De Christelijke Hogeschool Ede (CHE) en Lelie zorggroep gaan samenwerken om zorgmedewerkers en studenten voor te bereiden op de toekomst. Door theorie en praktijk nauw te laten samenwerken, anticiperen beide organisaties slagvaardig op ontwikkelingen als de vergrijzing, steeds zwaardere zorg, schaarste aan zorgpersoneel en technologische innovaties. Op donderdag 6 februari werd de samenwerking bekrachtigd op de CHE.
Verpleegkunde
Genoemde veranderingen stellen zowel de CHE als Lelie zorggroep voor een grote uitdaging. Studenten moeten worden voorbereid op een nieuwe rol, waarin hun kennis en kunde zo goed mogelijk benut moet worden. Huidige medewerkers van Lelie zorggroep en haar divisies Agathos en Curadomi moeten hier ook op worden voorbereid en krijgen dankzij de samenwerking extra mogelijkheden voor opleidingen, cursussen en nascholing.
“We zoeken naar de wisselwerking tussen theorie en praktijk”, zegt Hendrik Jan van den Berg, bestuurder bij Lelie zorggroep. Zo stelt Lelie zorggroep medewerkers beschikbaar die vanuit de praktijk ervaringen kunnen delen op de hogeschool. Anderzijds gaat een groep studenten stagelopen bij Lelie zorggroep of een van haar divisies Agathos en Curadomi. Zij krijgen tijdens die stage op locatie les van een docent van de CHE.
Innovatie in de zorg
Op deze manier leren zorgprofessionals, zorgstudenten en zorgdocenten van elkaar. Zo kunnen studenten in de zorgpraktijk innovaties testen. Afgelopen jaar zorgde dat bijvoorbeeld al voor een geslaagde pilot van de inzet van innovatieve hulpmiddelen in de thuiszorg bij Lelie zorggroep. Mede dankzij deze pilot gaat Lelie zorggroep deze hulpmiddelen nu structureel inzetten in de thuiszorg.
Preventie
Ook op andere vlakken dan de zorg gaan beide partijen samenwerken. Denk daarbij aan zaken als preventie door samen na te denken over goede voeding en levensstijl, of de inzet van welzijn die deels de vraag naar zorg kan wegnemen. De komende periode zal een student Verpleegkunde een afstudeeronderzoek doen op gebied van ‘zorg voor voeding’ onder leiding van het lectoraat ‘Zorg voor voeding en gezondheid’ van de CHE.
Gedeelde identiteit
Op het gebied van de christelijke identiteit vinden beide partijen elkaar ook. Zij werken op dat gebied al samen aan inspiratie, vorming en toerusting van hun medewerkers binnen het lectoraat Bezieling en professionaliteit. Vanuit deze gedeelde identiteit willen CHE en Lelie zorggroep ook samen het maatschappelijk debat beïnvloeden rond thema’s als zorg, zingeving en ethiek door bijvoorbeeld opiniebijdragen, onderzoek en het organiseren van symposia.
Duurzame samenwerking
“Oude antwoorden zijn niet meer afdoende”, zegt CHE-bestuurder Harmen van Wijnen. “We zullen innovatief en creatief moeten zijn om de vraagstukken in onder andere zorg en in beroepsonderwijs te lijf te gaan. Daarom zetten we als hogeschool in op duurzame samenwerking met instellingen in de sectoren waarvoor we opleiden.”
CHE – Christelijke Hogeschool Ede
© Henk-Jan Oudenampsen
11-02-2020
Onderwijs
https://www.che.nl