Wereldwaterdag: Dorcas Actie Waterkracht

Het is vandaag Wereldwaterdag, een internationale dag waarbij we stilstaan bij waterproblemen wereldwijd, bijvoorbeeld vervuild drinkwater. Wist u dat maar liefst één op de vier mensen nog geen toegang heeft tot schoon drinkwater? Dat zijn twee miljard mensen.

De meeste van deze mensen leven in Afrika, waaronder in ons projectland Ethiopië waar we op een school met zo’n duizend leerlingen hebben gezorgd voor schoon drinkwater en nieuwe latrines.

Misiro

Eén van die leerlingen is de zestienjarige Misiro. Zij vertelt over de gevolgen van het drinken van vervuild water: ‘Ik had veel last van diarree en griep en kreeg zelfs oogproblemen. Ook deed mijn maag zeer door het vele zand in het water. Ik ben blij dat dat nu voorbij is en dat we schoon drinkwater en goede voorzieningen op onze school hebben.’

Help mee

We willen graag veel meer mensen, net als bij Misiro en haar klasgenoten, toegang geven tot schoon drinkwater. Helpt u mee? Door te geven voor water, geeft u mensen weer een kans op leven! Voor 17,50 euro geeft u een mens al toegang tot schoon drinkwater.

Ebisa (14) uit Ethiopië moet elke dag twintig minuten lopen voor hij op school is. Dat is meestal geen probleem, want hij is een sportieve jongen die veel van voetballen en hardlopen houdt. Alleen als hij zich niet zo lekker voelt, is het lastig om het hele stuk naar school te lopen…

Diarree

Voor Ebisa was dit tot voor kort een steeds terugkerend probleem. Door het gebrek aan schoon drinkwater en goede latrines op school was hij vaak ziek en moest hij noodgedwongen thuis blijven. Hierdoor miste hij veel lessen en begon hij achter te lopen.

‘Toen ik voor de eerste keer op school kwam, schrok ik gewoon. Er waren geen goede latrines en er was geen schoon water. Ik had hierdoor vaak last van diarree en andere ziektes. Ook mijn broers en zussen die naar deze school gaan, waren vaak ziek.

Gelukkig is dat nu anders. Dankzij het project van Dorcas zijn er nu waterfaciliteiten en nieuwe latrines. Het mooie is dat we ook geleerd hebben hoe we de latrines goed schoon kunnen houden en hoe en wanneer we onze handen moeten wassen. Dit helpt allemaal om ons te beschermen tegen ziektes.

Ziektes de wereld uit

Wat ik op school hoorde heb ik gedeeld met mijn familie thuis. Ze waren hier heel blij mee en zorgen nu ook voor een betere hygiëne. Uiteindelijk hoop ik dat alle ziektes de wereld uitgaan. Hier wil ik ook graag aan meehelpen. Na deze school wil ik daarom verder leren voor dokter.’

Auteur: Agnes Kroese, Algemeen directeur Dorcas
Meedoen: Geef water
Web: www.dorcas.nl
Beeld: Videostill YouTube

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies