Inkomsten Dorcas ruim 20 miljoen euro

Hulporganisatie Dorcas blikt dankbaar terug op 2012. Dit valt te lezen in haar jaarverslag over 2012 dat vandaag is gepubliceerd. De inkomsten, beschikbaar voor de doelstelling, stegen wederom ten opzichte van een jaar eerder. Voor het eerst werd de grens van 20 miljoen euro aan inkomsten gepasseerd.

De kosten voor eigen fondsenwerving bleven met 9,8 procent – 0,6 procent lager dan in 2011 – ruim binnen de CBF-norm van 25 procent. Opvallend zijn onder andere de invoering van het Project Monitoring Evaluatie-systeem (PME) en de wijziging van de organisatiestructuur.

‘Wij voelen ons rijk gezegend wanneer wij denken aan al die mensen die door hun inspanningen het mogelijk hebben gemaakt dat we ook in 2012 weer zovelen hebben kunnen helpen’, aldus directeur Joeke van der Mei. ‘Duizenden vrijwilligers in Dorcas Winkels, de jaarlijkse voedselactie, werkgroepen, kerken, scholen, sorteercentra, verzameldepots, centraal magazijn, hoofdkantoor en nog zoveel meer – het is overweldigend dat al deze vrijwilligers in actie komen voor de allerarmsten door zich in te zetten met het ene doel voor ogen dat ons allemaal verbindt: Gods liefde uitdragen in het geven van uitzicht aan mensen in nood en diepe armoede.’

Het jaarverslag geeft een uitgebreid beeld van uitgevoerde projecten, fondsenwervende acties, logistieke activiteiten, organisatorische ontwikkelingen, kwaliteitsbeheer en natuurlijk de cijfers over 2012. Belangrijke onderwerpen voor Dorcas in 2012 zijn de invoering van het PME-systeem waarmee Dorcas de basis heeft gelegd om de kwaliteit en daarmee impact van haar projecten de komende jaren te verhogen, het invullen van de personeelssamenstelling tot volle kracht en de organisatorische wijziging van een bestuursmodel naar een Raad van Toezicht-model waarmee wordt voorzien in een structuur die beter past bij de groei die Dorcas heeft doorgemaakt, en hoopt te kunnen voortzetten.

Dorcas is erg dankbaar voor de groei tot ruim 20 miljoen euro aan inkomsten waarmee ze samen met haar lokale partners 177 projecten in 17 landen kon uitvoeren.

Dorcas ziet transparantie als een belangrijke voorwaarde voor een goede verstandhouding tussen vrijwilligers, donateurs en samenwerkingspartners en de organisatie. Het jaarverslag is in te zien op www.dorcas.nl/jaarverslag. In mei 2013 dient Dorcas het jaarverslag in voor beoordeling door de organisatie van de Transparant Prijs. In de categorie van grote instellingen behaalde Dorcas in 2011 een zevende plaats, en in 2012 de tweede plaats.

Dorcas is een christelijke organisatie voor ontwikkelingssamenwerking, sociale hulp, noodhulp en wederopbouw. Dorcas zet zich in om de opdracht van Jezus Christus te vervullen: zorgen voor de armen en verdrukten (Mattheüs 25:31-46). Dorcas doet dit door hen in staat te stellen hun positie in de samenleving te versterken en hun zelfredzaamheid te vergroten, en door het bieden van sociale zorg en het verlenen van hulp in noodsituaties. Dorcas steunt de allerarmsten ongeacht ras, religie, geslacht of politieke overtuiging.

Abel Korevaar
© Henk-Jan Oudenampsen
22-05-2013
Hulpverlening
https://www.dorcas.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies