MENU
Evenement Woord en Daad tegen kindslavernij trekt 186 deelnemers

Evenement Woord en Daad tegen kindslavernij trekt 186 deelnemers

23 sep

GORINCHEM – Op zaterdag 21 september beklommen 186 sportievelingen de Mont Ventoux tijdens het evenement Sport for Others, dat voor de tweede keer door Stichting Woord en Daad werd georganiseerd. De deelnemers liepen, fietsten of renden bij de steile berg van 1917 meter omhoog en namen elk minimaal € 1000,- euro aan sponsorgeld mee. Zo brachten ze samen een bedrag van € 291.172,- bij elkaar voor de bevrijding van kindslaven in Haiti.

‘Woord en Daad heeft veel mooie doelen, maar deze heeft voor mij wel een speciaal plekje,’ licht Janita Kranendonk van Woord en Daad toe. ‘Ik geloof dat ieder mens geschapen is door God en gelijkwaardig is. Ik heb zo’n kindslaaf horen zeggen dat ze steeds omlaag keek omdat ze het gevoel had dat ze gelijk was aan de vloer. Geen enkel meisje mag “als de vloer” behandeld worden!’ In Haïti hebben gezinnen op het platteland vaak niet de middelen om hun kinderen groot te brengen en naar school te sturen. Daarom geven ze één of meerdere kinderen weg aan rijkere families in de stad, zodat hun kind een betere toekomst krijgt. In de praktijk worden deze kinderen te werk gesteld als huisslaaf, mogen ze niet naar school en worden ze uitgebuit en misbruikt.

Saamhorigheid
Niet alleen individuele deelnemers doen mee aan Sport for Others maar hele schoolklassen en teams van bedrijven, die telkens groter worden. Dit jaar doet een team van Driestar Educatief voor het eerst mee met 14 deelnemers. Andere teams hebben zich al voor de zesde keer ingeschreven voor een groot sportief evenement van Woord en Daad. ‘Samen klimmen en samen afzien voor het goede doel: dat geeft een enorm gevoel van saamhorigheid’, aldus Kranendonk. ‘Na de klim gaan we ’s zondags samen naar de kerk, en dat geeft een diepere betekenis aan dit evenement, en een enorm dankbaar en voldaan gevoel!’

300.000 kindslaven
Een restavek (kindslaaf) als hulp in de huishouding is een algemeen geaccepteerd gebruik in Haïti. Er zijn naar schatting zo’n 300.000 restaveks in het land. Rina Molenaar, directeur-bestuurder: ‘Bij dit evenement is het mooi om te zien dat er zoveel mensen in actie komen voor de restaveks in Haiti. Met eigen ogen heb ik gezien hoe meisjes worden teruggebracht in een positieve omgeving. Door voorlichting onder predikanten en gemeenschappen, door lobby naar de overheid, en door kinderen één op één te bereiken. Hartverwarmend om zoveel mensen hiervoor in actie te zien.’ Woord en Daad werkt in Haïti samen met Restavek Freedom, die onder meer een opganghuis heeft voor restaveks. De organisatie besteedt een derde van het sponsorgeld aan bewustwording, preventie en trainingen.
In 2018 deden 161 mensen aan het evenement mee; zij brachten in totaal € 252.329,- bij elkaar.

Datum: 23 september 2019
Auteur: Woord en Daad - Aukelien Wierenga
Foto: Woord en Daad
Website: http://www.woordendaad.nl

Dit artikel delen:

Meer nieuws: