Onverwachts 150 vluchtelingen op avond Bring it Back-tour

Zondag 18 mei was Operatie Mobilisatie met de laatste avond van de Bring it Back-tour in Uithuizermeeden (Groningen). De enthousiaste medewerkers van de lokale stichting MultiMissions hadden het programma geboekt en organiseerde allerlei praktische zaken ter plaatse.

Wouter Klop, medewerker van Operatie Mobilisatie vertelt over de bijzondere avond: De Bring it back-tour brengt een afwisselend programma (muziek, dans, gebed op wereldkaart, levensverhalen, getuigenissen) gericht op het vergroten van de zendingsbewustheid van het christelijk publiek en hen mobiliseren voor zending dichtbij en ver weg. Echt dus gericht op christenen om uit te reiken naar niet-christenen.

Aangekomen in Uithuizermeeden ging het gerucht al dat er een groep vluchtelingen die avond zou komen. Hoe dichter we naar de start van het programma toeleefden hoe meer bekend werd dat het best weleens een grote groep zou kunnen zijn.

Net in Nederland

Uiteindelijk werd bekend dat er ongeveer 150 tot 200 vluchtelingen zouden komen afkomstig uit onder meer Syrië en Eritrea. De meesten waren net in Nederland aangekomen. Slechts een handjevol van hen had iets met het christendom. De rest kwam vooral uit Islamitische landen. Daarnaast waren er maar een paar van hen die Engels konden verstaan en spreken. Er was dus een grote taalbarrière. Ook hadden een paar van de vluchtelingen die dag gehoord dat er in Syrië familieleden om het leven waren gekomen. Al die mensen zouden over een paar minuten in de zaal zitten.

Veel vragen

Ik had veel gedachten: “Wow, wat gaaf! In plaats van christenen uitzenden brengt God niet-christenen hier!” maar ook “Hoe gaan ze ons verstaan? Mijn Engels is niet echt goed en al zoú ik het programma deels in het Engels doen, dan nog verstaat de grootste groep dat niet.” en “We hebben allerlei verhalen en foto’s van mensen uit Islamitische landen, komt dat juist niet verkeerd over, of zou het juist herkenning geven?” en “Er komt ook gewoon een groep christenen (uiteindelijk zo’n 200 christenen) die wél het programma verwachten zoals aangekondigd”.

We hebben vlak voor tijd besloten om een paar andere liederen in het programma te zetten, Engelse liederen, bijvoorbeeld over de scheppende grote Ene God (Indescribable) maar ook nummers als ‘He’s mighty to save’ en ‘Open the eyes’. Ook Gerald Troost heeft zijn deel anders ingevuld door een Engels lied te zingen.

Gebrekkig engels

Elke touravond lezen we met elkaar natuurlijk uit de bijbel en vanuit het Woord sporen we mensen ook aan om hun rol in Gods Koninkrijk op te pakken. De Bijbellezing heb ik in eerste instantie gewoon in het Nederlands gedaan. Ook omdat ik merkte dat ik erg vast zou lopen in het Engels. Normaal in een gesprek kan ik me wel aardig (met veel grammaticale fouten) verstaanbaar maken, maar dan nu op het podium zonder voor te bereiden Daar schaamde ik me wel voor Maar ja, ik bedacht me toen dat het natuurlijk veel belangrijker is dat de aanwezige groep niet-christenen het evangelie te horen kreeg, dan dat ik niet voor gek zou staan met m’n Engels! Dat besefte ik helemaal toen ik tijdens het programma zelf ook werd stilgezet bij het Bijbelgedeelte dat we elke touravond lezen, Mattheus 9: 35-38. We spitsen dit dan vooral toe op het uitzenden van christenen ‘de oogst is groot maar arbeiders zijn er weinig’ (vers 37). Dat kon ook zeker voor de christenen in de zaal tijdens deze avond. Maar in vers 36 gaat het over de bewogenheid die Jezus voelt voor de mensenmenigte die Hij zag die leefden als schapen zonder herder. En ook die groep zat in de zaal! Wat mooi dat juist dit Bijbelgedeelte al in het programma zat en zowel de christenen als niet-christenen aansprak. Vanuit vers 37 mocht ik –in het Nederlands- de christen mobiliseren en vanuit vers 36 –in het gebrekkige Engels- het evangelie delen aan de vluchtelingen en hen vertellen dat er een God is die bewogen met hen is en dat de enige Weg, de Waarheid, en het Leven te vinden is bij onze redder Jezus Christus die dwars door elke moeilijke situatie troost wil en kan bieden. Mooi hoe de Heilige Geest dit leidde en ik wist zeker dat het niet aan mijn woordenschat zou liggen of deze reddende boodschap in de harten zou landen, daar zou de Geest zeker voor zorgen, hoe stuntelig het ook over kwam.

(aan)Bidden

Tijdens de worship-momenten was het indrukwekkend om te zien hoe een paar van de vluchtelingen met de handen in de lucht God aan het aanbidden waren. Maar bovenal vond ik het indrukwekkend hoe zij op de knieën op de wereldkaart gingen liggen, op hun eigen land, vol in gebed.

Ik werd er helemaal stil van en heb met open mond staan kijken. Wat was God in de harten van deze mensen aan het doen? Hoe was de Heilige Geest bezig?! Ik stond er bij en keek er naar.

De Geest spreekt alle talen…

En vanaf dat moment in het programma dacht ik: “Ik ga niet meer krampachtig proberen het iedereen naar de zin te maken, we doen gewoon wat we verder hebben voorbereid. Het is aan God om door de Heilige Geest dit programma te gebruiken in de levens van de aanwezigen, christen of geen-christen, Nederlands sprekend of niet”. En als er al Engels gesproken moest worden dan werd ik vertaald door iemand waardoor het iets beter te volgen was 😉 .

Het was dan ook weer zo gaaf om aan het einde te kunnen zingen met de hele zaal ‘Saviour, He can move the mountains, He’s mighty to save’ en ook om de avond af te sluiten met ‘Hosanna, Hosanna, Hosanna in the highest’. Eerst uit volle borst met de gehele band maar daarna nog een keer juist heel klein, a capella. Klein, nederig en dankbaar en God alle dank en eer gevend voor deze avond “Hosanna, Hosanna, Hosanna in the highest’.

Persoonlijke ontmoetingen

Na afloop sprak ik met Ferdie. Hij had thuis in Syrië een vrouw en twee kinderen (net zoals ik) en hij had hen al 2 maanden niet gezien en er was geen contact mogelijk. Ik mocht voor hem bidden.

Collega Martin, die ook elke touravond aanwezig was, heeft twee jaar in Zuid-Oost Azië gewerkt. Begin mei was hij daar weer met een groep Nederlanders. Martin had daarom “toevallig” wat thee en gedroogde vruchten uit die streek meegenomen naar de touravond. Het was heel bijzonder dat er tussen alle asielzoekers 1 persoon was uit dat gebied! Martin spreekt de taal en kon in de moedertaal van deze man een gesprek voeren met hem en hem thee aanbieden. Bijzonder. Martin sprak met hem over het evangelie en Martin mocht hem een bijbel toesturen in de moedertaal van die man. Een geweldige ontmoeting!

De week erna…

Gisteren, precies een week later, kreeg ik een smsje van degene van stichting MultiMissions, de organisatie ter plaatse. In de loop van de vorige week waren er allerlei mensen uit het asielzoekerscentrum naar de directeur van die stichting gekomen. Waarom? Het was voor hen de allereerste keer dat ze in een christelijke setting waren. Ze wilden christen worden.

Toen ik dit smsje las werd ik weer stil. Met alle menselijke (engelse ☺) gebrekkigheid en vragen die we hadden over ‘hoe we het moesten doen’ was onze grote God aan het werk. Zowel tijdens de avond als daarna.

De titel van de tour was ‘Bring it back’: Het evangelie aankomende zomer tijdens Transform2014 terugbrengen in de landen waar het evangelie ooit zo duidelijk aanwezig was maar waar het nu bijna niet meer klinkt.

We hoefden alleen niet te wachten tot aankomende zomer, we mochten ter plekke al aan een handjevol inwoners van die landen het evangelie brengen. Missions!

Wouter Klop
Operatie Mobilisatie
28-05-2014
Evangelisatie
https://www.wouterklop.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies