GORINCHEM – In Bangladesh vallen elke dag doden door aanslagen van de oppositie. Een mogelijk gevolg van de politieke onrust is dat fundamentalistisch-islamitische partijen veel meer macht krijgen. Tijdens een werkbezoek aan Bangladesh vorige week ondervond SDOK-directeur Edwin Baelde dat de kleine christelijke minderheid vreest voor de toekomst.
De oppositie is niet tevreden met de gematigde koers van de regering en wil haar dwingen nieuwe verkiezingen te houden. Vanaf begin januari zijn er bijna dagelijks (bom)aanslagen waarbij al tientallen mensen om het leven zijn gekomen.
Een mogelijk gevolg van de politieke onrust in Bangladesh is een meer fundamentalistisch-islamitische regering. Dat zet de situatie van minderheden zoals hindoes en christenen verder onder druk, bemerkte de SDOK-directeur tijdens een werkbezoek afgelopen week. “De situatie in Bangladesh is niet direct te vergelijken met Irak en Syrië. De ingrediënten om een crisis te veroorzaken zijn echter wel aanwezig. Christenen in Bangladesh maken zich zorgen om wat komen gaat. Ze vragen zich af hoe hun toekomst en die van hun kinderen eruit ziet. ‘Dit hebben we nog niet eerder meegemaakt’, zeggen ze.”
SDOK houdt de situatie in Bangladesh goed in de gaten. Slechts een procent van de bevolking is christen, negentig procent is moslim. Baelde: “In dergelijke landen moet je de ontwikkelingen op de voet volgen. Uit ervaring weten we dat er snel een omslag plaats kan vinden. Dit zie je bijvoorbeeld in India en Syrië. Dit kan ook in Bangladesh gebeuren.”
Christenen in Bangladesh worden niet zwaar vervolgd. Kerken worden door de overheid toegestaan. Christenvervolging uit zich vooral in de vorm van sociale uitsluiting door de omgeving. Mensen krijgen geen werk omdat ze christen zijn, anderen krijgen geen toegang tot de waterpomp van het dorp. SDOK vindt het belangrijk om de kleine christelijke gemeenschap in dit land te ondersteunen. Via verschillende projectpartners helpt de organisatie christenen in Bangladesh.
Richard Groenenboom
SDOK
10-02-2015
Kerk
https://www.sdok.nl