Amir Tsarfati: Heeft president Trump Israël in de steek gelaten?

Amir Tsarfati: Shalom op deze prachtige lentedag in Galilea! Vandaag wordt het rond de 25 °C, maar vanaf morgen wordt het weer warmer en zaterdag kan het wel 39 °C worden, een hete afsluiting van onze eerste Bible Experience-rondreis sinds 7 oktober.

We hadden reikhalzend uitgekeken naar de dag waarop we weer konden beginnen met onze reizen naar het Heilige Land. Niets brengt de Bijbel zo tot leven als het lopen over de grond waar zo veel is gebeurd. Als je daarna de oude verhalen leest die je misschien al sinds je kindertijd kent, kun je de omgeving en de gebeurtenissen voor je zien.

Hoofdkantoor in Galilea

Een droom van mij ging zondag in vervulling toen de groep aankwam bij CONNECT. Bij het nadenken over dit hoofdkantoor in Galilea, waren we heel enthousiast over de mogelijkheid om deelnemers aan de reizen hier mee naartoe te nemen. En toen de eerste groep binnenkwam, was ik dolgelukkig. We konden onderwijs geven, ik kon vragen beantwoorden en daarna was er tijd voor gezelligheid en het signeren van boeken. Het was een gelegenheid die door God gezegend werd!

Trump

In de media en op internet gaan geruchten dat president Trump Israël in de steek heeft gelaten ten gunste van de Golfstaten. Ik zal daar verderop uitgebreid op ingaan. Maar je moet beseffen dat wat de president van de Verenigde Staten of enig ander land ook doet, geen invloed kan hebben op het toekomstplan dat God voor mijn volk heeft. Het volk van Israël is Gods uitverkoren volk en ons land is ons duizenden jaren geleden, in de tijd van de aartsvaders, gegeven. Er zijn millennia verstreken en rijken zijn gekomen en gegaan, maar Israël blijft bestaan. Waarom? Omdat God dat heeft beloofd, en Zijn woord is onherroepelijk.

Nieuw boek

Dat is de boodschap van mijn nieuwe boek, Het Israël-decreet. Het aantal tegenstanders, zowel buiten de kerk als binnen haar gewijde muren, groeit. Zij beschouwen de kinderen van Israël als een volk dat verworpen of vervangen is. Daardoor voelen zij zich gerechtigd om de daden van de Israëlische staat te bekritiseren en te veroordelen. Het Israël-decreet geeft een historische, politieke en Bijbelse basis voor het bestaansrecht van Israël en verklaart duidelijk Gods eeuwige beloften aan het volk dat Hij heeft gekozen om daardoor Zichzelf aan de wereld te openbaren. Het boek is beknopt en gemakkelijk te lezen, maar krachtig van inhoud. Ik wil je sterk aanmoedigen om dit boek te lezen en door te geven aan vrienden en familie – vooral als je kinderen hebt die in het najaar naar de universiteit gaan.

Een evenwichtig perspectief op Trumps reis naar het Midden-Oosten

Elke keer als ik iets kritisch zeg over Donald Trump, weet ik één ding zeker: ik ga abonnees verliezen. Dat is een vast patroon. Daarom begin ik dit nieuwsbericht met te zeggen dat Donald Trump op zijn slechtste dag nog steeds oneindig veel beter is dan Kamala Harris op haar beste dag. Ik mag Donald Trump graag. Als ik Amerikaans staatsburger was geweest, had hij mijn stem gekregen. Maar het feit dat ik iemand steun, betekent niet dat ik het altijd met die persoon eens moet zijn en nooit kritiek op hem kan uiten als ik vind dat hij dat verdient. En wat deze reis naar het Midden-Oosten betreft, vind ik dat hij op een aantal punten terecht kritiek krijgt.

Het begon niet met deze reis. Al voordat hij naar mijn regio vertrok, sloot zijn regering een staakt-het-vuren-akkoord met de Houthi’s. Op de een of andere manier vergat hij in alle heisa Israël hierover in te lichten, waardoor wij via de media over de overeenkomst op de hoogte kwamen. In wezen zei hij dat Amerika, zolang de Jemenitische terroristen geen Amerikaanse schepen aanvallen, zal afzien van het droppen van duizenden kilo’s explosieven op hun steden en havens. Nergens in dat verdrag wordt vermeld dat er geen kruisraketten op Israël zullen worden afgevuurd. Terwijl Trump in Saoedi-Arabië een toespraak hield, vloog er zelfs een door de Houthi’s afgevuurde raket over dat land heen op weg naar mijn land. De president deed ook uitspraken over de mogelijkheid om Saoedi-Arabië toe te staan een eigen nucleair programma te ontwikkelen, een beslissing waar Israël graag bij betrokken had willen zijn, aangezien het koninkrijk Saoedi-Arabië onze buur is.

Ik zal hier verder op ingaan in de onderstaande berichten. Maar laat ik vooropstellen dat ik begrijp dat dit een zakelijke reis is en dat de president een zakenman is die Amerika op de eerste plaats zet. Ik neem hem dat niet kwalijk. Daar is hij voor gekozen, en het zou oneerlijk zijn om van hem te verwachten dat hij de Bijbel boven zaken stelt. Hij is niet alleen een zakenman, maar ook een zakenman uit New York. Dat betekent dat hij met allerlei soorten mensen te maken heeft gehad, met verschillende karakters, in vakbonden, in de bouw, bij de overheid, in de ruimtelijke ordening, in het rechtssysteem, waar dan ook. Het spreekwoord dat je met stroop meer vliegen vangt dan met azijn, lijkt me duidelijk een belangrijke rol te spelen in zijn filosofie. Ik probeer dat in gedachten te houden als ik hem vriendschappelijk zie omgaan met de emir van Qatar en hem de nieuwe Syrische president, op wiens hoofd vier maanden geleden nog een prijs van 10 miljoen dollar stond, een ‘jonge, aantrekkelijke man’ hoor noemen. Ondanks de nepnieuwsmedia zijn er geen aanwijzingen dat president Trump de Israëlische premier Netanyahu voor de bus heeft gegooid. De Verenigde Staten zijn nog steeds onze grootste bondgenoot, en ik zie dat onder deze regering niet veranderen.

Koninklijke ontvangst in Saoedi-Arabië

President Donald Trump landde dinsdag om 10.00 uur lokale tijd in Riyad, Saoedi-Arabië, waar hij werd onthaald met de enorme pracht en praal die passend is voor de machtigste man ter wereld. Hij werd bij het vliegtuig opgewacht door kroonprins Mohammed bin Salman (MBS), die als premier en de facto leider van het land optreedt voor zijn 89-jarige, zieke vader. De twee wereldleiders voerden productieve gesprekken, met als resultaat dat Saoedi-Arabië zich ertoe verbond 600 miljard dollar te investeren in de Amerikaanse markt, waaronder 142 miljard dollar in een defensieovereenkomst. Zoals ik hierboven al zei, gaf de president voorafgaand aan zijn reis aan dat Washington mogelijk zal meegaan in het streven van Riyad om een kernmacht te worden. Aangenomen mag worden dat dit onderwerp tijdens het bezoek van Trump verder is besproken.

Een president, een prins en een terrorist

De titel klinkt als het begin van een slechte grap, en in zekere zin is dat ook zo. Woensdag, tijdens zijn verblijf in Riyad, dronk president Trump een kopje thee met kroonprins MBS en de nieuwe Syrische president en voormalige Al Qaida- en ISIS-schurk Ahmed al-Sharaa. Zoals gezegd heeft Trump door zijn harde achtergrond in de bouwsector geleerd om verder te kijken dan het duistere verleden van sommige louche figuren en het grotere belang van een gunstige deal te zien. Dat is hoe ik enigszins rechtvaardig dat de president voorbijgaat aan alle verminkte lijken die al-Sharaa op zijn pad heeft achtergelaten. ‘Ik heb nooit geloofd in permanente vijanden,’ zei de president. Hij voegde eraan toe dat hij in de nieuwe president een ‘echte kans ziet om de eenheid van Syrië te bewaren’ en een mogelijkheid dat het land zich aansluit bij de Abraham-akkoorden. Als de president dat in deze man ziet, dan moet hij een veel scherpere blik hebben dan ik. Het zou zeker geweldig zijn als hij gelijk blijkt te hebben.

Een land vol vliegtuigen en geld

Vanuit Saoedi-Arabië vloog president Trump naar Doha, Qatar, waar hij opnieuw als een koning werd behandeld. Ik vind het jammer voor hem dat hij nooit de terminal van Hamad International Airport heeft kunnen zien, die werkelijk indrukwekkend is. De president had een ontmoeting met de emir van Qatar, sjeik Tamim bin Hamad al-Than, en na besprekingen ondertekenden de twee een aantal overeenkomsten. Onder andere is overeengekomen dat Qatar Airways meer dan 160 Boeing-vliegtuigen ter waarde van meer dan 200 miljard dollar gaat bestellen. Luchtvaart was al in ieders gedachten als het om Qatar ging, nadat het land president Trump een vliegend paleis ter waarde van 400 miljoen dollar had geschonken om als Air Force One te worden gebruikt. Trump accepteerde het tweedehands cadeau met de mededeling dat het niet aan hem was geschonken, maar aan het ministerie van Defensie, dat het tijdelijk zou gebruiken omdat Boeing achterloopt met de vervanging van het presidentiële vliegtuig.

Hoe je het ook bekijkt, het accepteren van dat luxueuze vliegtuig doet Trumps imago geen goed. Iedereen gaat er namelijk van uit dat het meer gebreken heeft dan een matras in een luizig hotel. Maar nog belangrijker is dat Qatar terrorisme ondersteunt. Hun steun aan Hamas is de reden dat de oorlog met Gaza nog steeds voortduurt. Trump heeft Qatar in 2017 zelf nog op de vingers getikt vanwege hun steun aan terrorisme. Op het wereldtoneel, en met name in het Midden-Oosten, is imago allesbepalend. Ongeacht de achtergrond of de werkelijke waarheid, wekt het accepteren van dit geschenk de indruk dat de gunst van deze president te koop is.

Nog een kans om een kans te missen

Vrijdag moet Hamas een keuze maken tussen twee opties. Ten eerste is er de deal voor de vrijlating van gijzelaars die is voorgesteld door Steve Witkoff, de speciale gezant van de Verenigde Staten voor het Midden-Oosten. Deze route vereist de vrijlating van tien gijzelaars in ruil voor een vijftig dagen durend staakt-het-vuren en de vrijlating van tientallen Palestijnse gevangenen. Als ze dat voorstel afwijzen, zal Israël, met de zegen van Amerika, Operatie Gideon’s Chariots uitvoeren. Dit is een veelzijdige optie die begint met het verdrijven van alle burgers naar het zuiden, naar de humanitaire zone van Morag, waar ze worden gescand op wapens voordat ze er worden toegelaten. Eenmaal binnen zullen ze humanitaire hulp ontvangen en worden aangemoedigd om te emigreren naar landen die Palestijnse vluchtelingen opvangen. Gisteren nog zijn 600 Gazanen vertrokken om te worden gerepatrieerd naar het buitenland. Ondertussen zal het IDF beginnen met de volledige verwoesting van Gaza, zodat er geen gebouwen meer overblijven waar terroristen kunnen schuilen en geen tunnels meer waar ze zich kunnen ververgen. Alle militaire en bestuurlijke capaciteiten van Hamas zullen worden vernietigd en alle 58 gijzelaars zullen met militair geweld worden bevrijd. Hamas heeft het Witkoff-plan al verworpen. Ze hebben nog één dag om zich te bedenken.

Gisteren was er tumult in de straten bij het Europese ziekenhuis in Khan Yunis. De IDF paste een ‘Belt of Fire’-techniek toe, waarbij de uiteinden van een tunnel worden gebombardeerd, zodat de bewoners onder de grond vast komen te zitten. Vervolgens worden er bunkerbusters langs het traject van de tunnel gegooid, waardoor iedereen en alles in de tunnel wordt vernietigd. Wie was het doelwit? Mohammed Sinwar, broer van Yahya Sinwar en brein achter de aanslag van 7 oktober, samen met Rafah Brigade-commandant Muhammad Shabana, militair leider van Hamas in het zuiden van de Gazastrook, en Abu Obaida, woordvoerder van Hamas. Alles wijst erop dat dit driemanschap van het kwaad naar hun laatste oordeel is gestuurd, maar we wachten allemaal met spanning op de bevestiging. Nu de koppigheid van Mohammad Sinwar verdwenen is, zou de kans op een einde aan deze oorlog aanzienlijk toenemen.

Onder druk van de regering-Trump en de emir van Qatar heeft Hamas maandag de Israëlisch-Amerikaanse gijzelaar Edan Alexander vrijgelaten. Alexander werd op 7 oktober ontvoerd terwijl hij in dienst was bij de IDF en heeft tijdens zijn 584 dagen durende gevangenschap zware martelingen ondergaan. Toen hij eindelijk herenigd werd met zijn familie, waren de littekens nog duidelijk zichtbaar op zijn armen. Helaas begon met zijn vrijlating het circus pas echt. Er doken berichten op dat Alexander gedwongen zou worden naar Qatar te reizen voor een ontmoeting met president Donald Trump en de emir van Qatar, om hen te bedanken voor hun tussenkomst. Ik was geschokt toen ik dit hoorde, omdat Edan juist door de steun van Qatar aan Hamas zo lang was vastgehouden. Uiteindelijk werd bekendgemaakt dat hij vanwege zijn gezondheidstoestand niet naar Qatar kon vliegen. Of dit waar is of slechts een manier was om de storm van kritiek te doen gaan liggen, weet ik niet. Ik ben gewoon dankbaar dat hij niet gedwongen werd tot zo’n walgelijke daad van onderdanigheid.

Israël sluit Jemen

Zoals ik vorige week al vertelde, heeft Israël op 5 en 6 mei de internationale luchthaven van Sana’a in Jemen verwoest, en ook andere locaties in het hele land die verband houden met de Houthi’s gebombardeerd. De Jemenitische regering zegt dat ze de luchthaven weer gedeeltelijk openstellen, maar het is onwaarschijnlijk dat ze zelfs maar een landingsbaan kunnen vinden die in goede staat is om een vliegtuig te laten landen. Zondag heeft Israël een evacuatiewaarschuwing afgegeven voor alle Jemenitische zeehavens omdat een aanval ophanden zou zijn. Er kwam geen aanval. Gisteren herhaalde Israël zijn waarschuwing nog eens en zei dat iedereen de havens beter kan verlaten, anders riskeren ze dat er bommen op hun hoofd vallen. Toch is er op het moment van schrijven nog geen aanval geweest. Waarom doet Israël dit? Ze sluiten in feite de havens zonder een schot te lossen. Het grootste deel van de internationale scheepvaart heeft Jemen al verlaten om de eigendommen te beschermen. Dit maakt het voor Israël gemakkelijker als ze besluiten om aan te vallen, omdat er dan geen gevaar is dat schepen van andere landen worden beschadigd. Onlangs zijn er in korte tijd drie raketten vanuit Jemen op Israël afgevuurd. Twee zijn neergeschoten en één is neergestort voordat hij de Israëlische grens bereikte. Als de Houthi’s een paar dagen zouden stoppen met het kauwen van khat, zouden ze waarschijnlijk weer bij zinnen komen en beseffen dat ze in feite ten dode opgeschreven zijn.

Israël gaat door met het ontmantelen van Hezbollah

Motorfietsen, tunnels, munitie, verschansingen – dit alles blijft doelwit voor Israël in Zuid-Libanon. Verrassend genoeg is er weinig tot geen protest van de Libanese regering. Iedereen begrijpt dat het moet gebeuren en dat het Libanese leger niet in staat is om het zelf te doen. President Trump heeft Libanon aangespoord om zich los te maken uit de greep van Hezbollah, omdat dit, als het land eenmaal vrij is, zou kunnen leiden tot normalisering van de betrekkingen met andere landen, waaronder Israël. Het feit dat Hezbollah weinig weerstand biedt aan de Israëlische aanvallen, toont de achteruitgang van de terroristische organisatie aan.

De bediening

Over minder dan een week vlieg ik naar Duitsland om mijn korte Europese tournee samen met pastor Barry Stagner te beginnen. Van daaruit reizen we naar Veenendaal in Nederland, voor een conferentie op 28 en 29 mei over het Bijbelboek Daniël. Je kunt je hier > eventsforChrist aanmelden. En op 31 mei sluiten we af in België met een Awaiting His Return-conferentie. Aanmelden voor dat evenement kan hier > Oudsbergen.

Met elke dag die voorbijgaat en elke nieuwscyclus die, nou ja, cyclisch verloopt, word ik er weer aan herinnerd dat God alles volledig in Zijn hand heeft. Ik ken de toekomst van Israël. Ik ken de toekomst van de Gemeente. Ik ken de toekomst van de wereld. Dat is niet omdat ik een groot profeet ben of omdat ik zo wijs ben. Het komt doordat ik het boek heb gelezen. De Schrift heeft mij alles verteld wat ik moet weten om volmaakte vrede te hebben, zelfs te midden van een tumultueuze wereld. Als jij je angstig voelt wanneer je naar het nieuws kijkt, wil ik je aanmoedigen om op de uitknop van je afstandsbediening te drukken, je Bijbel te pakken en te gaan lezen. Al snel zul je merken dat je hartslag tot rust komt, je ademhaling normaal wordt en je vreugde in het leven terugkeert.

Hartelijk dank aan iedereen die het werk van Behold Israel ondersteunt met gebeden en giften. Moge God je zegenen en beschermen en Zijn aangezicht over je doen lichten.

In de verwachting van Zijn komst,
Amir Tsarfati


Amir Tsarfati is een geboren Israëli en voormalig majoor in het Israëlisch leger (IDF). Hij is de oprichter en directeur van Behold Israel. Dit is een non-profitorganisatie die Bijbels onderwijs geeft door middel van rondleidingen, conferenties en social media, en vanuit een Bijbels en profetisch gezichtspunt nieuws en informatie over Israël biedt.

Lees meer op de website van Amir Tsarfati: beholdisrael.org
Deze nieuwsbrief is vertaald door de redactie van ChristelijkNieuws vanuit de mail van Amir van donderdag 15 mei 2025. Foto: © Henk-Jan Oudenampsen, Jeruzalem 2025

Meer berichten van Amir Tsarfati zijn te vinden op: 
YouTube: www.youtube.com
Telegram:  t.me/beholdisraelchannel
Facebook:  facebook.com/beholdisrael
Instagram: instagram.com/amir.tsarfati
X / Twitter: x.com/beholdisrael

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies