MENU
Prachtig: Lydia en Boudewijn Zwart op beiaard en piano

Prachtig: Lydia en Boudewijn Zwart op beiaard en piano

26 aug

VIDEO - Tijdens de eerste dag van de Terdege Zomerfair speelden Lydia en Boudewijn Zwart diverse muziekstukken. Lydia speelt op een beiaard, een bijzonder instrument waarop beiaardiers leren spelen voordat ze dat op een echte ‘torenbeiaard’ doen. Zowel een kamerbeiaard als een torenbeiaard worden op dezelfde manier bespeeld: met vuisten én voeten.
Het verschil zit ‘m in het geluid: in plaats van klokken worden er bij een kamerbeiaard klankstaven tot klinken gebracht, qua geluid vergelijkbaar met een xylofoon. Een kamerbeiaard geeft dus nauwelijks geluidsoverlast en klinkt eerder zacht en sprookjesachtig.

xylofoon-achtige klanken
Door de zachte, sprankelende klanken is de kamerbeiaard heel geschikt als achtergrondmuziek op recepties of bijeenkomsten. Mijn kinderen vallen er heerlijk op in slaap als ik ’s avonds speel...
De xylofoon-achtige klanken klinken ook heel mooi in samenspel met andere instrumenten als piano, gitaar en cello. Tijdens huiskamerconcerten speel ik dan ook regelmatig in samenspel met andere musici of met een bandopname.

Meer over Lida Zwart
Lydia Mussche-Zwart (1988) verzorgt als buikspreekster en beiaardier voorstellingen, (kinder)concerten en educatieve programma’s.
Na een studie Sociaal Pedagische Hulpverlening studeerde ze beiaard aan het Nederlands Carillon Instituut te Dordrecht. Ze ontving praktijklessen van haar vader Boudewijn Zwart en volgde theorie-vakken aan de Koninklijke Beiaardschool Mechelen (Belgie). In 2011 behaalde ze met een 9 haar beiaarddiploma. Inmiddels wordt Lydia in zowel binnen- als buitenland regelmatig gevraagd voor concerten.

Met haar vader vormt ze muzikaal duo ‘Black & Beauty’, dat als missie heeft de beiaard onder een breed publiek bekend te maken door carillonspel te combineren met o.a. piano en gitaar. Als beiaardier geeft ze door heel Nederland intieme tuin- en huiskamerconcerten met haar sprookjesachtige ‘kamerbeiaard’.

Sinds 2020 reist ze rond met het concertcarillon van haar vader onder de noemer ‘Bell Theater’. Hiermee verzorgt ze bijzondere optredens en straatacts op o.a. festivals, markten en feesten. Speciaal voor scholen ontwikkelde ze educatieve programma’s als ‘bellen en het beest’, waarbij kinderen in één uur tijd kennis maken met de beiaard als cultureel erfgoed. Aan volwassenen geeft ze workshops handpoppenspel en lezingen over de beiaard. Last but not least is ze gelukkig getrouwd en moeder van drie kinderen.

Meer over het werk van Lydia is te vinden op www.lydiazwart.nl

Datum: 26 augustus 2022
Auteur: Terdege
Foto: Videostill - Terdege Zomerfair
Website: http://www.terdege.nl

Dit artikel delen:

Gerelateerde artikelen:

10 augustus 2022 Boerin Fenneke: Er worden appels met peren vergeleken

Meer nieuws: