Boek met ‘psalmen van gevangenen’ gepresenteerd

‘De geestelijk verzorgers brengen de Bijbel naar binnen, in de gevangenis. En nu komt er, om zo te zeggen, een Psalmboek uit de gevangenis naar buiten.’ Dat zei Fons Flierman, ajunct-hoofdaalmoezenier bij de aanbieding van het eerste exemplaar van In de stilte van mijn cel – 150 psalmen van gevangen aan Wim Saris, directeur-generaal van de Dienst Justitiële Inrichtingen. Op de foto: Fons Flierman (links) en adjunct-hoofdpredikant Ranfar Kouwijzer (rechts) overhandigen In de stilte van mijn cel aan Wim Saris.

Dit gebeurde tijdens de viering van het 75-jarig bestaan van het Justitiepastoraat in de Geertekerk in Utrecht. ‘In de stilte van mijn cel is het prachtige resultaat van een project met de Bijbel in de gevangenis’, zegt Stefan van Dijk, Manager Ontwikkeling en Uitgeven bij het Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap. ‘Het laat twee dingen zien.

het werk van de Justitiepredikanten

Allereerst hoe belangrijk het werk van de Justitiepredikanten is. Zij merken dat de Bijbel binnen de muren een heel eigen zeggingskracht heeft. En in de tweede plaats: die zeggingskracht heeft ook waarde buiten de muren. Mensen lezen en ervaren de Bijbelse Psalmen heel verschillend al naar gelang hun situatie. Je eigen manier van lezen van de Psalmen wordt verrijkt als je kennisneemt van andere perspectieven, zoals die van de gedetineerden in dit boek.’

Schrijfproject

Het 75-jarig bestaan van het Justitiepastoraat was aanleiding voor een experiment. Gedetineerden kregen een psalm uit de Bijbel voorgelegd met als vraag deze heel precies te lezen en er een nieuw lied van te maken. In de stilte van mijn cel is daarvan het resultaat. De 150 door gevangenen herschreven psalmen laten geloof en ongeloof zien, angst en vertrouwen, boosheid en schuldbewustzijn – net als de originele psalmen, maar dan van mensen van nu.

In de stilte van mijn cel – 150 psalmen van gevangenen is een uitgave van het Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap in samenwerking met Adveniat en is voor € 22,50 verkrijgbaar in de boekhandel en de NBG-webshop.

Foto: © Justitiepastoraat
Auteur: Peter Siebe
Web: www.bijbelgenootschap.nl

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies