MENU
De crisis in Israel is compleet

De crisis in Israel is compleet

23 nov

Nadat eerst Benjamin Netanyahu van de Likoed faalde om een centrumrechtse regering te vormen, is het Benny Gantz van ‘Blauw en Wit’ niet gelukt een centrumlinkse regering te formeren. De parlementsleden van de Knesset krijgen nu enkele weken de vrije hand om alsnog een meerderheidsregering te vormen. Als dat ook niet lukt, volgen er in het voorjaar nieuwe verkiezingen.

De situatie is sinds enkele dagen nog veel complexer geworden doordat demissionair premier Netanyahu na drie jaar van onderzoek nu officieel in staat van beschuldiging is gesteld door procureur-generaal Avichai Mandelblit.
Netanyahu en zijn vrouw zouden giften hebben ontvangen van een zakenman in ruil voor gunsten. Ook zou Netanyahu hulp aan mediamagnaten hebben gegeven of beloofd in ruil voor positieve berichtgeving over hem.

Netanyahu reageerde in eerste instantie uiterst verontwaardigd, sprak van een poging tot een coup en gaf aan de leugens te zullen ontkrachten. Later voegde hij eraan toe dat de rechters moeten beslissen. Het is voor het eerst in de geschiedenis van Israel dat een premier in functie is aangeklaagd. Zelf is Netanyahu zeker niet van plan om op te stappen. Wellicht zal hij immuniteit aanvragen, maar dat verzoek kan pas worden behandeld als er een nieuwe regering is

Nu Israel vanuit Iran en ook door Hamas, Hezbollah, de islamitische Jihad en Syrië ernstig wordt bedreigd, heeft het land behoefte aan een daadkrachtige regering. Het is te hopen dat Netanyahu ondanks alle verwikkelingen niet vleugellam is en zo nodig hard zal optreden tegen dreigingen van buiten. Zeker nu is het belangrijk te blijven bidden voor de vrede van Jeruzalem, om wijsheid voor de leiders van het land en om de vervulling van Gods beloften.

Dirk van Genderen

Dirk van Genderen is columnist, publicist en spreker. Eerder was hij eindredacteur van Visie, het programmablad van de EO. Elke week schrijft hij een nieuwsbrief die ook op z'n site wordt gepubliceerd en elke maand schrijf hij een commentaar in Het Zoeklicht. Bezoek zijn website via de link onderaan dit item.

Datum: 23 november 2019
Auteur: Dirk van Genderen
Foto: © Henk-Jan Oudenampsen
Website: http://www.dirkvangenderen.nl

Dit artikel delen:

Meer nieuws: