietiging (Sjoa) van het Joodse volk tijdens WOII te kunnen omschrijven. En nu wordt dat dus tégen Israël gebruikt. Daarnaast werden de portretten van vele door Hamas gegijzelden of vermoorden op posters meegedragen, in feite dé oorzaak van de huidige oorlog in Gaza. Ook droegen mensen borden met ‘Hamas = Isis’.
Van de Lange Voorhout liepen we richting Vredespaleis, waar de zitting plaats had. Onderweg was er wat oponthoud, omdat de politie ook te maken had met onrust vanuit een tegendemonstratie van pro-Palestina betogers. In tegenstelling tot de stille tocht begin december waren er door de organisatie (CIDI en CvI) zowel Israëlische als Nederlandse vlaggen beschikbaar gesteld.
Paleis
Zo kwam de vlaggenoptocht bij het paleis aan. Voor de hekken van het vredesinstituut werd er o.a. ‘Bring them Home’ geroepen. Ook werden er liederen gezongen. Er was ook veel (buitenlandse) pers aanwezig.
Een Israëlische vrouw die werd geïnterviewd, wist treffend de kern van de manifestatie te verwoorden: ‘haat werkt verslavend, maar het is contraproductief. Het vernietigt je. In Israël willen we staan voor liefde en leven, ook voor de Arabieren. Die vechten zelfs mee in het leger tégen Hamas. Ik ben zelf vredesactivist en woon in het Noorden; we wonen daar samen met Arabieren. Als de Palestijnen in Gaza echt vrede willen, trekken we vandaag onze kinderen die daar vechten nog terug. Want bevrijding van onderdrukking mag nooit een excuus zijn voor moord en verkrachting. In Israël belandde een president vanwege een verkrachtingszaak in de gevangenis. En dat nog wel door toedoen van een Arabische rechter. Dát is democratie. Zuid-Afrika staat aan de verkeerde kant, zij aan zij met terreurlanden als Iran.’
Andrew Tucker
Terug op het Lange Voorhout waren er nog enkele sprekers, waaronder recht-expert Andrew Tucker. Tot slot was er voor ieder een bekertje kosjere soep of koffie aangeboden door de joodse gemeenschap. Hierna vertrok ieder weer huiswaarts, de meesten met de bussen die de organisatie hiervoor had ingezet.
Tekst en beeld: Sybe de Vos
Web: www.cvi.nl
Meer: www.cidi.nl