Stagiaires krijgen kansen bij Operatie Mobilisatie

Moeder Mieke wordt stagiaire: “Ik ben gek op dingen uitzoeken, sorteren en weggooien” Moeder was ze, veertien jaar lang. Nu wordt de 37-jarige Mieke Brander weer aangesproken als ‘de stagiaire.’ Vorig jaar begon ze met de avondopleiding voor secretaresse en op dit moment loopt ze stage bij Operatie Mobilisatie.

Op de foto: De vier stagiaires van OM-Nederland. V.l.n.r. Tirza Haagsma (Communicatie Leeuwarden), Niels van Os (Bank- & Verzekeringswezen Emmeloord), Ellen Zijp (Journalistiek Ede) en Mieke Brander (Secretaresse opleiding).

Mieke: “Ik wilde ergens stagelopen waar ik veel kon leren, maar ook waar ik iets van mezelf kon geven.”

“Het is een hele overgang,”vertelt Mieke Brander. “Je moet weer van onderaf aan beginnen.” Samen met haar man en drie kinderen woont Mieke in het Friese dorpje Balk. Nu haar kroost wat ouder is, wil ze weer parttime gaan werken. In oktober 2006 begon ze met de eenjarige opleiding ‘zakelijke dienstverlening en office management’ bij het Friesland College. Het is volgens haarzelf ‘eigenlijk een opfriscursus’. De Friezin heeft een diploma voor secretaresse. Door de jaren heen is zoveel veranderd dat weer naar school voor haar noodzakelijk was. Mieke:“Ik ben heel lang uit de running geweest. En al dat werk met de computer…ik had echt een update nodig.”

Op maandagavond gaat Mieke naar school en twee dagen in de week loopt ze stage bij OM. De stichting bestaat al vijftig jaar en zet zich in 106 landen in op het gebied van hulpverlening, training en lectuurdistributie. OM is vooral bekend om de schepen DOULOS en LOGOS II. Dit zijn de grootst drijvende boekenmarkten ter wereld. Het Nederlandse hoofdkantoor van OM zit in Emmeloord. Van hieruit werft de organisatie Nederlanders die mee willen doen aan de verschillende programma’s en ter ondersteuning hieraan gebed en geld. “Dit is het enige kantoor in de regio waar zoiets gedaan wordt,” legt Mieke uit. “Zending spreekt me erg aan. Hoewel wat je hier doet erg ver van de zending afstaat. Je bent op de achtergrond bezig. Met héél Nederlandse dingen, zoals verzekeringen. De dingen die je doet hebben zin, maar je moet jezelf daar wel aan herinneren. Bijvoorbeeld als je met giften bezig bent. Jij ziet alleen de cijfertjes, niet de goede dingen die ermee gedaan worden.”

Bij OM zijn ze erg blij met een extra paar handen. Het is een klein kantoor. Er zijn tien vaste medewerkers en een aantal vrijwilligers, die samen veel werk moeten verzetten. Door de gevarieerde werkzaamheden is op kantoor ruimte voor stagiaires van allerlei studies. Ook helpt de organisatie studenten regelmatig aan een stage in het buitenland. OM is een erkend leerbedrijf en door het uitgebreide, wereldwijde netwerk is een buitenlandse stage snel geregeld. Op dit moment lopen nog drie andere stagiaires op het kantoor rond. Een van een journalistieke opleiding, een ander van communicatie en de laatste studeert bank- en verzekeringswezen.

Mieke’s taak is vooral ‘ondersteunend’ zoals ze dat zelf noemt. Haar collega’s hebben veel te doen. Zij probeert de druk een beetje van de ketel te nemen. “Ik doe verschillende dingen, zoals frankeren, brieven versturen, de telefoon aannemen en archiveren. Ik ben gek op dingen uitzoeken, sorteren en weggooien,” vertelt de Friezin. “En ik leer veel. Vooral in het hele computer gebeuren liep ik ver achter.”

Stagiaire zijn en moeder tegelijk is niet gemakkelijk. Thuis moet Mieke in drie dagen doen wat ze eerst in vijf dagen deed. Maar wat ze vooral vermoeiend vindt is dat ze op stage de hele dag zit. Mieke:“Thuis ben ik altijd in beweging. Als ik nu thuis kom ben ik moe van het zitten.” Toch wil de Friezin misschien blijven werken bij het bedrijf. Ze vindt de sfeer bij OM erg ontspannen. “Er wordt hier heel wat afgelachen,” vertelt ze. “En in de ochtend beginnen we met bijbel en gebed. Dat vind ik ontzettend bijzonder. Waar heb je dat verder nog, in welk bedrijf kom je dat tegen?”

Voor meer informatie over de stagemogelijkheden bij OM bel naar (0527) 615607.

31-05-2007
Evangelisatie
https://www.operatiemobilisatie.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies