Amir Tsarfati: Shalom uit Israël! Zelfs als ik het gerommel van de straaljagers hoor echoën in de lucht boven me, ben ik nog steeds verbaasd over de schoonheid van het land dat me omringt. De Jezreelvallei, die zich kilometers onder mijn huis uitstrekt, is weelderig en vruchtbaar. De groene overvloed van de gewassen wordt slechts hier en daar onderbroken door het rijke bruin van de grond die door boeren in hun tractoren wordt omgewoeld. Het is idyllisch en doet me denken aan die treffende beschrijving van dit land als een land dat vloeit van melk en honing.
Sluier van verdriet
Toch hangt er, ondanks de wonderbaarlijke vruchtbaarheid van het moderne Israël, nog steeds een sluier van verdriet over de bevolking. Het afgelopen weekend was het 100 dagen geleden dat Hamas-terroristen de grens met Gaza overstaken en begonnen met het martelen, verkrachten, ontvoeren, vermoorden en verminken van elke Israëliër die ze konden vinden.
Tot op de dag van vandaag zijn er nog 132 gijzelaars in gevangenschap die de wreedheid van deze wilden moeten verduren. Stel je eens voor dat je één van deze onschuldige burgers bent, dat je uit je huis wordt gehaald, gedwongen wordt om toe te kijken hoe je geliefden worden afgeslacht en vervolgens 100 dagen lang dag in dag uit wordt mishandeld door je gijzelnemers. Het is zo afschuwelijk dat ik mijn gedachten niet te diep in hun ervaring kan laten gaan. En het is te donker. Het is te kwaadaardig.
Ondergedompeld
De afgelopen maanden ben ik noodzakelijkerwijs ondergedompeld in wat er in mijn land gebeurt – de vervolging van de oorlog, de terugkeer van de gijzelaars, de terroristische invallen. Maar zelfs met die primaire focus heb ik niet uit het oog verloren wat er in de rest van de wereld gebeurt. Zoveel plaatsen buiten Israël zijn in oorlog of staan op het punt van uitbarsten. Er zijn mensen die zeggen dat we op de rand van een nieuwe wereldoorlog staan. Nog maar drie dagen geleden zei de Britse minister van Buitenlandse Zaken Grant Shapps in een toespraak dat het “tijdperk van het vredesdividend voorbij is” en dat we ons nu in een “vooroorlogse” periode bevinden die uiteindelijk zou kunnen leiden tot conflicten waarbij Rusland, China, Iran en Noord-Korea betrokken zijn. Ik ben het eens met veel van wat hij zegt. Maar nadat ik de balans heb opgemaakt van onze wereldwijde situatie, denk ik dat er sterk voor te pleiten valt dat we ons al in een wereldoorlog bevinden.
In de nieuwsbrief van vandaag wil ik acht conflictgebieden of potentiële conflictgebieden bekijken waarbij een zeer groot percentage van Europa, Azië en Noord-Amerika betrokken is, en onderzoeken wat er de afgelopen week in elke situatie heeft plaatsgevonden.
1. Israëlisch conflict met Gaza, de Westelijke Jordaanoever en Libanon
Succesvolle zware bombardementen en strategische militaire manoeuvres gaan door in Gaza in Khan Yunis, Noord Shati en Beit Bahia. Op maandag zei de Israëlische minister van Defensie Yoav Gallant dat de “intensieve fase” van het offensief in het noorden van Gaza is voltooid en binnenkort ook in het zuiden zou moeten worden afgerond. Dit betekent echter niet dat de strijd voorbij is. De Israel Defense Forces (IDF) schakelen gewoon over naar de volgende fase, waarin terroristen en hun faciliteiten, infrastructuur en wapens worden uitgeroeid. Op de vraag of er binnenkort een einde komt aan de militaire actie, koppelde Gallant zijn negatieve antwoord aan de gijzelaars die nog steeds gevangen zitten: “Als het vuren stopt, zal het lot van de gijzelaars voor vele jaren bezegeld zijn in de gevangenschap van Hamas. Zonder militaire druk zal niemand met ons praten. Alleen vanuit een sterke positie kunnen de gijzelaars worden bevrijd.”
De wreedheid van de vijand
De IDF is vastbesloten om de dreiging vanuit het zuiden een halt toe te roepen, omdat ze de wreedheid van de vijand begrijpen. Op 7 oktober werd de 19-jarige Adir Tahar op brute wijze vermoord toen terroristen van Hamas een antitankraket op hem afvuurden en vervolgens drie granaten gooiden. Toen Adir’s vader, David, het autopsierapport las, bleek dat zijn lichaam zwaar beschadigd was en dat de terroristen hem onthoofd hadden en zijn hoofd gestolen hadden. Hiermee begon de wanhopige en tragische zoektocht van een vader naar het hoofd van zijn zoon, zodat hij hem tenminste met enige waardigheid kon begraven. Na weken zonder aanknopingspunten bekende een terrorist tijdens een verhoor dat hij Adirs hoofd had en had geprobeerd het in Gaza te verkopen voor $10.000. Op basis van zijn informatie besloot de IDF het hoofd van Adir te verkopen. Op basis van zijn informatie doorzocht de IDF een ijssalon in Gaza en vond het hoofd van Adir in een koffer in de vriezer. David kon zijn zoon uiteindelijk ongeschonden begraven. Het zijn verhalen zoals deze die ons Israëli’s in gevecht zullen houden totdat we er zeker van zijn dat al onze grenzen veilig zijn.
Westelijke Jordaanoever
De nachtelijke operaties op de Westelijke Jordaanoever gaan door. Op dinsdag werd de leider van een terroristische cel, Abdullah Abu Shalal, gedood door een luchtaanval van de IDF in Nablus. De volgende nacht resulteerde een grootscheepse operatie in Tulkarm in de arrestatie van 300 terroristen. Ook in Jenin en Dora werd gevochten. Al deze acties zijn bedoeld om Palestijnse terroristen uit te roeien die erop uit zijn onschuldige Israëli’s te doden. Zondag en maandag werden twee terreurpogingen verijdeld, waarbij de daders omkwamen. Tragisch genoeg slaagden dinsdag twee Arabieren van de Westelijke Jordaanoever in hun opzet. Ze vorderden allebei auto’s en staken de chauffeurs neer. Daarna ramden ze de voertuigen op voetgangers. Bij de aanval kwam een 79-jarige vrouw om het leven en raakten 17 mensen gewond.
Libanon
De IDF hield dinsdag een oefening waarbij een aanval in Libanon werd gesimuleerd. IDF-majoor-generaal Ori Gordin, hoofd van het Noordelijk Commando, zei: “We zijn hier meer klaar voor dan we ooit geweest zijn, voor vanavond als het moet.” Ondertussen gaan grote luchtaanvallen door op Iraanse en Hezbollah doelen in het zuiden van Libanon.
2. Conflict tussen Iraakse milities en Israël
Kanalen die verbonden zijn met sjiitische milities in Irak beweren dat een explosie in de olieraffinaderijen van Haifa Bay op zondag het gevolg was van een kruisraket die zij lanceerden. Terwijl het Islamitisch Verzet in Irak de overwinning vierde, zeiden Israëlische functionarissen: “Niet zo snel.” Het Israëlische ministerie van bescherming beweert in plaats daarvan dat het een “defect aan een polyetheenmachine in de Carmel Olefins fabriek in Haifa” was die de explosie veroorzaakte. Wat het echte verhaal hier ook is, het lijdt geen twijfel dat door Iran gesteunde milities in zowel Irak als Syrië getraind en bewapend zijn en gewoon wachten op hun kans om de grens met Israël over te steken en hun eigen moorddadige ravage uit te voeren.
3. Irans conflict met Syrië, Irak en Pakistan
Je zou denken dat Iran zijn handen vol heeft aan de voortdurende proxyoorlog met Israël en Saoedi-Arabië. Maar blijkbaar hebben de ayatollahs er genoeg van dat al hun “Arabische gespuis” het vuile werk voor hen opknapt. Ze willen ook hun handen laten bloeden. In een periode van 24 uur begin deze week lanceerde Iran luchtaanvallen met raketten en drones op Syrië, Irak en Pakistan. In Erbil, Irak, richtte de IRGC zich op een bekende lokale zakenman en doodde hem en zijn familie. Ze rechtvaardigden de actie door te zeggen dat het een hoofdkwartier van de Mossad was. De Iraakse minister van Buitenlandse Zaken veroordeelde de aanval op CNN en zei dat Iran Israël niet thuis kon treffen, dus gingen ze naar het dichtstbijzijnde vermeende doelwit. Maar het waren niet de aanvallen op Syrië en Irak die de meeste opschudding veroorzaakten, want wie vuurt er tegenwoordig geen raketten af op die twee landen?
Pakistan
In plaats daarvan was er veel ophef over de schending van de Pakistaanse soevereiniteit door Teheran, die een ballistische raket afvuurde op het hoofdkwartier van Jaish al-Adel, een gewapende soennitische militie, in de Pakistaanse provincie Balochistan bij de Iraanse grens. Pakistan waarschuwde onmiddellijk voor de ernstige gevolgen van de aanval en ging vervolgens over tot het sluiten van de grens met Iran en het inzetten van troepen in het gebied.
Baluchi-militanten wachtten niet op de Pakistaanse regering om op te treden tegen Iran. De groep Gish al-Adel schoot woensdag een hooggeplaatste IRGC-officier dood in Balochistan. Op woensdag voerde Iran nog een luchtaanval uit op Pakistan en nu vliegen er Pakistaanse F-16’s rond de grens. Vandaag ging de actie verder. Pakistan lanceerde een drone- en raketaanval tegen terroristische organisaties in het zuidoosten van Iran.
Het niet raken van officiële Iraanse doelen was een strategische zet, om Teheran te laten weten dat Islamabad in staat was tot hetzelfde soort grensoverschrijdende luchtaanvallen. In plaats van een vuistslag, was dit meer borstklopperij. Iran, in een daad van wat de Perzische versie van “chutzpah” is, eiste een verklaring voor de acties van Pakistan en gaf onmiddellijk opdracht tot militaire oefeningen in het gebied.
Dit is een conflict dat in de gaten moet worden gehouden, en nogmaals, het kan niet genoeg worden benadrukt dat deze verandering van filosofie door het islamitische regime in Iran om direct in te grijpen in plaats van via hun gevolmachtigden een belangrijke stap is.
4. Jemen’s conflict met de VS en het Verenigd Koninkrijk
Afgelopen donderdag voerden de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk een grote gezamenlijke luchtaanval uit op 62 doelen op 16 verschillende locaties van de Jemenitische Houthi-rebellen. Dit gebeurde nadat de door Iran gesponsorde proxy-militie doorging met haar oorlogszucht tegen de scheepvaart op de Rode Zee en de staat Israël. In een officiële verklaring van het Amerikaanse Ministerie van Defensie schreef minister Lloyd Austin dat de aanvallen “gericht waren op plaatsen die verband houden met de ballistische en kruisraketten van de Houthi’s en de radar- en luchtbewakingscapaciteiten aan de kust”.
Het doel van de actie was “om het vermogen van de Houthi’s om zeelieden in gevaar te brengen en de wereldwijde handel in een van de meest kritieke waterwegen ter wereld te bedreigen, te verstoren en af te breken”. De Houthi’s reageerden woensdag met een drone-aanval op een Amerikaans schip in de Straat van Aden. Laat in het nieuws was er woensdagavond nog een Amerikaanse aanval op 14 Houthi-raketten die op rails stonden en elk moment konden vuren. De doelen werden vernietigd.
Houthi’s
Om hun onvrede met de Houthi’s te benadrukken, wees de Amerikaanse regering de terroristische groepering opnieuw aan als een “terroristische groepering”. De vorige regering had de Jemenitische rebellengroep, formeel bekend als Ansarallah (“Supporters van God”), op de lijst van Buitenlandse Terroristische Organisaties (FTO) gezet, waardoor tegoeden konden worden bevroren en rekeningen geblokkeerd. Maar vroeg in de regering Biden verwijderde het ministerie van Buitenlandse Zaken hen van die lijst. Bij de heraanwijzing op woensdag werden de Houthi’s niet teruggezet op de FTO-lijst, maar in plaats daarvan werden ze uitgeroepen tot een Special Designated Global Terrorist Group (SDGT). Gemak van humanitaire hulp was de reden die de regering gaf en ze zeiden dat ze zich het recht voorbehielden om de aanwijzing te wijzigen.
Escalatie
De wereldwijde oorlogszorgen hier kunnen worden gezien in wie de luchtaanvallen veroordeelde. Zowel de Russische president Poetin als de Turkse president Erdogan spraken zich krachtig uit tegen de actie. Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken uitte zijn bezorgdheid over de escalatie van de vijandelijkheden in de Rode Zee. Dit is nog een militaire kwestie die het oosten van het westen scheidt.
5. Het conflict tussen Rusland en Oekraïne
Het is een jaar, tien maanden, drie weken en vijf dagen geleden dat de “speciale militaire operatie” van Vladimir Poetin van start ging. In die periode zijn een half miljoen soldaten en burgers gedood of gewond geraakt. Volgens de Duitse krant Bild is Rusland nu in het geheim bezig met een strategie om het conflict uit te breiden naar NAVO-landen.
De woordvoerster van Russische buitenlandse zaken, Maria Zakharova, was er snel bij om de beschuldigingen te netraliseren door ze te vergelijken met een “machtige horoscoop van vorig jaar voor Vissen in Kreeft”. Ik weet niet zeker wat dat betekent, maar ik denk dat het negatief is. Toch, als het tij zich tegen Rusland keert in de oorlog met Oekraïne, is het heel goed denkbaar dat een wanhopige Poetin het conflict uitbreidt in een greep naar een strohalm.
6. China’s dreigementen tegen Taiwan
De dagen voorafgaand aan de Taiwanese presidentsverkiezingen van afgelopen zaterdag waren voor China de perfecte gelegenheid om zijn eigendomsaanspraken op de eilandnatie opnieuw te benadrukken. In een toespraak ter viering van het nieuwe jaar beweerde de Chinese president Xi dat eenwording een “historische onvermijdelijkheid” is. De Chinese lucht- en zeemacht maken consequent inbreuk op de soevereiniteit van Taiwan om hen eraan te herinneren dat ze dichtbij zijn. De verkiezing van Lai Ching-te tot president van Taiwan op zaterdag, die door Beijing wordt gezien als een gevaarlijke separatist, zal de spanning ongetwijfeld nog verder opvoeren.
Militaire operatie tegen Taiwan
Buitenlandse landen geven hun mening. Aleksandr Dugin, een naaste adviseur van Vladimir Poetin, gelooft dat de tijd rijp is voor China om een militaire operatie tegen Taiwan te beginnen. De Amerikaanse president Biden heeft de verkiezingen aangegrepen om de wereld eraan te herinneren dat Amerika de onafhankelijkheid van Taiwan niet steunt. Dit is al sinds 1979 het officiële standpunt van de VS. In 2016 belde de verkozen president Donald Trump echter met de toenmalige president van Taiwan, wat leidde tot een harde veroordeling door China. Hij was de eerste president die zo’n telefoontje pleegde sinds Jimmy Carter. Als het er überhaupt naar uitziet dat de 45e president een kans maakt om terug te keren in het ambt en de 47e president te worden, zou het niet verrassend zijn om te zien dat China een actie tegen Taiwan lanceert voorafgaand aan de Amerikaanse verkiezingen in november.
7. Turkije valt de Koerden aan
Turkse straaljagers zijn vrijdag Syrië en Irak binnengevlogen en hebben raketten afgevuurd op meer dan twee dozijn doelen van de Koerdische Arbeiderspartij (PKK) en de Volksbeschermingseenheden (YPG). De aanval kwam als vergelding voor een inval van de PKK op een Turkse legerbasis in Noord-Irak een dag eerder. Daarbij kwamen negen Turkse soldaten om en nog eens vier gewond raakten. De regering van president Erdogan beschouwt deze twee groepen als terroristen. Dit veroorzaakt wrijving met de Amerikaanse regering die samenwerkt met de YPG in de strijd tegen Islamitische Staat (ISIS).
8. Dreigementen Noord-Korea tegen Zuid-Korea
De agressieve retoriek van Kim Jong-un tegen Zuid-Korea wordt geëvenaard door zijn agressieve acties. Nog geen twee weken geleden vuurde het Noord-Koreaanse leger 200 artilleriekogels af in de maritieme bufferzone die is ingesteld tussen Noord-Korea en zijn zuidelijke buur. Om dezelfde redenen waarom de Chinese Xi een zet tegen Taiwan zou kunnen overwegen vóór de Amerikaanse verkiezingen, zou opperste leider Kim in de herfst wel eens een beslissing over Zuid-Korea kunnen nemen.
Meer over Behold Israël
Mijn Telegram-kanaal is de hele dag door een constante stroom van nieuws. Abonneer je op mijn kanaal om er zeker van te zijn dat je precies weet wat er aan de hand is.
Klimaatverandering – Wat is het? Hoe beïnvloedt het de wereld van vandaag? Is er een alomtegenwoordige klimaatcrisis? Of is er een agenda die zich voordoet als een crisis om een nieuwe en groeiende religie te promoten? Sluit je aan bij professor Yonatan Dubi en mij op vrijdag 19 januari om 12:00 PM PST. We gaan de wetenschap onderzoeken en een broodnodige discussie aangaan over het onderwerp van de vermeende klimaatcrisis in “Climate Change: Een nieuwe wereldreligie?”
Heel erg bedankt voor jullie gebeden en steun, vooral nu de bouw van CONNECT is begonnen. We zijn allemaal zo enthousiast over de ongelooflijke mogelijkheden die deze faciliteit biedt om mijn Israëlische medeburgers en de wereld te dienen. Het team van Behold Israel en ik zijn zo gezegend dat jullie deel uitmaken van onze familie.
Amir Tsarfati
Amir Tsarfati is een geboren Israëli en voormalig majoor in het Israëlisch leger (IDF). Hij is de oprichter en directeur van Behold Israel. Dit is een non-profitorganisatie die Bijbels onderwijs geeft door middel van rondleidingen, conferenties en social media, en vanuit een Bijbels en profetisch gezichtspunt nieuws en informatie over Israël biedt.
Amir is getrouwd en heeft vier kinderen. Zijn huis in Noord-Israël kijkt uit over de vallei van Megiddo (Armageddon). Dit is een voortdurende herinnering aan de opdracht die hij van de Heer gekregen heeft om vanuit de Bijbel onderwijs te geven over Gods plannen voor de eindtijd.
Lees meer over dit onderwerp op de website van Amir Tsarfati: beholdisrael.org
Deze tekst is vertaald vanuit de nieuwsbrief van Amir van vrijdag 19 januari 2024.
Meer berichten van Amir zijn te vinden op:
YouTube: www.youtube.com
Telegram: t.me/beholdisraelchannel
Facebook: facebook.com/beholdisrael
Instagram: instagram.com/amir.tsarfati