Feestelijke uitreiking van de Zilveren Duif Awards 2014

De Zilveren Duif Awards 2014 werden uitgereikt op donderdag 13 november 2014 op Urk. Dat gebeurde tijdens een exclusief en feestelijk concert met optredens van een bijzondere selectie van muzikanten. Zij brachten de meest gewaardeerde christelijke muziek van Nederlandse bodem ten gehore.

Vanaf 8 september kon er gestemd worden op de genomineerde artiesten, albums en liederen. Naast de stemmen van het publiek werden de prijswinnaars mede bepaald door een jury en door muziekjournalisten. De zaal was gevuld met muzikanten en liefhebbers van gospelmuziek.

Lifetime Achievement Award voor Leen La Rivière

De eerste award werd tijdens het diner aan Leen La Rivière uitgereikt: de Lifetime Achievement Award. Leen is oprichter van Continental Sound Music en initiatiefnemer van de Europese Continental Singers.

Beste album kinderen-award naar Marcel & Lydia Zimmer

Peter Grasmeijer deelde de prijs uit voor de ‘Beste album kinderen’ uit aan Marcel & Lydia Zimmer voor het album ‘Zo Is Dat!’ De jury koos voor een andere cd, namelijk ‘We Gaan Voor Goud’ van Herman Boon, maar het publiek en de muziekjournalisten kozen massaal voor de cd van Marcel & Lydia.

De vijfde cd voor kids van Marcel en Lydia Zimmer heet ‘Zo is dat!’ en bevat vlotte meezingers en ingetogen luisterliederen. De nummers zetten Bijbelgedeelten in een nieuw daglicht door het hedendaagse taalgebruik. Ook de arrangementen zijn fris en eigentijds en daarom aansprekend voor kinderen, maar ook hun ouders kunnen meegenieten.

Aanmoedigingsprijs voor Eveline Cocu

De Zilveren Duif Aanmoedigingsprijs ging naar Eveline Cocu voor haar debuutalbum ‘Stop Rewind Play’. André Rouvoet maakte dat namens de jury bekend. Eveline was vanavond helaas niet aanwezig tijdens de uitreiking. Elise Mannah nam namens haar de aanmoedigingsprijs in ontvangst. De samenvatting van haar bedankspeech: “Ik ben blij!”

Eveline Cocu draait al flink wat jaren mee in de achtergrondkoortjes van menig band, zanger en zangeres. Nu is het tijd voor haar soloalbum ‘Stop Rewind Play’. Haar zangarrangementen zijn geroemd en ook goed te horen op dit album waar ze anderhalf jaar aan gewerkt heeft. Je hoort poppy melodieën, een beetje r&b en duidelijke songteksten. Van de jury kreeg ze het advies om zich meer op een specifieke muziekstijl te richten.

Beste album Internationaal: Rend Collective

Henk Nennie-van Gemeren en Jaap Westerink ontvingen de award Beste album Internationaal voor het album ‘The Art Of Celebration’ van Rend Collective. De band heeft maar liefst 15 mensen en een heel duidelijke missie. De groep is ongeveer twaalf jaar geleden ontstaan met het verlangen om niet als showband op het podium te staan, maar om het publiek te betrekken in hun worshipmuziek. Akoestische gitaren en banjo geven luchtigheid aan de nummers van de band. Rend Collective kon helaas niet op Urk zijn om de award in ontvangst te nemen. Ze hadden een filmpje opgenomen met hun dankwoord.

Oeuvre Award: Henk Pool

Ook dit jaar werd er weer een Zilveren Duif Oeuvre Award uitgereikt, dit keer aan Henk Pool. Jorieke Fredrikze ging met Ad Everaars op pad om Henk Pool te verrassen met de Oeuvre Award. Na het conservatorium ontwikkelde Henk Pool zich als succesvol componist, producer en arrangeur. Vanuit zijn studio in Apeldoorn werkt hij met Nederlandse artiesten. Hij schrijft liedjes voor onder meer Marco Borsato en Ralph van Manen. Tijdens zijn reizen naar Nashville en Los Angles leerde hij veel muzikanten kennen. De Amerikaanse contemporary Christian band Avalon nam in 1997 het nummer Testify To Love van Henk Pool op. De single komt van het album A Maze Of Grace en verbrak een record. Het nummer stond zes weken op de eerste plaats van de CCM charts. Filmmaatschappij CBS gebruikte het lied als leader voor een goedlopende dramaserie.

Beste lied: Ik zal er zijn

William Wixley reikt de prijs voor Zilveren Duif Beste lied uit aan Sela. De schrijvers van het nummer zijn: Hans Maat, Kinga Bán, Adrian Roest. Het lied ‘Ik Zal Er Zijn’ van het gelijknamige album van Sela won de Zilveren Duif. Het nummer gaat over de belofte van God aan Mozes op de berg Sinaï. God noemt Zichzelf ‘Ik zal er zijn’, een prachtige belofte die krachtig op muziek is gezet.

Beste Album: Mundo Trinity

Janine won vorig jaar met haar debuutalbum de Zilveren Duif Award voor ‘beste album’. Nu stond ze op het podium om de prijs uit te reiken aan Trinity voor het album ‘Mundo’. Voor de tweede keer won Trinity een Zilveren Duif. Trinity wordt gewaardeerd in gospelland. Overal waar ze optreden is het feest. In 2012 kreeg de band voor hun album ‘Que Mas’ uit handen van Leen La Riviera de Zilveren Duif Award voor Het Beste Album. De mannen van Trinity reageerden net als in 2012 dol enthousiast en namen de prijs dankbaar in ontvangst.

Alle winnaars op een rij:

Beste album: Mundo – Trinity
Beste album kinderen: Zo Is Dat! – Marcel & Lydia Zimmer
Beste album internationaal: The Art Of Celebration – Rend Collective
Beste lied: Ik Zal Er Zijn – Sela
Aanmoedigingsprijs: Stop Rewind Play – Eveline Cocu

Redactie christelijknieuws
Web: © Toff Fotografie voor christelijknieuws.nl
13-11-2014
Web: www.zilverenduif.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies