MENU
Top-drie zoekwoorden Bijbellezers: Liefde - vrede - hoop

Top-drie zoekwoorden Bijbellezers: Liefde - vrede - hoop

28 dec

Liefde en vrede blijven in 2022 in de top-drie van meest gebruikte zoekwoorden van digitale Bijbellezers. Hoop – vorig jaar op vier – schoof op naar de derde plaats. Matteüs 5 met Jezus’ Bergrede is de populairste Bijbeltekst en de NBV21 de meest gebruikte vertaling. Dat blijkt uit het jaaroverzicht van Bijbelplatform debijbel.nl van het Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap (NBG).

‘Het jaaroverzicht laat zien dat veel Bijbellezers de Bijbel willen verbinden met hun persoonlijk leven en met gebeurtenissen in hun land en de wereld’, zegt NBG-directeur Rieuwerd Buitenwerf. ‘Dat zie je bij de blogs en de webinars. De Bergrede bevat de kern van Jezus’ boodschap en is sinds eeuwen een inspiratiebron en kritische spiegel voor de maatschappij. Ik vind het mooi en bemoedigend dat juist deze belangrijke tekst in deze tijd van onzekerheid en crises veel gelezen wordt.’

Meest gelezen Bijbelpassages
De NBV21 is op debijbel.nl de meest geraadpleegde vertaling (7,3 miljoen keer geopend) en daarin is Matteüs 5 het meest gelezen hoofdstuk. In de Bijbel in Gewone Taal blijft Psalm 91 aan de top en in de Herziene Statenvertaling Romeinen 8, net als in 2021. Op debijbel.nl staan 35 vertalingen, blogs en achtergrondinformatie. In totaal ging de Bijbel 22 miljoen keer digitaal open, 5% vaker dan vorig jaar. Het aantal bezoekers steeg van 1,3 miljoen naar bijna 1,6 miljoen. Vooral het aantal Vlaamse online Bijbellezers steeg sterk, met 21%.

Oorlog, droogte en rust
De blogs zijn onverminderd populair. Ze trokken 483.500 lezers, 5% meer dan de 442.500 van vorig jaar. De topper met bijna 10.000 lezers was de blog van een Oekraďense schrijfster die kort na de Russische inval verscheen. Vooral blogs over de actualiteit – coronamaatregelen, droogte – of aan persoonlijke behoeften als rust of hoop scoorden goed met tussen de vier- en achtduizend lezers.

Mijn Bijbel, leesplannen en Bijbel Basics
Mijn Bijbel, de gratis NBG-app bij debijbel.nl, kreeg 28.000 nieuwe gebruikers en heeft er nu 183.000. De app biedt Bijbelvertalingen, de Bijbel in audio, blogs en leesplannen. Van de 59 leesplannen waren de meest gebruikte het Bijbelleesrooster 2022, Dagvers, Zie Jezus en het paasleesplan Feest van bevrijding. Kindernevendienstmethode Bijbel Basics kreeg in november een eigen website: bijbelbasics.nl. Het aantal downloads steeg van 254.000 naar 296.000.

Webinars onverminderd populair
De interactieve webinars, waarmee het NBG begon in coronatijd, werden in 2022 voortgezet. De 5-delige serie voor theologen over ‘groene exegese’ trok de meeste belangstelling met gemiddeld 400 kijkers per webinar. De webinars werden achteraf bekeken door gemiddeld 200 mensen, met een uitschieter van ruim 1.000 bij het eerste van de zes webinars over Ruth.

Datum: 28 december 2022
Auteur: Bijbelgenootschap - Peter Siebe
Foto: Bijbelgenootschap
Website: http://www.bijbelgenootschap.nl

Dit artikel delen:

Meer nieuws:

Gevonden
29 jan

Gevonden meer

Collecte
13 jan

Collecte meer