Door een voorstel van Tweede Kamerlid Joël Voordewind van de ChristenUnie is zeven miljoen euro beschikbaar gesteld door het ministerie van Buitenlandse Zaken voor hulp in en om Syrië door niet-gouvernementele organisaties (ngo’s).
Dorcas ontvangt daarvan een subsidie van een miljoen euro voor hulp aan niet-geregistreerde Syrische vluchtelingen in Libanon. Daarnaast investeert Dorcas 130.000 euro, opgehaald door de eigen achterban, in dit project.
Dorcas diende bij Buitenlandse Zaken een projectvoorstel in om in Libanon duizend net gearriveerde vluchtelingenfamilies te voorzien van basisbenodigdheden zoals voedsel, matrassen, dekens, kookgerei en hygiëneartikelen. Verder zal Dorcas vijfhonderd Syrische vluchtelingenfamilies die al langer in Libanon zijn ondersteunen met voedsel. In de winter is er extra ondersteuning in de vorm van warme kleding, extra dekens, brandstof en kachels. Alle families krijgen actieve ondersteuning bij het registratieproces van de UNHCR, zodat ze zich officieel als vluchteling registreren en via de Verenigde Naties voor langere tijd hulp kunnen ontvangen.
Dorcas-directeur Joeke van der Mei: ‘De nood in Syrië is onverminderd hoog en we zijn dankbaar dat wij op deze manier erkenning en vooral ondersteuning krijgen voor ons programma. Nog meer Syrische vluchtelingen kunnen nu op onze hulp rekenen.’ In het voorjaar van 2013, toen de nood in Syrië wereldnieuws werd, ontving Dorcas een half miljoen euro aan donaties. ‘Het is telkens weer bijzonder om te zien hoe betrokken onze achterban is en bereid om in actie te komen voor mensen in nood en diepe armoede. Wij zijn dankbaar dat zij ons in staat stellen onze hulp- en ontwikkelingsprojecten uit te voeren, waar de nood ook is.’
Naast het verstrekken van noodhulp en hulp bij de wederopbouw, zet Dorcas zich in om rampen te bestrijden en mensen beter voor te bereiden op eventuele nieuwe rampen. Vooral in gebieden waar rampen zich steeds herhalen, is het van het grootste belang niet alleen hulp te geven nadat de ramp zich heeft voltrokken, maar ook te kijken wat structureel kan worden gedaan om rampen te verminderen of te voorkomen.
Dorcas is een christelijke organisatie voor Duurzame ontwikkeling, Sociale zorg en Rampenmanagement die in zeventien landen in Oost-Europa en Afrika 177 langlopende projecten voert in samenwerking met lokale kerken en partnerorganisaties. Dorcas komt, geïnspireerd door Mattheüs 25, in actie voor de allerarmsten samen met duizenden vrijwilligers, ondernemers en donateurs die bij het werk van Dorcas betrokken zijn.
Abel Korevaar
© Henk-Jan Oudenampsen
10-02-2014
Hulpverlening
https://www.dorcas.nl