Wie zal mij redden

Column – De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) is een organisatie die mij altijd heeft geboeid. Dat komt vermoedelijk omdat ik in een kustplaats ben opgegroeid en met enige regelmaat ‘onze’ reddingboot zag. Vandaag zag ik een tv-programma waarin het 200-jarig bestaan van deze organisatie de aandacht kreeg, inclusief een lied dat Stef Bos en Fleur Raateland ter gelegenheid hiervan hebben gemaakt.

Lied

Nu vraag je je misschien af waarom deze aanhef van deze column. Wel, ik ga niet in op de geschiedenis van de KNRM, maar wel op de tekst van het lied dat Stef en Fleur hebben geschreven en zongen. De volgende passage komt uit hun lied ‘Wat als de storm komt’:

Wie zal me vinden
als ik ben verloren.
Wie zal me redden,
wie gooit de lijn.

Er zijn altijd nog helden bij nacht
en bij ontij.
Ze splijten de golven op de kop van het schip

Er zijn altijd nog helden

Redders bij weer en ontij

Je ligt omringd door hoge golven in zee. Je bent wanhopig, Is mijn laatste uur geslagen? Zomaar wat gedachten bij bovenstaande tekst. Maar dan toch ook die verlossende woorden “Er zijn altijd nog helden.” Daarmee worden in het lied uiteraard – en terecht – de vrijwilligers van de KNRM bedoeld, die soms onder extreem zware omstandigheden met gevaar voor eigen leven de zee opgaan om zo mogelijk een medemens te redden.

Redding voor tijd en eeuwigheid

Voor mij als columnist van de site christelijknieuws.nl is het niet zo moeilijk een parallel te zien met een andere redding. Een redding voor tijd en eeuwigheid.

God heeft in Zijn Zoon Jezus Christus de mensheid als het ware een lijn met een reddingsboei toegeworpen. Voor mensen die de eeuwigheid willen doorbrengen in de nabijheid van God, in plaats van voor eeuwig van Hem gescheiden te zijn, volgt hier ‘de lijn die door Hem is uitgegooid’:

Want zo lief heeft God de wereld gehad,
dat Hij Zijn eniggeboren Zoon gegeven heeft,
opdat ieder die in Hem gelooft,
niet verloren gaat, maar eeuwig leven heeft.
(Johannes 3:16)

Gods Zoon was geen held in de gebruikelijke zin van het woord. Hij was Iemand die jou en mij zo lief had dat Hij zijn leven voor ons heeft gegeven. Een andere ‘reddingsmethode met eeuwigheidwaarde’ is er niet. Wie in dat reddingswerk gelooft is gered voor tijd en eeuwigheid.

Auteur: Willem van Leiden
Beeld: © Henk-Jan Oudenampsen

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies