Het museum werd in 1979 geopend en was eerst gevestigd in het kasteel van Coevorden. Later verhuisde het museum naar de huidige locatie in Het Arsenaal, een monumentaal pand in het centrum van Coevorden, waarin ook de openbare bibliotheek en het toeristisch informatiepunt zijn gevestigd. Het Arsenaal werd in het verleden gebruikt voor o.a. wapenopslag.
In een aparte ruimte van het museum kunnen de bezoekers een film bekijken waarin de hele geschiedenis van Coevorden op een creatieve manier wordt samengevat en uitgelegd. De film geeft een prachtig beeld van de geschiedenis van de vestingstad Coevorden sinds de eerste burggraaf tot en met de huidige tijd.
In het museum is veel te bekijken: De vaste expositie bestaat uit een collectie in een kastenwand met een lengte van 36 meter samen met geluidsopnames en animaties. Naast thematische zijn er wisselende tentoonstellingen te zien. Momenteel is dat een expositie met tekeningen van kunstenaar Herman Roozen. Deze is te zien tot 2 maart 2025.
Haardplaat met Bijbelse voorstelling
Een van de bezienswaardigheden is een prachtige haardplaat. Achter het vuur in de haard werd vaak een haardplaat geplaatst die de warmte van het vuur opneemt en langzaam weer kan afgeven. Net als de kacheltegels in voorgaande tijd. Deze gietijzeren haardplaat stamt uit 1654 en toont een Bijbelse voorstelling van de aankondiging van de geboorte van de Heere Jezus
Coevorden
In het zuidoosten van Drenthe ligt de oudste stad van de provincie; Coevorden. Al sinds de prehistorie wonen er mensen in dit gebied. Het verhaal van de stad begint als een doorwaadbare plaats (voorde) in een klein beekje, waar mensen (en hun koeien) het water veilig konden oversteken: zo ontstond de naam Coevorden.
Het kasteel
Het werd een belangrijke plek: reizigers en handelaren konden namelijk alleen maar bij Coevorden de drassige moerassen van Drenthe doorkruisen. De middeleeuwse heerser van Drenthe, de bisschop van Utrecht, liet op deze gunstige locatie een versterking bouwen.
Dat deed hij niet alleen om de handelsroutes te beschermen, maar ook om tol te innen. Dit kasteel – het enige in de gehele provincie Drenthe – keek over de omgeving uit vanaf een kunstmatig gemaakte heuvel.
Slag bij Ane
Omdat Coevorden ver weg lag, stelde de bisschop van Utrecht burggaven aan om het kasteel te besturen. Na verloop van tijd zagen de burggraven zichzelf als heer en meester. Zij begonnen een eeuwenlange strijd om Coevorden los te rukken van het verre gezag in Utrecht.
Die strijd bereikte een hoogtepunt tijdens de Slag bij Ane. Een boerenleger, onder leiding van bruggraaf Rudolf II, lokte het leger van de bisschop het moeras in. De bisschop en veel van zijn ridders moesten het met de dood bekopen.
Tachtigjarige Oorlog
In 1402 trad Reinoud IV, de laatste adellijke burggraaf van Coevorden, af. Tot het einde van de achttiende eeuw werden tijdelijke drosten aangesteld om Coevorden en Drenthe te besturen.
Maar Coevorden ontkwam ook toen niet aan strijd. Tijdens de Tachtigjarige Oorlog werd de vesting meermaals belegerd door Spaanse en Staatse legers. In 1592 viel Coevorden definitief in Nederlandse handen en werd de vesting, in opdracht van Prins Maurits, sterk uitgebreid.
Tekeningen van Herman Roozen zijn te zien tot 2 maart 2025
Aan de hand van vier thema’s vertellen we het échte verhaal van Coevorden; over ‘Fabels en legenden’, ‘karakteristieke gebouwen’, ‘archeologie’ en ‘tradities’. Maar in de eerste plaats zijn het vooral de Coevordenaren zelf die deze onderwerpen tekenen. Kunstenaar Herman Roozen (Toldijk, 27 augustus 1966) neemt dit wel heel letterlijk; de thema’s komen tot leven met zijn tekeningen en strips.
Verleden én heden
Zijn werken geven een unieke en creatieve kijk op het verleden én heden van Coevorden, samen met een gezonde dosis humor. Maar bovenal tonen zijn illustraties een menselijke kant van de geschiedenis, die het verdient om tentoongesteld te worden. In Coevorden in Stripvorm worden zijn werken op een eigentijdse manier gecombineerd met historische objecten en kunstwerken uit de regio.
Tekst: Website Museum Coevorden / Redactie christelijknieuws
Foto’s: © Henk-Jan Oudenampsen
Web: www.museumcoevorden.nl