Fedde: Neem de tijd om God intensief te zoeken en te dienen

Fedde Zijlstra ging afgelopen zomer alweer voor de derde keer mee met Transform, naar Kosovo. Hij heeft zelf een reisverslag geschreven over deze bijzondere reis met mooie getuigenissen. De reis werd georganiseerd door Operatie Mobilisatie.

Fedde: Het was dit jaar alweer de derde keer dat ik aan de Transform conferentie deelnam. Van de eerste twee jaren had ik erg genoten, maar toch twijfelde ik een beetje of het dit jaar weer net zo goed zou zijn. Deze twijfels waren ontkracht het moment dat ik in Rome aankwam! Wat is het toch tof om intensief God te zoeken! En dat samen met 350 fantastische mensen.

Aan het einde van deze conferentie voelde ik me voorbereid voor de aansluitende actie. Dit jaar maakte ik deel uit van een team van 22 mensen, met 10 nationaliteiten, die het evangelie gingen verspreiden in Kosovo. Veel van jullie zullen van Kosovo gehoord hebben door de oorlog in 1999. Deze oorlog was tussen de Albaanse Moslims en de “Christelijke” Serviërs. Door deze geschiedenis ligt de naam Christen gevoelig. Er wonen ongeveer 2 miljoen mensen in Kosovo. 95% is Moslim, 3.7% is Orthodox of Katholiek en minder dan 2% is echt een volger van Jezus. Dit maakt dat de Albaanse Moslims in Kosovo (de grote meerderheid) te boek staan als een on bereikte bevolkingsgroep.

Het doel van deze actie was het uitdelen van Albanese Nieuwe Testamenten. We splitsten ons op in groepen van ongeveer 4 personen met in elk team iemand die Albanees sprak. We reden naar dorpjes om van huis tot huis te lopen. Allereerst introduceerden we onszelf en daarna gaven we per familie een cadeau (Nieuw Testament). We vertelden hierbij dat het een Evangelie was. Een van de vier boeken die volgens de Koran heilig zijn. We deelden ook dat dit boek erg belangrijk was in onze persoonlijke levens.

Als je bedenkt hoe mensen in Nederland hierop zouden reageren, en daar de geschiedenis van Kosovo bij optelt, kan je verwachten dat we geen vriendelijk ontvangst zouden hebben. Maar niets was minder waar. Iedereen van ons team was verwonderd over de gastvrijheid van de mensen in Kosovo! In een week hebben we 631 Nieuw Testamenten, een hoop kinderboekjes en een aantal Dvd’s met getuigenissen van ex-moslims. Ik wil graag drie van de bezoeken met jullie delen.

Toen mijn team onderweg was naar ons tweede huis zagen we dat er een jongen erg naar ons aan het kijken was. Daarom liepen we naar hem toe en hij nodigde ons direct uit om mee te komen naar zijn huis. We kwamen door een poort in het ommuurde erf. Daar ontmoetten we drie generaties van deze familie, een oma, moeder en de zoon. Zonder ons te vragen werden we voorzien van een glas frisse Cola, terwijl ze zelf aan het vasten waren voor Ramadan. Ze waren erg blij met het cadeau en begonnen, tegen de traditie in, direct te bladeren. Ik deelde dat 1 Thessalonicenzen 1:5 me de dag ervoor had aangesproken, om te laten zien dat het echt een belangrijk boek is. Een van mijn teamgenoten deelde hoe hij door het Evangelie was veranderd. Voordat we dit huis verlieten vroegen we of er iets was waar we voor konden bidden. En de moeder vroeg om voor een baan voor haar man te bidden. Dat deden we direct. Bidden jullie mee dat God door gaat met het verzorgen van de zaadjes die deze week in Kosovo zijn gezaaid?

Op een andere dag bezochten we een huis waar we door tijdgebrek niet konden ingaan op de uitnodiging om koffie te drinken. Als we bij elke uitnodiging ja zouden zeggen zouden we ook veel te veel drinken op een dag! Toen we onze reis vervolgden gaf de man van het huis het evangelie aan zijn vrouw. Die het vervolgens blij tegen haar aan drukte en verheugd naar binnen liep. Dit kleine voorval illustreert hoe blij we moeten zijn met de Bijbel die wij hebben! Ook laat het zien dat het Evangelie wordt doorgegeven binnen de families. Willen jullie bidden dat God de Nieuw Testamenten die zijn uitgedeeld bij hen brengt die hem zoeken?

Voor het derde verhaal moet ik iets uitleggen over volks Islam, een verzamelnaam voor veel Islamitisch bijgeloof. Dit volks geloof is wijd verspreid in de Islamitische wereld. Je kan het soms zien aan amuletten, bijvoorbeeld tegen het “boze oog”, en aan mensen die koffie dik kijken. Ook kunnen mensen of families worden vervloekt. Een persoon kan naar een Imam gaan die een tekst uit de Koran opschrijft, verbrand en de as in water oplost. Als dit water op iemands erf of drempel wordt uitgegoten komt er een vloek op dat huis of die familie. Op een dag werden we gastvrij en open ontvangen door een familie. We hebben even met hen gezeten en een fijn gesprek gehad. Toen we weer verder wilden gaan vroegen we of er iets was waarvoor we konden bidden. En de familie deelde dat de dag voordat we kwamen hun paard was overleden. (erg belangrijk voor de boerderij) Ze hadden het gevoel dat ze zo hard werkten maar dat het toch altijd tegen zat, alsof er een vloek op ze rustte. Ook lukte het niet om de zoon te verloven. Elke keer ging het op het laatste moment niet door. En dat is erg raar in die cultuur. We hebben daarop uitgelegd dat de volks Islam echt gevaarlijk is, maar dat Jezus nog veel krachtiger is! Daarna baden we God om bevrijding en zegen. Deze ontmoeting gaf mij een beeld van de grip die de duisternis heeft in de Islamitische wereld. Daarom bid ik echt dat God de paar Christenen die in Kosovo leven wil beschermen. Ook de families die pas voor het eerst over Jezus hebben gehoord, hebben die bescherming en zegen van God hard nodig. Bidden jullie mee?

Allerlaatst wil ik ook gebed vragen voor de werkers in Kosovo. Ze gaan door met het bezoeken van deze families, om uitgebreider in te kunnen gaan op alle vragen. Ze doen ook veel kinderwerk en beheren ze een opvanghuis, voor slachtoffers van huiselijk geweld of mensen handel.

Ik raad iedereen aan (onafhankelijk van leeftijd!) om de tijd te nemen om God intensief te zoeken en praktisch te dienen!

Wil jij ook mee met een korte zendingsreis? Wellicht is de New Year Outreach iets voor jou?

Operatie Mobilisatie
Operatie Mobilisatie
11-09-2013
Evangelisatie
https://www.operatiemobilisatie.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies