EO-Jongerendag in een uitverkocht Ahoy

In een uitverkocht Ahoy zijn zo’n 15.000 jongeren bij elkaar gekomen voor de 48e EO-Jongerendag. In een wereld waarin vooral slecht nieuws de aandacht trekt, ontdekken bezoekers van de EO-Jongerendag opnieuw wat het goede nieuws van Jezus is en hoe dit hoop en optimisme geeft. Een dag vol met de beste artiesten en inspirerende sprekers, georganiseerd door EO BEAM, de jongerencommunity van de EO.

Het thema van dit jaar is ‘Goed Nieuws’. Spreker Jurjen van Houwelingen staat stil bij het hoopgevende verhaal van Jezus. Jurjen eindigde zijn verhaal met de wens dat alle jongeren mogen realiseren dat God erbij is, ook wanneer het leven tegenzit. Dát is het goede nieuws. Joram Kaat, presentator van de EO-Jongerendag: “Hoe donker een situatie ook is of hoe uitzichtloos je problemen misschien lijken; het goede nieuws is dat God erbij is en jou vasthoudt. Hij heeft overzicht en laat ons niet los. Dat hebben 15.000 tieners vandaag mogen ervaren.”

Uitreiking nieuwste Jongerenbijbel

Tijdens het avondprogramma van de EO-Jongerendag is de allernieuwste NBV21 Jongerenbijbel uitgereikt aan de 15-jarige Sophie. Zij las bij haar opa en oma vaak uit de bijbel, maar had er zelf nog geen. De Jongerenbijbel maakt de oude teksten toegankelijk en begrijpelijk voor jongeren en biedt veel achtergrondinformatie.

Dat Sophie het eerste exemplaar kreeg, kwam voor haar als een verrassing. Ze is er erg blij mee. “Natuurlijk kun je de Bijbel ook online vinden, maar ik wil ‘m ook graag op papier, zodat ik dingen kan markeren en makkelijker complete verhalen kan lezen.” De Jongerenbijbel is ontwikkeld door het Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap (NBG) en wordt van harte aanbevolen door de samenwerkende partners: EO BEAM, HGJB, IJD Jongerenpastoraal Vlaanderen, Move Community en WAY.

Vaste waarde

De EO-Jongerendag is het grootste christelijke jongerenevenement in Nederland. Sinds 1975 komen uit het hele land christelijke jongeren bij elkaar om samen hun geloof te delen. Ieder jaar wordt er weer een divers programma georganiseerd met een combinatie van inspirerende sprekers en een mix van topartiesten. Dit jaar werd de muzikale line-up gevuld door Lecrae, Aodhán King, Pjotr, Gable Price and Friends en de BEAM Worshipband. De sprekers waren Jurjen van Houwelingen en Jannica van Barneveld.

Foto: EO/Set Vexy
Auteur: Hanna Boer
Web: www.eojongerendag.nl

Aanvulling: De eerste EO-jongerendag in Groningen

De eerste EO-Jongerendag werd gehouden in 1975 in de Martinihal in Groningen. Ik mocht daar als student bij zijn. Het was een regionaal evenement waar zo’n 2000 bezoekers op af kwamen. Tijdens deze jongerendag werd er veel tijd ingeruimd voor bijbelstudie. Het evangelie werd vanaf het podium duidelijk uitgelegd. De aanwezigen werden in kleine groepjes ingedeeld en vervolgens werden teksten uit het vijfde hoofdstuk van de eerste brief van Johannes besproken:

En dit is het getuigenis, namelijk dat God ons het eeuwige leven gegeven heeft en dit leven is in Zijn Zoon. Wie de Zoon heeft, heeft het leven; wie de Zoon van God niet heeft, heeft het leven niet.
Deze dingen heb ik geschreven aan u die gelooft in de Naam van de Zoon van God, opdat u weet dat u het eeuwige leven hebt en opdat u gelooft in de Naam van de Zoon van God.

Door de sprekers werd de kern het Goede Nieuws uitgelegd. Het doel was dat veel jongeren tot geloof zouden komen en hun leven aan God zouden geven. Ook de muzikale bijdragen van o.a. The Lighters onderstreepten de boodschap.
Ik herinner me deze dag nog goed, het maakte veel indruk op me. Het ging om een levensveranderende boodschap die samengevat is in deze tekst uit het evangelie van Johannes:

Auteur: Henk-Jan Oudenampsen

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies