Opvang en onderwijs voor straatjongens in Mauritanie

In de straten van Nouakchott in Mauritanië zwerven ruim duizend jongens rond en hun aantal groeit nog steeds. Ze kunnen niet lezen en schrijven en zijn veelal mishandeld door hun Koranleraren. In de opvangcentra van OM krijgen ze eten en drinken, sport en persoonlijke aandacht.

Maar bovenal ontvangen ze onderwijs en leren een vak, waardoor ze weer actief kunnen deelnemen aan de maatschappij. In West-Afrika is het heel gewoon dat ouders hun zonen, soms zelfs al op 3- of 4-jarige leeftijd, naar een maraboet, een Koranleraar, sturen. De leerlingen, in het Arabisch talibé genaamd, leren delen van de Koran uit hun hoofd opzeggen, maar krijgen geen algemeen onderwijs. De maraboet neemt tevens de zorg voor hun levensonderhoud op zich.

Uitbuiting en mishandeling

Maar niet zelden worden deze jongens de straat opgestuurd om te bedelen voor de leraar. De jongens worden vaak uitgebuit en mishandeld. Mede door gebrek aan onderwijs en eigenwaarde, belanden ze niet zelden in de criminaliteit of kiezen ervoor zelf maraboet te worden. In de straten van Nouakchott, de hoofdstad van Mauritanië, zwerven inmiddels zo’n duizend talibé rond en hun aantal wordt steeds groter.

Diploma met behulp van OM

Vijf kinderen hebben hier leren lezen en 26 jongeren konden door middel van sponsoring naar het middelbaar onderwijs, waarvan 24 inmiddels al een diploma hebben behaald!

Een partnerorganisatie van OM runt in Nouakchott twee dagopvangcentra. Vorig jaar kwamen hier dagelijks zeventig tot tachtig straatjongens voor een warme maaltijd. Maar daarnaast kregen ze ook onderwijs: vijf kinderen hebben hier leren lezen en 26 jongeren konden door middel van sponsoring naar het middelbaar onderwijs, waarvan 24 inmiddels al een diploma hebben behaald! Tien jongens kregen de kans een beroepsopleiding te volgen tot timmerman, kapper of kleermaker. In de opvangcentra is ook ruimte voor ontspanning, zoals een potje voetbal of het volgen van een kunstworkshop. Bovendien kunnen ze bij de medewerkers terecht voor een persoonlijk gesprek over hun leven en toekomst.

Eigenwaarde

Het programma heeft een positieve impact op deze talibé-jongens. Door de gezonde voeding, onderwijs, sport en persoonlijke aandacht groeit hun eigenwaarde en hoop voor de toekomst. Sommigen van hen, die een beroepsopleiding hebben gevolgd, hebben al een vaste baan gekregen in de stad en kunnen nu voor zichzelf zorgen. Het zijn nog geen grote aantallen, maar ze zijn een groot voorbeeld voor de anderen. Zij staan symbool voor hoop en verandering.

Steun het werk onder straatjongens in Mauritanië

Bid voor deze jongens en het werk van OM, zodat de banden van traditie en uitbuiting worden verbroken. Wil je dit project financieel ondersteunen, maak dan een gift over o.v.v. ‘Straatwerk Mauritanie’ naar IBAN NL13 RABO0114 2329 38

Operatie Mobilisatie
Operatie Mobilisatie
25-04-2014
Buitenland
https://www.operatiemobilisatie.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies