MENU
Vrijheid

Vrijheid

27 nov

Column - Het was op het prachtige eiland Texel in het Slufter Nationaal Park. Het was vroeg in de avond, de zon begon langzaam onder te gaan, alles kreeg glans door het warme vriendelijke licht. Mijn vrouw en ik keken uit naar de zonsondergang, maar eigenlijk wilde ik graag nog wat vogels fotograferen. En plotseling was daar die kleine torenvalk! Hij stond rustig in de lucht en hield zijn territorium in de gaten. Langzaam liep ik in zijn richting, in de hoop een paar beelden te kunnen maken. In feite liet hij zich niet door mij storen en ik maakte een aantal prachtige foto's.

Waarom zijn wij mensen zo gefascineerd door vogels? Is het omdat we vogels associëren met het "vrijheid"? De vrijheid om in een oogwenk weg te vliegen en ons te vestigen op een plek waar we ons comfortabeler voelen?
Reinhardt Mey, een bekende Duitse singer/songwriter zingt in een van zijn liedjes: "Boven de wolken moet de vrijheid grenzeloos zijn...".

Maar wat betekent "vrijheid" eigenlijk? Volgens sommigen betekent dat: mogen zeggen wat je denkt - zonder dat je daarvoor de gevolgen hoeft te vrezen; overal naartoe mogen gaan zonder door grenswachten te worden tegengehouden; mogen geloven wat je wilt, enzovoort.

De Heer Jezus zei iets opmerkelijks in Johannes 8:36: "Indien dan de Zoon u vrijmaakt, zult gij waarlijk vrij zijn." Wat betekent het om "echt vrij" te zijn? Kan ik als christen nu eindelijk doen wat ik altijd al heb willen doen maar nooit durfde, omdat Jezus stierf voor mijn schuld en zonde aan het kruis en daarom alles vergeven is? Zeker niet!

In Mattheüs 11:29 zegt de Heer Jezus: "Neemt mijn juk op u, en gij zult rust vinden voor uw zielen." Wacht even - vrijheid en juk, dat gaat nooit samen, want het juk spreekt eerder van gebondenheid, onderdrukte wil en gebogen zijn. Hoe bedoelt de Heer Jezus dit - of spreekt Hij zichzelf misschien tegen?

Ik denk dat het echte probleem ligt in ons begrip van vrijheid: Als wij aan vrijheid denken, denken we aan het feit dat we ons in niets of voor niemand hoeven te beperken - "ik" ben dan het centrum van de wereld! Maar geeft deze houding en het consequent uitleven ervan mij "vrede voor mijn ziel"? Als dat zo was, waarom zijn wij "zelfbepalende" mensen dan altijd zo ontevreden?

De Heer Jezus zei ook dat "de grootste onder u de dienaar van u allen zal zijn" (Matteüs 23:11) en bevestigde dat Zelf: "Hij heeft Zichzelf ontledigd heeft door de gestalte van een slaaf aan te nemen en aan de mensen gelijk te worden." (Filippenzen 2:7)!

De vrijheid die de Heer Jezus ons belooft, leidt de aandacht af van onszelf en richt zich de grote genade en barmhartigheid van God! Ik hoef niet langer de belangrijkste en de beste te zijn, want mijn waarde hangt niet langer af van deze twee kwaliteiten. Ik ben waardevol omdat Jezus me liefhad tot aan het kruis en het graf! En omdat dit graf sinds de derde dag leeg is, heeft mijn leven een waarde die eeuwig duurt.

De vrijheid die de Heer Jezus ons belooft maakt ons vrij van onszelf en de mening van anderen. En deze vrijheid brengt onze God en Vader met zijn plan voor ons in beeld - dat is wat echt telt en alleen dit plan van onze hemelse Vader geeft werkelijk vrede in onze ziel.

Lars Kruger
Lars Krüger
Lars woont samen met zijn vrouw in Duitsland en is een groot liefhebber van de natuur. Hij is actief in de plaatselijke evangelische gemeente. Regelmatig is Lars met zijn fotocamera te vinden in de natuurgebieden rond zijn woonplaats. Voor christelijknieuws.nl schrijft hij over zijn belevenissen en ervaringen en trekt hij mooie parallellen met gedachten uit de Bijbel. Vertaling artikel: redactie christelijknieuws.nl

Datum: 27 november 2022
Auteur: Lars Kruger
Foto: © Lars Kruger
Website: http://www.christelijknieuws.nl/larskruger

Dit artikel delen:

Gerelateerde artikelen:

5 februari 2023 De Weg de Waarheid en het Leven
5 februari 2023 Als het begint te wringen
29 januari 2023 Gevonden
22 januari 2023 Veiligheid
22 januari 2023 Ik weet het

Meer nieuws:

Gevonden
29 jan

Gevonden meer

Collecte
13 jan

Collecte meer