Hongersnood onder de Roma door coronacrisis

De alleenstaande Romamoeder Elina heeft drie kinderen en een baan als schoonmaakster in een restaurant. Door de verplichte thuisisolatie in Roemenië moest zij haar werk plotseling staken. Ze heeft nu al dagen geen geld meer om eten te kopen voor haar gezin, maar ze kan nergens hulp vinden. Zij is een van de vele voorbeelden van Romagezinnen in nood door de coronacrisis.

Hoewel in Europa de Roma de grootste etnische minderheid vormen, is er weinig aandacht voor hun schrijnende omstandigheden. In Oost-Europa wonen velen in getto’s, dicht opeengepakt, zonder basisvoorzieningen zoals stromend water of riolering. Daardoor is goede hygiëne erg moeilijk en kunnen de Roma nu gemakkelijk besmet raken door het longvirus dat overal is uitgebroken.

Bovenal worden zij zwaar getroffen door de restricties die in alle landen van toepassing zijn. Velen werken als dagloner of verkopen hun waar op de markt. Doordat zij nu thuis moeten blijven, kunnen zij geen inkomsten vergaren. Maar arme Romagezinnen hebben geen enkel vangnet. Van de lokale overheden hebben zij niets te verwachten. Integendeel, de Roma worden nu des te meer gemeden door hun omgeving en zij ervaren buitensluiting als nooit tevoren.

Projectpartners van Christian Roma Support luiden de alarmbel. Zij vrezen dat er de komende maanden in talloze arme Romagezinnen kinderen, ouders of grootouders zullen sterven van de honger.

Christian Roma Support heeft daarom het Roma-corona-crisisfonds opgericht. Om in de zeven landen waar zij actief is op alle projectlocaties voedselpakketten te kunnen uitdelen.

Christian Roma Support – Anneke Steinmann
Christian Roma Support
26-03-2020
Hulpverlening
https://christianromasupport.nl/www/nl/noodhulp/

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies