Uit de greep van schrijnende armoede

Leven in schrijnende armoede is voor arme gezinnen, kinderen en ouderen in Oost-Europa aan de orde van de dag. Al 40 jaar helpt de christelijke hulpverleningsorganisatie Zending over Grenzen hen. Deze maand viert de organisatie haar 40 jarig jubileum met diverse activiteiten.

De Jubileumdag a.s. zaterdag staat voor de deur, maar voordat het zover is gaan we terug in de tijd. Christenen die in het diepste geheim samenkomen en Bijbels die over de grens worden gesmokkeld. Ontdekt worden betekende martelingen. In de tijd van het communisme was het leven als christen in Oost-Europa zwaar. Vanaf 1973 ondersteunt Zending over Grenzen (toen: Vervolgd Christendom) hen met Bijbels en christelijke literatuur.

Gebrek

Met de val van de muur in 1989 kwam de vreselijke leefsituatie aan het licht. Onverzorgde, ondervoede kinderen die opgroeiden in overvolle tehuizen. Gezinnen die opeengepakt in een vervallen kamer leefden. Hoop op een betere toekomst was gehuld in een dichte wolk van grote armoede. Zending over Grenzen bracht samen met de lokale kerken voedsel, kleding en hygiëneartikelen waaraan veel gebrek was.

Gezinnen

Eind jaren negentig werd het familieprogramma opgezet om te voorkomen dat kinderen door armoede terechtkwamen in een tehuis. Lokale medewerkers van Zending over Grenzen ondersteunen vanaf die tijd arme gezinnen materieel en begeleiden hen sociaal-emotioneel en geestelijk, zodat schrijnende armoede hen niet langer in zijn greep houdt.

Zelfstandigheid

Met vakopleidingen voor kansarme jongeren en het zaaigoedproject voor arme gezinnen richt de hulp zich meer en meer op het op weg helpen naar een zelfstandig bestaan. Kinderen die opgroeien in armoede krijgen door het leren van een vak de kans om te ontsnappen uit de vicieuze cirkel van armoede. En gezinnen leren op hun eigen stukje grond voedsel verbouwen.

Lokale kerken

Bij het zien van de omvang van de armoede breidde de hulp zich steeds verder uit en verspreidde ook het geloof in een liefdevolle God. Sinds vorig jaar worden lokale kerken ondersteund in hun bediening onder daklozen (Straathulp) en gevangenen (Gevangenenzorg). Als mensen God werkelijk leren kennen kan de armoede nog aanwezig zijn, maar is er toch iets wezenlijks veranderd. Het besef dat God er voor hen is en voor hen zorgt, geeft hoop en kracht om verder te gaan.

Vandaag de dag worden 36.182 kinderen en 1.612 gezinnen geholpen door Mission without Borders/ Zending over Grenzen.

Jubileumactiviteiten

Meer weten over het werk van Zending over Grenzen? Lezers zijn van harte uitgenodigd op de Jubileumdag a.s. zaterdag in De Pijler in Lelystad, of bij een van de jubileumconcerten in Terneuzen (12 september), op Terschelling (15 september) en in Roden (16 september).

Mieke Wallet-Groenewegen
Zending over Grenzen
11-09-2013
Hulpverlening
https://www.zendingovergrenzen.nl/jubileum

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies