Kampioen Dutch Homeless Cup in Melbourne

Dak- en thuislozen van ‘het alternatieve Oranje’ strijden in Australië voor het wereldkampioenschap voetbal. Voor de dak- en thuisloze voetballers van ‘het alternatieve Oranje’ is het eindelijk zover: het team reisde af naar Melbourne.

Van 1 tot en met 7 december vond daar de Homeless World Cup plaats, het wereldkampioenschap voetbal voor dak- en thuislozen. Ruim zeshonderd voetballers uit liefst 56 landen nemen dit jaar deel. Het Rotterdamse team èn regerend Nederlands kampioen is na maanden van intensieve training helemaal klaar om de strijd aan te gaan met landen als Brazilië en Engeland.

Volgens Vincent Gard, keeper en aanvoerder van het team, waren de afgelopen maanden behoorlijk pittig: ”Na het winnen van de Dutch Homeless Cup – de nationale competitie -begin september zaten we in een roes. Onze coach (oud Sparta-speler Steve Cromwell) zette ons echter weer snel met beide benen op de grond door het trainingsschema uit te breiden van drie keer trainen in de week naar vijf keer. Door de intensieve training zijn we er nu van overtuigd dat we alle sterke landen tegenstand kunnen bieden.”

Coach Cromwell is erg trots op zijn spelers: “Als je kijkt waar een aantal van hen vandaan komt, dan is de persoonlijke ontwikkeling die ze de afgelopen tien maanden hebben meegemaakt enorm. Er zaten een paar jongens bij, dat waren echt een stelletje zoutzakken! Door de regelmaat van het trainen is hun conditie en gezondheid sterk verbeterd.” De verbeterde fysieke gesteldheid van de dak- en thuislozen zorgt er niet alleen voor dat ze prettiger in hun vel zitten. Het draagt ook bij aan dat andere doel, namelijk reïntegratie in de samenleving. Door het voetbal krijgen zij meer zelfvertrouwen en discipline, wat de kans op een terugkeer in de maatschappij bevordert.

Sportieve samenleving

Een van de drijvende krachten achter de Nederlandse afvaardiging is de KNVB. De voetbalbond is samen met de Stichting Meer dan Voetbal verantwoordelijk voor de organisatie van de Dutch Homeless Cup en maakt daarnaast de deelname van de Rotterdammers aan het WK mogelijk. Volgens KNVB-voorzitter Michael van Praag kan voetbal een bijdrage leveren aan het oplossen van maatschappelijke problemen: “Als grootste sportbond van Nederland leveren we een bijdrage aan een gezonde en sportieve samenleving. Daar horen dus ook mensen bij voor wie het door omstandigheden moeilijker is om met sport in aanraking te komen. Als bond zijn er we erg blij dat we deze mensen een hand kunnen reiken in hun strijd voor een betere toekomst.”

Ook de Nederlandse internationals steunen ‘het andere Nederlands elftal’. Zo doneerde

Man of the match Robin van Persie na afloop van de interland tegen Zweden zijn cheque ter waarde van € 5.000,- aan de Dutch Homeless Cup. Vrijdag 28 november vertrekken de voetballers vergezeld door een team van begeleiders vanaf Schiphol. Dutch Homeless Cup ambassadeur John de Wolf wenst het team voor de laatste keer succes. “Ik vond het fantastisch dat Rotterdam het kampioenschap heeft gewonnen, nu gaat het echt spannend worden voor deze mannen. Maar los van hun sportieve prestaties in Australië is het bereiken van het WK al een hele ervaring en zorgt dit er hopelijk voor dat ze meer grip op hun leven krijgen.”

Keeper Vincent kijkt in ieder geval enorm uit naar Melbourne: “Re-integeren door middel van voetbal en ook nog Nederland vertegenwoordigen op het WK in Australië is een droom die uitkomt.”

Over Stichting Meer dan Voetbal:

Meer dan Voetbal is, opgericht door de KNVB, de Eerste Divisie en Eredivisie, zet de kracht van voetbal in voor het bereiken van maatschappelijke doelen. De stichting ondersteunt daartoe clubs bij het vormen en uitvoeren van MVO beleid, organiseert landelijke, cluboverstijgende projecten en werkt aan het zichtbaar maken van de maatschappelijke rol van voetbal. In het oog springende projecten van Meer dan Voetbal zijn onder andere Scoren voor gezondheid, Tijd voor Sport en

Project Niemand Buitenspel. Meer informatie kunt u vinden op: www.meerdanvoetbal.nl

08-12-2008
Buitenland
https://www.legerdesheils.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies