Al weer naar de kerk geweest

Column – ‘Ben je al weer naar de kerk geweest? vroeg ik haar vanochtend. Ze keek me even aan en antwoordde; ‘Ja, met kerst.’ En daar bleef het bij. Dit zei me genoeg. Ik wist dat ik geen vervolgvragen meer hoefde te stellen.

Fusie

Twee kerken hadden de intentie te fuseren. Er was al veel tijd gespendeerd aan de voorbereiding hiervan  en de eindbeslissing stond voor de deur. En toen klapte de boel. Er kwamen grote woorden en heftige verwijten. Aan weerzijden van het strijdveld vielen er slachtoffers. Kerkgangers die het bijltje er bij neergooiden en boos en/of teleurgesteld het instituut ‘kerk’ verlieten. Er waren mensen die door de verwijten, die over hen uitgestort waren, beschadigd werden. De kerken staan nu verder van elkaar dan ooit. En bij beide zal vermoedelijk wel de vraag leven: ‘Hoe nu verder, hoe overleven we dit?’

Afhaken

Mijn gesprekspartner was een van de teleurgestelden. Zij had mij al een poosje geleden verteld dat zij de kerk al een poos niet meer van binnen had gezien. De hiervoor bedoelde verwikkelingen waren hiervan de oorzaak geweest. En dat terwijl de kerk juist haar generatie hard nodig heeft om menselijker wijs te kunnen overleven. Zij zijn degenen die het stokje binnen afzienbare tijd van de oude garde moeten overnemen. En juist die generatie haakt nu af.

Een vreemde vragen

Vandaag heb ik nog wat doorgedacht over deze zaak. Er bleef een wat vreemde vraag over: ‘Zou men in de hemel weet hebben van deze verdrietige gebeurtenis?’ Ik neem aan dat de ontslapen gelovigen die daar zijn hier geen weet van hebben. Zij kennen daar immers geen verdriet. Maar God de Vader, God de Zoon en God de Heilige Geest? Ongetwijfeld zullen ze er weet van hebben. Maar hebben ze er ook verdriet van? Van de Heilige Geest weten we dat we Hem kunnen bedroeven (Efeze 4:30). In Psalm 78:40 lezen we dat Gods volk God in de woestijn tergden, Hem bedroefden in de wildernis. Ik durf de vraag haast niet te stellen, maar zou een kerkscheuring, haat, nijd en verdeeldheid in de Gemeente van onze Heere Jezus Christus verdriet opleveren in de hemel? De Zoon van God heeft de Gemeente immers lief gehad en heeft Zich voor haar overgegeven in de dood (Efeze 5:25)

Wat denk jij?

Ik wil deze column afsluiten met een verwijzing naar het laatste vers uit het Oude Testament. In Maleachi 4:6 lezen we: “Hij zal het hart van de vaders tot de kinderen terugbrengen, en het hart van de kinderen tot hun vaders.” Hier mogen we om bidden en naar uitzien. Valt het jou ook op dat het begint met het hart van de vaders?

Auteur: Willem van Leiden
Beeld: © Henk-Jan Oudenampsen

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies