MENU
Gastland EK voetbal vergeet Romafamilies

Gastland EK voetbal vergeet Romafamilies

19 maa

Oekraïne maakt zich op voor het EK voetbal. De overheid bouwt luxe sportcomplexen en verstrekt subsidies ten behoeve van geschikte overnachtingsmogelijkheden. Het EK gastland wil goede faciliteiten bieden aan de duizenden supporters die verwacht worden.

Dit alles staat in schril contrast tot de verwaarlozing van de armste groep uit de bevolking, de Roma (zigeuners). Een filmteam van Christian Roma Support bezocht een aantal Romadorpen in Oekraïne en legde schokkende beelden vast. De mensen zijn verstoken van de meest basale voorzieningen; geen stromend water, geen riolering en geen verharde straten maar modderige paden. Veel Romafamilies wonen in hutten die zij zelf gemaakt hebben van afvalmateriaal en die geen bescherming bieden tegen kou, vocht of ongedierte. Er heerst grote nood onder de Romabevolking, maar de overheid negeert hun omstandigheden en treft geen maatregelen.

De stichting Christian Roma Support (CRS) biedt hulp aan Romagezinnen die in schrijnende armoede verkeren. Via verschillende ‘Support Programs’ werkt deze organisatie aan verbetering van hun levensomstandigheden en mogelijkheden om zich te ontwikkelen. De aandacht gaat hierbij vooral uit naar kinderen, omdat ondersteuning aan hen uitzicht biedt op een betere toekomst.
De documentaire die het CRS-filmteam maakte is deze week op DVD uitgekomen.

Datum: 19 maart 2012
Auteur: Anneke Steinmann
Foto: Christian Roma Support
Website: http://www.christianromasupport.nl

Dit artikel delen:

Meer nieuws: