Het Britse volk heeft gisteren gekozen voor een vertrek uit de Europese Unie. 52 procent is voor een zogenaamde Brexit, zo werd vrijdagochtend bekend. Groot Nieuws Radio sprak met Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie/SGP) en hij noemt het “een gitzwarte dag in de geschiedenis van Europa”.
‘Een van de grootste partners van de Europese Unie stapt eruit. Dat is een verlies voor iedereen: voor Engeland en voor Nederland. We verliezen heirmee een politieke en economische bondgenoot.’ Van Dalen dacht donderdagavond nog dat Groot-Brittannië nog in de Europese Unie zou blijven, ook in de peilingen zag hij een lichte voorkeur voor een ‘Bremain’.
Van Dalen: “Het gaat nu over het voortbestaan van de Europese Unie. Als zo’n grote partner als Groot-Brittannië opstapt, dan is dat een schok door de fundamenten van de hele Europese Unie”
Van Dalen had deze uitslag totaal niet verwacht. Ook de mensen die hij kent in Brussel en die voor de uittreding waren hielden tot het laatst rekening met een uitslag waarbij het land gewoon binnen de EU zou blijven. Van Dalen: ‘Deze uitslag is erg onverwacht en als je de uitslagen op de kaart van Engeland bekijkt, zie je dat het land zelf ook erg verdeeld is in deze uitslag. Schotland wilde eigenlijk gewoon in de EU blijven, en dit soort problemen gaan nu groeien want hoe verhouden zich deze delen van het land onderling. Kortom, we gaan een zeer complexe tijd tegemoet.’
Volgens Van Dalen moet het afgelopen zijn met “de doorgeslagen van bemoeizucht van Europa op tal van terreinen”, maar moet de focus gericht zijn op de kerntaken, zoals het aanpakken van problemen rond immigratie en milieu.
Het Britse volk heeft gekozen de EU te verlaten. Dat is een zware klap voor de Unie. Het Verenigd Koninkrijk was een groot, dynamisch lid met een open vizier naar de wereld. De EU heeft gefaald. Nederland verliest een uiterst belangrijke politieke en economische bondgenoot waar we het zeer vaak mee eens waren.
Nieuw leiderschap
In de Britse politiek worden vandaag de consequenties getrokken van deze uitslag. Premier Cameron heeft z´n vertrek aangekondigd om plaats te maken voor nieuw leiderschap. Dat is exact wat de Europese leiders nu ook moeten tonen: nieuw leiderschap. De Brexit is veel meer dan een wake up call: het gaat nu om het to be or not to be van de Europese Unie. Dat vraagt zelfreflectie, moed en daadkracht om een nieuwe koers in de EU in te slaan. Europese samenwerking bij echt grensoverschrijdende vragen. Niet meer Europa dus, maar een beter Europa.
Brexit is nieuw begin!
Dat proces kan al meteen de komende dagen beginnen. De Europese leiders treffen volgende week David Cameron in Brussel. Zij gaan een begin maken met de scheiding van de boedel tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie. Laat het Britse vertrek tegelijk een nieuw begin zijn. Het begin van een ander Europa: samenwerking ja, superstaat nee.
Nederland bruggenbouwer
Voorts, voor Nederland is het nu essentieel kalm te blijven en ons in te zetten voor een blijvende goede relatie met het Verenigd Koninkrijk. Bruggen bouwen zijn we altijd goed in geweest: laat ons land die taak nu met verve waar maken.
Het gesprek met Peter van Dalen kun je hier terugluisteren: Groot Nieuws Radio
Redactie Christelijknieuws.nl – Groot Nieuws Radio
Peter van Dalen
24-06-2016
Buitenland
https://www.grootnieuwsradio.nl