MENU
Metodi is dakloos in Bulgarije: Elke dag is mijn leven in gevaar

Metodi is dakloos in Bulgarije: Elke dag is mijn leven in gevaar

27 feb

Hoe zwaar en mensonterend het leven op straat is in Oost-Europa, daar kan Metodi Simeonov over meepraten. Hij woont al zijn hele leven in Sofia, Bulgarije, maar toen hij zo’n zes jaar geleden zijn baan verloor, werd hij dakloos. “Er is geen makkelijke dag op straat”, zegt Metodi. “Elke dag is je leven in gevaar.”

Een dakloze in Oost-Europa is de hele dag met maar één ding bezig: overleven. Daarbij is genoeg te eten vinden al een enorme uitdaging. Net als andere daklozen in Sofia zoekt Metodi in prullenbakken naar eten of naar metaal of papier dat hij in ruil voor een paar cent kan inleveren.

Honger is sterker dan trots
“Honger is sterker dan trots”, zegt hij. “Je legt je neer bij de situatie en beslist wat belangrijker is, je eer of overleven.” “Op een bepaald moment had ik zeven dagen lang niets te eten en uiteindelijk verloor ik mijn bewustzijn. Gelukkig vonden mensen me en kochten een stuk pizza voor me, zodat ik weer op mijn benen kon staan.”

Mijn voeten waren bevroren
In de winter wordt het leven op straat nog zwaarder. “Als je geen warme kleding hebt, vries je dood”, zegt Metodi. “Eén winter had ik alleen zomerkleding. Mijn voeten waren bevroren en een van mijn grote tenen moest geamputeerd worden.” Als dakloze staat Metodi onderaan de sociale ladder en kan hij elke dag zomaar in elkaar geslagen
of beroofd worden van het kleine beetje geld dat hij verzameld heeft.

Metodi: 'Ik kan elke dag zomaar in
elkaar geslagen of beroofd worden.'


Hoewel Metodi het moeilijk heeft, denkt hij ook aan andere daklozen. Als hij een klein beetje geld heeft, koopt hij koffie of iets te eten voor hen en hij is zelfs bereid om zijn dagelijkse maaltijd te delen. “Metodi staat altijd klaar om andere mensen te helpen”, zegt mededakloze Dimitar Lozanov. “We kunnen veel van hem leren.” “God helpt mij altijd”

Via andere daklozen kwam Metodi bij het straathulpproject van Zending over Grenzen terecht. Daar krijgt hij zes dagen in de week een warme maaltijd, (winter)kleding, schoenen en medicijnen. “Dit is mijn familie”, zegt Metodi. “Hier zijn mensen die echt van mij houden en laten zien dat ze om me geven en met me meeleven. Ik heb me nergens anders ooit zo geaccepteerd gevoeld.”

Slechte gezondheid
Door zijn zware bestaan heeft Metodi een slechte gezondheid. Naast dat zijn benen beschadigd zijn door bevriezing, heeft hij twee beroertes gehad. Dankzij coördinator Anna van het straathulpproject kreeg Metodi medicatie en kon hij in een ziekenhuis terecht, ondanks dat hij geen zorgverzekering had. In het ziekenhuis las Metodi christelijke boeken die Anna hem bracht en daardoor veranderde zijn kijk op het leven.

Omhoog kijken naar God
Hij kreeg hoop dat God zijn leven kon veranderen. “Om te overleven op straat moet je omhoog kijken naar God, van wie al onze hulp komt”, zegt Metodi. “Ik geloof in God en Hij helpt mij altijd. De Bijbellezing en uitleg bij het uitdelen van de maaltijden, helpen me om dichter bij God te komen.”

Metodi: 'Ik geloof in God
en Hij helpt mij altijd.'


Medewerkers van Zending over Grenzen in Bulgarije kijken samen met Metodi of hij terecht zou kunnen in een tehuis voor invalide ouderen of een opvangcentrum voor in de winter. Tot die tijd is het straathulpproject er in ieder geval voor hem.

Transport
Dankzij hulpgoederen die in Nederland worden ingezameld, kunnen we warme kleding, schoenen en meer uitdelen aan daklozen in Sofia. In 2018 stuurden we 33 vrachtwagens met hulpgoederen naar Oost-Europa.

Datum: 27 februari 2020
Auteur: Zending over Grenzen
Foto: Zending over Grenzen
Website: http://www.zendingovergrenzen.nl

Dit artikel delen:

Meer nieuws: