Anne van der Bijl op EO-jongerendag

Anne van der Bijl (83), oprichter van de zendingsorganisatie Open Doors, was afgelopen zaterdag te gast op de EO-Jongerendag. Als kind kreeg hij een bijbeltje van z’n moeder. “Ik had een biddende moeder, zij heeft een grote rol gespeeld in mijn leven.” Die bijbel had Van der Bijl zaterdag meegenomen. Voorin had hij toentertijd geschreven: “Het boek dat je moet doen.” En dat typeert de man die z’n hele leven ingezet heeft voor de lijdende kerk en de mensen die zonder God leven.

“Maar hoe doe je dat”, vraag Manuel Venderbos? Anne: “Altijd ‘ja’ zeggen tot de stem van de Heer.”

Van der Bijl wilde bij de mensen zijn die verloren waren. “Maar die komen niet bij jou, dus ben ik naar hen toegegaan. Daarom ging hij als zwerver en dakloze naar Amsterdam, sliep in een portiek en zocht zo contacten met de mensen op straat. Ik wil bij de mensen zijn die zonder Jezus leven.”

Later ging hij werken in een fabriek aan het werk om op die manier in contact met mensen en hij deed daat de minst betaalde klusjes. Zo getuigde hij van z’n geloof. En zo groeiden z’n contacten uit en kwam hij uiteindelijk zelfs in contact met de grote wereldleiders, verschillende presidenten van Amerika, tal van koningen en vorsten, de leiders van Hamas, de Taliban en Yasser Arafat.

Zijn boodschap is onveranderd gebleven: “Ik zeg gewoon in liefde tegen deze mensen: Jezus is Heer, niet wij niet u maar alleen Jezus.

Over z’n contacten met de Islam zegt Anne: ‘ISLAM spel ik als ‘I seriously love all muslims’.

Anne van der Bijl, in veel landen beter bekend als Brother Andrew, is een Nederlandse zendeling die bekend werd door zijn reizen gericht op het smokkelen van Bijbels naar communistische landen in de tijden van de Koude Oorlog, een rol die hem de bijnaam “God’s smuggler” opleverde. Van der Bijl studeerde aan het Bible Training Institutein Glasgow, Schotland.

Mirjam, een dochter van een geheim gelovige die jaren geleden eerdere malen enorm door Anne van der Bijl is bemoedigd, verraste van der Bijl vandaag op de EO-jongerendag met een grote bos bloemen en een persoonlijk dankwoord voor het werk en de bediening van Anne. Haar vader heeft zich nu ontwikkeld tot een belangrijk geestelijk leider in de golf-regio.

05-06-2011
Jongeren
https://www.eojongerendag.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies