Stoffer: Steun van het kabinet voor de boeren zwakt af

“Ik noem dit geen verrijking van de eerdere kabinetsplannen,” aldus SGP-voorman Chris Stoffer in een eerste reactie op het regeerprogramma. Waar het kabinet koersvast een goede inzet toont op de thema’s veiligheid en migratie, ziet de SGP dat de steun voor Israël en voor boeren aan erosie onderhevig lijkt. Stoffer: “Ik maak me zorgen over de pijnlijke keuzes die gemaakt worden in de agrarische sector. Daarnaast vind ik de afgezwakte Israël-paragraaf bepaald geen verbetering.”

“Verder blijven we teleurgesteld over het feit dat er in de kabinetsplannen helemaal geen oog is voor gezinnen, voor de éénverdiener en voor de verre naaste. En onze zorgen over de medisch-ethische thema’s nemen eerder toe dan af.”

De voorman van de SGP benadrukt dat er nog veel meer te zeggen valt over de uitgewerkte kabinetsplannen. “Naast andere zorgelijke punten zijn er ook lichtpuntjes te ontdekken, bijvoorbeeld in de woonparagraaf. We zien ernaar uit om het debat met het kabinet aan te gaan.”

Standpunten Israël

De SGP is vóór Israël. In de Verenigde Naties, maar ook in veel andere internationale gremia, ligt Israël méér dan welk land ook onder vuur. Dat is onterecht en onrechtvaardig. Onterecht omdat het vaak is op basis van onjuiste feiten. Onrechtvaardig omdat de kritiek niet zelden komt van landen die bekendstaan als schurkenstaten. De VN moet zich niet langer laten lenen voor deze hypocrisie. Israël maakt fouten, net als ieder land. Maar bij de beoordeling daarvan is er onvoldoende oog voor de reële dreiging waar het land al sinds 1948 mee te maken heeft. De afschuwelijke terreuraanvallen van Hamas op Israël in oktober 2023 hebben dit eens te meer zichtbaar gemaakt.

Nederland en de EU moeten daarom veel vaker tegen eenzijdige VN-resoluties stemmen. Financiële hulp aan de Palestijnse gebieden moet voortaan rechtstreeks ten goede komen aan de werkelijk kwetsbare Palestijnse bevolking – waaronder christenen. De Nederlandse ambassade in Israël moet naar Jeruzalem verhuizen.

Boeren

Zonder boeren en tuinders geen eten, zo eenvoudig is het. De vruchtbare Nederlandse delta levert al vanaf het ontstaan van ons land een belangrijke bijdrage aan de voedselvoorziening, niet alleen voor onszelf, maar ook elders. Land- en tuinbouw en alle bedrijvigheid daaromheen dragen bovendien bij aan de leefbaarheid van het landelijk gebied, inclusief de zorg voor het landschap.

Boeren en tuinders komen in de knel, onder meer door een stapeling van allerlei regels en eisen die totaal niet aansluiten bij de dagelijkse praktijk op het erf. Geen wonder dat het gevoel is ontstaan: ‘ze’ willen ons weg hebben.

Wat nodig is, is werkbaar toekomstperspectief voor de duizenden gezinsbedrijven in deze sector. Overheden en sector moeten samen optrekken en voor de lange(re) termijn afspraken maken, zodat ondernemers weten waar ze aan toe zijn. Daarbij moet werk gemaakt worden van een ecologisch en economisch duurzaam verdienmodel, behoud van goede landbouwgronden, bodemvruchtbaarheid en voldoende zoet water en haalbare verduurzaming.

Auteur: SGP / Chris Stoffer
Web: www.sgp.nl
Foto: © Henk-Jan Oudenampsen

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies