Internationale Roma-dag nog niet overal een feest

Sinds enkele decennia wordt wereldwijd op 8 april de Internationale Roma-dag gevierd. Ook in Oost-Europa wordt in steeds meer Roma-gemeenschappen hierbij stilgestaan. Al beleven de mensen daar eerder de negatieve dan de positieve effecten van hun etnische achtergrond.

Nog altijd verkeert het overgrote deel van de Roma-bevolking er in extreme armoede. Ook in landen als Bulgarije of Roemenië, die al 17 jaar lidstaat zijn van de EU. In Roma-dorpen ontbreken dikwijls nutsvoorzieningen zoals stromend water of riolering.

Uiterst schrijnende situaties

En hoewel de Europese Commisie een Roma-strategie hanteert waarin gelijkheid, inclusie en participatie centrale thema’s zijn, hebben de Roma nog nauwelijks kans op vast werk en een goed inkomen. Met soms uiterst schrijnende situaties als gevolg. Zoals Roma-moeders die hun baby niet kunnen voeden; als zij geen geld hebben voor melkpoeder, komen de pasgeborenen om van de honger!

De Roemeense projectpartner van stichting Christian Roma Support (CRS) deelde dit recent in een aangrijpend filmpje (dat op aanvraag wordt toegezonden). CRS is het programma Baby Support gestart, om zulke moeders en baby’s een jaar lang van babymelk en luiers te voorzien.

Vooroordelen en stigmatisatie

Naast het leed van de armoede ervaren Roma-mensen vaak de pijn van vooroordelen en stigmatisatie. Door de bij voorbaat afwijzende en neerbuigende houding van mensen in hun omgeving. Ook hier in Nederland leven er hardnekkige clichés over Roma. Bij presentaties van Christian Roma Support worden door bezoekers dikwijls de vermeende negatieve eigenschappen van Roma-mensen genoemd. Vanwege gedragingen, die zeker voorkomen onder de Roma, maar evengoed ook onder Nederlanders.

De Roma vormen geen homogene groep, maar bestaan uit vele stammen en clans, die onderling van elkaar verschillen in opvattingen en tradities. Al kennen zij ook tal van overeenkomsten, zoals hun taal (het Romanes), de sterke familiebanden, de gewoonte van gezamenlijke zorg voor ouderen, zieken en gehandicapten, en dans en muziek als belangrijkste expressievorm.

Identiteit jaarlijks vieren

Op het vierde Internationale Roma Congres in 1990 hebben vertegenwoordigers uit de verschillende Roma-stammen besloten hun gemeenschappelijke identiteit jaarlijks te vieren, en 8 april uitgeroepen tot hun internationale feestdag. Hoewel er nog veel te winnen is, wappert er op steeds meer locaties de Romavlag.

Auteur: Anneke Steinmann
Organisatie: Christian Roma Support (CRS)
Web: www.christianromasupport.nl
Beeld: CRS
Steunen met een gift: CRS

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies