MENU
ZOA rondt projecten in Indonesie af

ZOA rondt projecten in Indonesie af

17 nov

Na drie jaar noodhulp en wederopbouw rondt noodhulporganisatie ZOA de projecten in Indonesië af. “ZOA was er voor Indonesiërs die getroffen waren door de aardbevingen. Niet alleen met noodhulp direct na de ramp, maar we hielpen hen ook om snel weer voor zichzelf te kunnen zorgen”, zegt programmadirecteur Edwin Visser. “Door de gemotiveerde inzet van mensen ter plaatse, gecombineerd met de expertise van ZOA’s noodhulpteam, mogen we terugkijken op een geslaagde hulpactie.”

In augustus 2018 werd het eiland Lombok getroffen door een reeks krachtige aardbevingen, waarbij honderden mensen om het leven kwamen, tienduizenden huizen werden verwoest en 400.000 mensen raakten dakloos. Een maand later werd het eiland Sulawesi getroffen door een aardbeving die een tsunami veroorzaakte. Ruim vierduizend mensen kwamen om, er vielen meer dan 14.000 gewonden en ruim 200.000 mensen raakten dakloos. ZOA kwam meteen in actie met noodhulp voor zowel Lombok als Sulawesi.

Van noodhulp naar wederopbouw
ZOA-coördinator Willem van Burgsteden vloog er vrij snel naartoe en zag de verwoesting met eigen ogen: “De nood was enorm groot. In samenwerking met lokale partners deelden we voedsel, zeep, dekens, tentzeilen, hygiënepakketten en schoon drinkwater uit.” In de periode daarna richtten we ons op de bouw van tijdelijk en permanent onderdak, psychosociale hulp voor traumaverwerking en herstel van inkomsten. Denk aan het opzetten van een kleine onderneming of het verbeteren van landbouwtechnieken. ZOA heeft 52.923 mensen op Lombok en Sulawesi geholpen met onder andere voedsel en landbouwmaterialen, sanitatie, schoon water, onderdak en huishoudelijke artikelen. In samenwerking met lokale partners heeft ZOA 704 huizen gebouwd.

Rampenbestrijding
Inmiddels heeft iedere stad en dorp op Indonesië van overheidswege een rampenplan. ZOA hielp in een aantal plaatsen mee bij de totstandkoming van deze plannen en verzorgde de training van teams in rampenbestrijding. Willem: “Het Indonesische volk is sterk en veerkrachtig, ik heb veel bewondering voor hoe ze deze rampen doorstaan heeft. Het is nu tijd om te gaan. ZOA heeft haar expertise in sectoren als noodhulp, landbouw en WASH (water, sanitatie en hygiëne) volledig kunnen inzetten. Met als fantastisch resultaat dat we samen met onze lokale partners echt heel veel mensen hebben geholpen. Niet in de laatste plaats dankzij de steun en betrokkenheid van donateurs, kerken, ondernemers en fondsen!”

Over ZOA
We zijn er voor mensen die alles kwijt zijn geraakt door een oorlog of een ramp. Samen kunnen we in noodsituaties snel te hulp schieten en hen daarna trouw blijven, door te helpen bij het opbouwen van een nieuw bestaan. Net zo lang totdat ze zichzelf weer kunnen redden. De ruim 1000 medewerkers zijn werkzaam in zestien landen in Afrika, Azië, Midden-Oosten, Zuid-Amerika en Nederland – vanuit een christelijke motivatie. Kijk voor meer informatie op www.zoa.nl.

Datum: 17 november 2021
Auteur: ZOA - Monique Boom
Foto: ZOA
Website: http://www.zoa.nl

Dit artikel delen:

Meer nieuws: