Nederlanders houden zich nu meer bezig met zingeving

Alpha Nederland – 33% van de Nederlanders denkt nu meer na over de zin van het leven dan voor de coronacrisis. Dit geldt voor zowel christenen als andersgelovigen en niet-religieuzen. Zo blijkt uit een nationaal onderzoek dat Alpha Nederland liet uitvoeren door R2 Research. Alpha Nederland wil kerken aanmoedigen om hierop in te haken door te starten met een Alpha Online.

Het onderzoek toont aan dat thema’s als gezondheid (79%), vriendschappen (43%) en zingeving (33%) meer leven onder Nederlanders dan voor de coronacrisis. De helft van de Nederlanders zou juist nu met anderen van gedachten willen wisselen over het thema gezondheid. Ook de behoefte om het met anderen over vriendschappen (29%) en zingeving (28%) te hebben is groot. Een op de drie mensen die met zingeving aan de slag wil meent dat een online gespreksgroep, gezien de huidige corona-maatregelen hen kan helpen, om dit serieus op te pakken.

Kansen voor de kerk

Arnoud Drop, directeur van Alpha Nederland ziet in deze tijd kansen voor de kerk: “Mensen zijn juist nu op zoek naar zingeving en hierin kan de kerk naar voren stappen. Het evangelie van Jezus Christus geeft voor mensen wereldwijd een antwoord op vragen over zingeving.” Op Alpha kunnen deelnemers op een laagdrempelige manier kennismaken met het christelijk geloof en met andere deelnemers in gesprek gaan over levensvragen. Meer dan 900 kerken bieden jaarlijks Alpha aan.

Alpha Online

Vanwege de coronacrisis en de bijbehorende maatregelen heeft Alpha Nederland de cursus vertaald naar een online variant: Alpha Online. Een eerste beweging van kerken is al in gang gezet om online een Alpha te gaan geven. Een kleine tweehonderd Alpha-leiders uit kerken in heel Nederland gaven zich op voor de eerste online training op woensdag 8 april jl. over het geven van een Alpha Online. Tientallen kerken hebben inmiddels online cursussen gepland.

Missie

Alpha Nederland wil de lokale kerk toerusten en dienen in haar missie om mensen te helpen een leven met Jezus te ontdekken en te ontwikkelen. Drop: “We hopen samen met kerken in Nederland een groot deel van de mensen die concreet aan de slag wil met zingeving de kans te geven het christelijk geloof te ontdekken. Als we kijken naar de cijfers van het onderzoek, dan zouden potentieel 1,5 miljoen mensen geïnteresseerd kunnen zijn in een Alpha Online.”

Over de organisatie

Alpha Nederland is een dynamische en groeiende organisatie die zich inzet voor: evangelisatie van Nederland, vitalisering van de kerk en transformatie van de samenleving. Alpha Nederland biedt naast Alpha (Online) ook Alpha Youth (Online), Alpha Students (Online), Alpha Prisons, Alpha Vluchtelingen en Alpha Senioren aan. Ook is zij uitgever van de Marriage en Parenting Courses. Deze cursussen zijn gericht op duurzame en gezonde relaties binnen het gezin. Daarnaast werkt Alpha Nederland samen met partners aan de Worship Central Course en de Prayer Course. Kijk voor meer informatie over het werk van Alpha Nederland op alphanederland.org/organisatie.

Alpha Nederland – Arnoud Drop
© Henk-Jan Oudenampsen – tekening
16-04-2020
Evangelisatie
https://www.alphanederland.org

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies