Je kunt de boom uit

“Ik heb juist bij het geloof het gevoel dat ik mijn vrijheid kwijt ga raken,” zei Tiemens nicht van 18. De Jongerendag-spreker snapte er niets van. Voor hem had Jezus juist meer vrijheid gebracht.

© tekst en foto: EO

Neem nu de ontmoeting die Jezus met het kleine, machtige, corrupte mannetje Zacheüs had. Zacheüs had alle mogelijkheden om alles te doen wat hij maar wilde. Maar de geschiedenis die beschreven wordt in Lucas 9 laat ook zien dat Zacheüs gehaat werd door de mensen om hem heen. De mensen zagen hem als een soort NSB’er die de vijand hielp en ook nog eens corrupt was. Daarnaast was hij klein. Hij kon niet over anderen heen kijken. Ze keken op hem neer. Letterlijk en figuurlijk. Ondanks rijkdom, macht en slimheid zal Zacheüs een onzekere man geweest zijn met een hart dat opgesloten zat in pijn en eenzaamheid.

Maar dan komt Jezus langs. Zacheüs wil per se Jezus zien, het liefst op een afstandje verscholen in een boom. Jezus is een man die heel anders is dan alle andere gelovigen om hem heen. Een man die heel radicaal is, maar ook een man over wie verteld wordt dat hij een vriend van hoeren en tollenaars wordt genoemd. Jezus staat ineens stil onder de boom waar Zacheüs in verscholen zit. Jezus roept hem. Hij zegt niet: zakkenvuller, hufter, ego of wat mensen altijd ‘s nachts op zijn huis kalken. Jezus noemt hem bij zijn naam Zacheüs, wat ‘onschuldige’ betekent, kom uit die boom. Jezus maakt Zacheüs direct vrij van alles wat er gebeurd is en wat hij gedaan heeft. Jezus pakt hier als het ware het hart van Zacheus en veegt alle negatieve woorden die aan hem vastplakten, alle negatieve gedachten over hemzelf er vanaf. Dit woord spreekt hem vrij!

Jezus gaat verder: Ik wil bij jou in huis zijn. Ik wil achter de deuren zijn, waar niemand komt. Gewoon bij je zijn. Dit raakt Zacheüs. Hij die veroordeling verdiende, hij die terecht veracht wordt door de mensen om hem heen. Er is iemand, die mij kent, die mij aankijkt zonder verwijtende of veroordelende blik, mij vrijspreekt en die mij de moeite waard vindt om bij mij te zijn. Zacheüs vliegt de boom uit. Jezus ontmoeten maakt je blij!

Het is niet duidelijk wat er verder in dat huis gebeurd is. De geschiedenis eindigt met Zacheüs die tegen Jezus zegt: De helft van wat ik heb geef ik aan de armen en iedereen die ik bedrogen heb geef ik viervoudig terug. Een ontmoeting met Jezus maakt je vrij. En dan weet je wat je werkelijk wilt.

05-06-2010
Jongeren
https://www.eojongerendag.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies