SchuldHulpMaatje

In oktober 2010 ging SchuldHulpMaatje van start, een project waarbij vrijwilligers mensen met financiële problemen ondersteunen. Doel is dat mensen financieel vrij leren zijn; zonder schulden of betalingsachterstanden, ook al is het inkomen gedaald. Op dinsdag 20 september, Prinsjesdag zal vanaf 16.30 in de Koningskerk, aan de Stieltjesstraat, een Prinsjesdagevent worden gehouden. De sprekers zijn Rabbijn Awraham Soetendorp en Clara Sies de oprichtster van de Voedselbank.

SchuldHulpMaatje is een initiatief van de gezamenlijke kerken, de PCOB (ouderenbond) en vijf christelijke bureaus voor schuldhulp. Het is hun antwoord op de toenemende schuldenproblematiek in ons land.

Het project kon van start gaan dankzij een deel van de zogenaamde Ortega-subsidie.

Wat houdt SchuldHulpMaatje in?

SchuldHulpMaatje is een landelijk project maar opereert lokaal. Kerken en PCOB’s werven vrijwilligers en leiden hen op tot maatje voor mensen die ondersteuning nodig hebben om hun financiën op orde te krijgen. De lokale coördinator matcht een SchuldHulpMaatje aan een cliënt.

De ondersteuning van het maatje kan verschillende doelen dienen. Hij kan allereerst langszij komen om zijn cliënt te ondersteunen tijdens een traject van schuldhulp. De praktijk wijst uit dat aanzienlijk meer mensen een dergelijk traject succesvol afleggen als zij daarbij ondersteuning krijgen. In Lelystad heeft men al jarenlange ervaring en daar stegen de cijfers van 30 procent tot 70 procent succesvolle trajecten voor schuldhulp.

Daarnaast kan de hulp van een maatje preventief worden ingeroepen. Bijvoorbeeld wanneer iemands inkomen plotseling daalt vanwege echtscheiding, ziekte, faillissement of ontslag. Samen met de cliënt brengt het maatje de nieuwe financiële situatie in kaart en helpt bij het maken van nieuwe, reële financiële planningen.

En als laatste, en dat is zeker een grote kracht van SchuldHulpMaatje, geeft een maatje nazorg wanneer het traject van schuldhulp er voor zijn cliënt op zit. Dat voorkomt dat iemand terugvalt in oude uitgavenpatronen en opnieuw in de problemen raakt.

SchuldHulpMaatje werkt niet op zichzelf. De kracht van het project is dat kerken en organisaties in een woonplaats erin samenwerken. Denk aan de gemeentelijke overheid, bureaus voor schuldhulp, maatschappelijk werk, woningbouwverenigingen en nutsbedrijven. De maatjes ondersteunen of vullen het werk aan dat deze organisaties al doen. De samenwerking met woningbouwverenigingen richt zich op preventie. Zodra een betalingsachterstand optreedt, kan een maatje poolshoogte nemen en erger voorkomen.

Een ander onderscheidend kenmerk is de driedaagse training. Maatjes gaan pas aan de slag nadat ze deze succesvol hebben doorlopen. Daarnaast moeten zij een bewijs van goed gedrag overleggen. In de training is de kennis en ervaring verwerkt van de bureaus voor schuldhulp, die bij het project zijn betrokken en die van een coach. Maatjes leren niet alleen de praktische feiten over schuldhulp, maar ook de psychologische factoren die daarbij een rol spelen. Doel is dat een maatje leert hoe hij zijn cliënt kan coachen en ondersteunen om zelfstandig zijn problemen op te lossen.

Na de start van SchuldHulpMaatje is het project in een stroomversnelling geraakt. Al 80 steden tonen belangstelling en 32 plaatsen daarvan zijn al aan de slag of trainen als voorbereiding daarop momenteel hun maatjes. Het bestaansrecht van SchuldHulpMaatje heeft zich binnen een jaar bewezen. Alle betrokkenen zijn ervan overtuigd dat SchuldHulpMaatje een project is dat er werkelijk toe doet.

Gezien de toenemende schuldenproblematiek heeft GIDSnetwerk besloten om zowel in Rotterdam als in Utrecht een event te organiseren als thema schuldhulpverlening. Het doel is om stappen te gaan zetten in de schuldhulpverlening. De tedens die zeker ook op Prinsjesdag zal worden uitgesproken is dat de maatschappij zijn verantwoordelijkheden moet nemen. GIDSnetwerk is een organisatie die zoekt naar verbinding van mensen en partijen en streeft tijdens deze events ernaar dat er stappen gezet worden tot samenwerking en goede afstemming tussen de partijen.

Op dinsdag 20 september, Prinsjesdag zal vanaf 16.30 in de Koningskerk, aan de Stieltjesstraat, een Prinsjesdagevent worden gehouden. De sprekers zijn Rabbijn Awraham Soetendorp en Clara Sies de oprichtster van de Voedselbank. Daarnaast zal ingegaan worden op SchuldHulpMaatje door Peter Rijsdijk. Tot slot zullen er vijf workshops worden aangeboden met daarin verschillende invalshoeken te weten: de jongere, de schuldhulpverlening, de kerk, diegene die met een modaal inkomen in de schulden terecht is gekomen en de ondernemer, heeft die een eigen rol als zijn werknemers in de financiële problemen komen?

Op donderdag 22 september zal van 7 tot 9 uur bij de Rabobank in Utrecht het Prinsjesdagontbijt worden gehouden. Hier zullen de burgemeester van Utrecht Aleid Wolfsen, en Elco Brinkman, directeur Bouwend Nederland en Gerlinde Silvis lid van de Raad van Bestuur waarvan? hun zienswijze omtrent schuldhulpverlening presenteren. Peter Rijsdijk van SchuldHulpMaatje zal ook hier een presentatie geven over de ontwikkelingen omtrent de schuldverlening in Utrecht.

16-09-2011
Hulpverlening
https://www.gidsnetwerk.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies