Het was bij een fietsenstalling bij de vuurtoren in het noorden van Texel. We wilden net onze fietsen parkeren om naar het strand te gaan toen ik een paar kauwen zag die aan een plastic tas van een huurfiets zaten te rukken. Ze hadden er al een klein gaatje in gescheurd en gingen net zo lang door tot ze het gaatje zo groot hadden gemaakt dat ze bij een broodzakje konden dat in de plastic tas verstopt zat.
De vogels scheurden ook de broodzakje open en begonnen kleine stukjes van het broodje in het zakje af te trekken. Dit zag er voor mij als omstander best amusant uit, ook al was ik verbaasd over het lef en de intelligentie van deze vogels. Ik nam een paar foto’s omdat wat de vogels deden om hun deel van het brood te krijgen er erg acrobatisch uitzag… Maar ik dacht er ook aan hoe verbaasd de eigenaar van het broodje moet hebben gekeken toen hij zich realiseerde dat zijn verwachting na de strandwandeling letterlijk in het niets was verdwenen.
Spreuken
Later herinnerde ik me een vers uit Spreuken dat op de een of andere manier heel goed bij deze situatie lijkt te passen!
“Geef mij geen armoede of rijkdom, voorzie mij van het mij toegewezen deel aan brood. Anders zou ik, verzadigd, U verloochenen en zeggen: Wie is de HEERE? of anders zou ik, arm geworden, stelen, en de Naam van mijn God aantasten.” (Spreuken 30:8b + 9)
Ik zou me kunnen voorstellen dat sommige mensen nu op hun hoofd krabben en zeggen: “Luister Lars, hoe kun je het natuurlijke gedrag van een vogel vergelijken met het ongepaste gedrag van een mens?” Ja, ik realiseer me dat deze vergelijking een beetje gewaagd is – hoewel het waarschijnlijk heel relevant is voor de eigenaar van de broodzak die zijn broodje nu kwijt is, want het verlies (en de honger) doet pijn en is vervelend!
Alles gaat zo goed
Toch heeft het bijbelvers ons vandaag nog iets te zeggen! Laat ik beginnen met een vraag: Eerlijk… beseffen we wel dat het nu zo goed met ons gaat dat we denken dat we God en Zijn hulp niet meer nodig hebben? Alles gaat (schijnbaar) zo goed – zelfs zonder HEM: we leven in een van de economisch meest succesvolle regio’s op aarde, onze medische zorg staat op zo’n hoog niveau dat mensen zich er alleen maar over kunnen verwonderen, de technologische ontwikkeling heeft enorme vooruitgang geboekt, we leven al 70 jaar in vrede!
Maar in welke verontrustende mate hebben we ons in West-Europa de laatste jaren van God verwijderd? Onze toenemende welvaart heeft God, de Vader en de Heer Jezus Christus naar de marge van onze perceptie geduwd – “Wie is de Heer?”
De andere kant
Er is ook de andere kant van de medaille, namelijk dat er veel armoede is in ons rijke (Duitse) land! 17,5% van de 65-plussers in Duitsland wordt geacht een armoederisico te lopen en alleenstaande ouders en kinderen lopen zelfs een bijzonder armoederisico!
Bittere gedachten
Is het geen beangstigend besef dat er in ons zo rijke Duitsland mensen zijn die hun hele leven fulltime hebben gewerkt, maar van wie het pensioen uiteindelijk niet genoeg is om van te leven? Ze stelen misschien (nog) niet – maar hoeveel bittere gedachten zullen er dagelijks in de harten van de getroffenen opkomen?
Blind geworden voor de genade van God
En deze vraag hangt nog steeds boven ons: “Wie is de Heer?” Helaas zijn we in ons rijke land, zelfs in onze ontberingen, duidelijk blind geworden voor de genade van God! We proberen de leegte in onze kerken aan te pakken met nieuwe marketingideeën, we proberen de lege kerkbanken te vullen met evenementen – en helaas beseffen we niet meer dat mensen, gedreven door de geestelijke honger in hun hart, de kerken verlaten. En laten we eerlijk zijn: waarom zouden mensen hun tijd besteden waar hun ziel honger lijdt? Het enige dat helpt tegen lege kerkbanken en hongerige zielen is het eerlijke antwoord op deze vraag: “Wie is de Heer?”
Alleen Hij
Want alleen Hij, de Heer Jezus, kan onze ziel zo kalmeren en vervullen dat we rijkdom beschouwen als een genadegave die ons niet van God wegdrijft, maar ons onder een speciale verantwoordelijkheid plaatst! En wanneer geld schaars is, kan alleen Hij vrede en dankbaarheid in ons hart bewaren, zelfs als de nood ons niet wordt ontnomen.
Helaas betekent het bovenstaande niet dat wij christenen niet arrogant kunnen worden vanwege de rijkdom die ons is toevertrouwd, of dat economische tegenspoed ons niet bitter maakt. Salomo’s wijsheid wijst ons daarom een heel goede weg!
Lars Krüger
Lars Krüger woont samen met zijn vrouw in Duitsland en is een groot liefhebber van de natuur. Hij is actief in de plaatselijke evangelische gemeente. Regelmatig is Lars met zijn fotocamera te vinden in de natuurgebieden rond zijn woonplaats. Voor deze site schrijft hij over zijn belevenissen en ervaringen en trekt hij mooie parallellen met gedeelten uit de Bijbel. Vertaling: redactie christelijknieuws.nl